Vertingi patarimai, kaip išsirinkti geriausią virtuvės puodą

Gali būti, kad jums nekyla daug klausimų apie puodus. Taip pat gali būti, kad paskutinį kartą pirkdami puodą tik pakilnojote jį, atidengėte dangtį, linktelėjote sau ir nusinešėte prie kasų. Tačiau taip pat gali būti, kad maistui skiriate daug dėmesio ir jums ne tas pats, kokie puodai stovės jūsų virtuvėje. Tačiau greičiausiai nei vienas nenori kas kelis metus keisti susidėvėjusių puodų. Šis tekstas ne tik padės to išvengti, tačiau ir išsirinkti tinkamiausią.

Puodų dydis ir kiekis. Kiek puodų reikės jūsų virtuvei priklauso nuo šeimos dydžio ir gaminimo įpročių – vieniems užtenka poros paprastų puodų, kiti netgi turi atskirus mažos talpos puodus padažams. Nedidelei šeimai ar gyvenant vienam, užtektų dviejų standartinių puodų – mažesnio ir didesnio. „Mažesnis indas gali būti skirtas išsivirti košei ar kiaušiniui, kitas gali būti didesnis, troškiniui ar sriubai. Jei šeimyna didesnė, tuomet ir puodo reikės didesnio – balandėliams, cepelinams, čili troškiniui ir panašiai“, – teigia Saulius Liesis, indais prekiaujančių parduotuvių tinklo „Metalo amžius“ savininkas.

Puodų gali būti yra įvairių formų ir talpų, tačiau konkrečių standartinių dydžių nėra. „Gamintojai pamėgtų dydžių neturi, tačiau yra žmonių pamėgtos puodų talpos. Daugiausia tai nuo 2,5 l iki 4 litrų talpos puodai. Nors daug priklauso ir nuo sezoniškumo. Artėjant rudeniui, prasidėjus konservavimo, vakavimo sezonui paklausesni tampa didelių talpų puodai“, – pastebi Ramunė Malevskienė, parduotuvių tinklo „Bohemia“ vadovė.

Jei planuojate naudoti daugiau puodų, galite žvalgytis į puodų rinkinius. Juos gali sudaryti keli populiariausių dydžių puodai, prikaistuvis, garų puodas ir kiti variantai. Puodų rinkinys faktiškai yra ekonomiškesnis pasirinkimas nei perkant panašų komplektą po vieną puodą.

Medžiagos. Parduotuvėse Lietuvoje galima rasti puodų, gaminamų iš šių keturių medžiagų: nerūdijančio plieno, ketaus, aliuminio ir vario.

Nerūdijančio plieno puodai užima didžiausią rinkos dalį. S. Liesis teigia, kad šiandien tai yra populiariausias pasirinkimas. „Tokie puodai yra ilgaamžiai, lengvai prižiūrimi ir gerai atrodo. Nerūdijantis plienas kaip medžiaga nėra labai laidi šilumai, todėl tokie puodai dugne turi kapsulę: į dugną įliejama aliumininė plokštė, kuri gerai paskirsto šilumą. Tada turite – viršuje ir apačioje nerūdijantis plienas, o per patį vidurį yra aliuminio kapsulė. Nerūdijančio plieno puodai ant dangčių gali turėti termometrus, kurie leidžia ekonomiškiau gaminant maistą naudoti mažiau vandens, gaminti žemoje temperatūroje, išsaugant naudingas medžiagas“, – teigia pašnekovas.

Puodo lydinyje turi būti nedaug nikelio, tad sveikatos požiūriu geriausias plienas yra 18/10 (kas reiškia, kad lydinyje yra 18 % chromo ir 10 % nikelio). Toks plienas dar vadinamas medicininiu. Kai kurie žmonės apskritai yra alergiški nikeliui, todėl jiems geriausia rinktis puodus, apsaugotus emaliu.

Shutterstock nuotr.

Aliuminio puodai. Aliuminius puodus kai kas galbūt prisimena iš vaikystės ar jaunų dienų ir žino, kokios kokybės jie buvo. Šiuolaikiniai puodai yra kur kas kokybiškesni ir kur kas labiau tinka valgio gaminimui. Tai lemia pasikeitusi technologija – aliuminis indas yra ne štampuotas, kaip anksčiau, bet lietas. Tiesa, tai neutralizavo ne visus trūkumus. „Dabar virtuvėje aliuminių puodų pamatysite vis rečiau, kadangi aliuminis aktyviai reaguoja su rūgštimi, esančia maisto produktuose ir lengvai patenka į žmogaus organizmą per maistą. Tokiuose puoduose nerekomenduojama gaminti rūgščių, sriubų, troškinių, ruošti marinatų“, – pataria R. Malevskienė.

Gamintojai šias aliuminio puodų savybes dažniausiai mėgina kompensuoti dengdami juos nesvylančia ir neprilipančia danga. Toks sprendimas taip pat leidžia puodą lengviau prižiūrėti. Teigiamos tokių puodų savybės yra tai, kad jie yra lengvi, greitai įkaista, tačiau yra mažiau ilgaamžiai, reikia vengti įbrėžimų.

Ketaus puodai. S. Liesis teigia, kad dalinį ketaus indų populiarumą lemia nostalgijos faktorius, tačiau šie indai taip pat turi naudingų ir patrauklių savybių. „Kartais žmonės ateina, sako, mano močiutė turėjo troškintuvą iš ketaus, jis amžinas. Žmonės, kurie ieško būtent tokio daikto ketaus indais džiaugiasi. Su tokiu puodu gali gaminti ir ant žarijų, ketus yra puikus šilumos laidininkas, jis turi daug privalumų. Bet kaip ir kiekvienas daiktas, kuris turi privalumų, ketaus puodas turi ir trūkumų. Jis bijo drėgmės, jo negalima palikti drėgno, nes gali pradėti rūdyti. Ketaus puodus dažnai dengia emaliu, kad nerūdytų“, – pastebi pašnekovas.

Varis. Variniai indai pasižymi prabangia išvaizda ir didele kaina – jie kelis kartus brangesni už kitų rūšių puodus, todėl nėra tokie populiarūs. Kainą nulemia medžiaga – kaip žinia, varis brangus. Be to, puodas pasižymi ir kitais variui būdingais bruožais – varis oksiduojasi, jį reikia kruopščiau prižiūrėti. Aukštesnės kokybės variniai indai iš vidaus dengiami kitais metalais, kadangi netinkamai naudojant ir prižiūrint varinis indas gali tapti pavojingas, varis reaguoja su rūgščiu maistu. Variniai puodai labai gerai paskirsto šilumą ir būtent dėl šios savybės yra taip vertinami. Tačiau kaip ir minėta, aukšta kaina lemia tai, kad ieškoma kitų pasirinkimų. „Pavyzdžiui, aliuminiai puodai greičiau kaista, paskirsto šilumą beveik panašiai kaip variniai ir jie daug pigesni. Bet variniai puodai yra labai gražūs, ir tie, kas leidžia sau investuoti į virtuvę daugiau, neretai ir renkasi tokius indus“, – teigia S. Liesis.

Danga. Puodo danga yra dalis kontaktuojanti su maistu, todėl tai tai pat yra svarbus kriterijus renkantis. Dalis puodų (pvz, nerūdijančio plieno) nedengiami jokia danga, kiti dėl įvairių priežasčių padengiami kurios nors dangos sluoksniu. Jų būna įvairių įvairiausių. Puodai gali būti dengiami neprisvylančia danga. Rekomenduojama labai gerai pasidomėti indų su tokia danga sertifikacija ir gamintojo įsipareigojimais bei neperkaitinti tokių indų. Teigiama, kad viršijant 200 laipsnių temperatūrą, ji pradeda išskirti kenksmingus junginius. Kita labai populiari danga yra emalis – kieta stiklo ar keramikos danga. Yra įvairių technologijų, kurios priklauso nuo konkretaus gamintojo: metalų oksidų danga, titano keramika, marmuro keramika, stiklo keramika, emaliuotas plienas (keramika), akmens masės danga ir t.t. Galbūt žmonės dar prisimena senus prastos kokybės emaliuotus puodus, tačiau S. Liesio teigimu, tai neturėtų jų atgrasyti nuo pasirinkimo. „Seniems baltarusiškiems emaliuotiems puodams nukritus dažnai išskildavo emalis. Šiandien gaminami emaliuoti puodai yra šiuolaikiški, kokybiškesni. Toks puodas teoriškai gali išskilti nebent jeigu jį mėtysi kasdien“, – pastebi pašnekovas.

Kainos. Kaip ir kiekvienoje srityje, taip ir puodų rinkoje yra kelios kainų grupės – patys pigiausi puodai gali kainuoti netgi mažiau nei 10 eurų, brangesnių kainos siekia apie kelias dešimtis. Taisyklė čia taip pat paprasta – pigesni puodai yra daugiausia pagaminti iš mažiau patvarių medžiagų ir tarnaus trumpiau. Siekiantys kokybės ir ilgaamžiškumo turėtų žvalgytis į aukštesnes kainų kategorijas. Tačiau net jeigu taupote, svarbu įsigyti juos iš registruotų pardavėjų ir tiekėjų – taip bent jau žinosite, kad prekiaujama patikrintais ir, svarbiausia, saugiais puodais.

Vidutinės nerūdijančio plieno ir aliuminio puodų kainos per daug nesiskiria, tiesa, puodai su papildomomis detalėmis, tarkime, termometrais kainuoja daugiau. Ketiniai puodai yra kiek brangesni, o patys brangiausi yra variniai. Naujų varinių puodų kainos nuo ketinių skiriasi bent triskart ir prasideda nuo kelių šimtų eurų už vieną, net ir ne patį didžiausią puodą.

Garų puodai

Garų puodai yra skirti ruošti maistą garuose, taip išsaugant maistingąsias medžiagas ir išlaikant produkto minkštumą. Be to, toks maistas laikomas sveikesniu, kadangi nereikia naudoti aliejaus. Garų puodai gali būti kelių aukštų, leidžiantys gaminti keletą skirtingų produktų (pavyzdžiui, mėsą ir garnyrą) tuo pačiu metu viename puode. Taip pat dauguma puodų turi įmontuotą laikmatį, kuris apie maisto išvirimą praneša garsiniu signalu.

Garų puode galima gaminti šaldytas daržoves – šaldytus šparagus, briuselinius kopūstus ir kita, taip pat labai vertinama garuose virta lašiša ar vištiena.

Garų puodai gali būti atskiri elektriniai įrenginiai, taip pat gali būti virš tradicinio puodo uždedami garintuvai – puodai su skylėmis. Tokie puodai gaminami iš nerūdijančio plieno, tačiau galima rasti ir bambukinių garų puodų – jie yra ekologiška alternatyva Rytų šalių patiekalams ruošti.

Shutterstock nuotr.

Greitpuodis

Tai puodas, kuriame maistas gaminamas po didesniu slėgiu. Greitpuodį galima naudoti ir kaip įprastą puodą. Nors greitpuodis nepakeis likusių rinkinio puodų, tačiau jis suteikia labai plačių galimybių. „Šiais laikais, kuomet skubame ir taupome, manau, kiekvienai šeimininkei greitpuodis yra reikalingas. Tai slėginis puodas, kuris leidžia sutrumpinti maisto paruošimo laiką iki 70% ir sutaupyti iki 60% elektros energijos. Išsaugo vitaminus virtuose ir troškintuose produktuose. Jis labai patogus, kai norim greitai paruošti maistą šeimynai ar pavaišinti netikėtai užklupusius svečius. Su įprastu puodu to nepadarysime“, – teigia R. Malevskienė.

S. Liesis priduria, kad tokį puodą efektyvu naudoti, jeigu ruošiate kietą mėsą – avieną, jautieną. Paprastai jas troškinti reikia ilgai, o su greitpuodžiu, tai galima padaryti per pusę valandos. Populiariausias perkamų greitpuodžių dydis yra 6 litrai. Dešimties litrų greitpuodis daug kam atrodo per didelis, o trijų litrų talpos greitpuodis yra labiau skirtas mažai šeimai.

Viryklių tipas. Kitas iš kriterijų, į kuriuos būtina atsižvelgti renkantis puodus, yra viryklė. Jei namuose stovi elektrinė ar dujinė viryklė didelių problemų neturėsite, kad ir kokį puodą pasirinktumėte. Indukcinės viryklės yra kiek įnoringesnės. Vis dėlto, tokios viryklės namuose nebėra visiška retenybė, todėl ir rinka stengiasi prisitaikyti – gamintojai stengiasi pateikti puodus, kurie būtų tinkami visiems viryklių tipams. Tokiu atveju, jei puodo nerekomenduojama naudoti ant indukcinės viryklės, išeitimi gali tapti metalinis adapteris – metalo plokštelė su rankena, dedamas ant indukcinės viryklė prieš gaminant. Toks sprendimas leis jums naudoti ir senus savo puodus, tiesa, adapteris veikia kaip papildoma terpė šilumai sklisti, todėl puodams įkaisti reikės daugiau laiko.

Ilgaamžiškumas ir priežiūra.

Sumokėjus nemažą sumą už pora savo puodų ar netgi visą komplektą, norisi, kad jie laikytų kuo ilgiau. Nuo ko tai priklauso? „Ilgaamžiškiausi yra vientisi puodai nedengti jokia danga. Tu gali prisvilinti, sudeginti maistą, tačiau po to jį nuvalysi ar išgremši ir bus viskas tvarkoje. O dangos amžinai netarnauja. Profesionalai tokiais dalykais nesinaudoja, jie gamina maistą puoduose, kuriuose nėra nieko lūžtančio ir dūžtančio“, – pastebi S. Liesis.

Indams gali nutikti nemažai dalykų – deformacija dėl temperatūros, dangos nusilupimas, mechaninis pažeidimas ir deformacija. Tiesa, kuo indas kokybiškesnis ir kuo labiau laikotės nurodymų, tuo mažesnė tikimybė, kad jam kas nors nutiks. „Puodų priežiūra priklauso nuo to, kokios rūšies yra puodas: aliuminio, nerūdijančio plieno, ketaus, emaliuotas, dengtas nelimpančia danga ar dengtas deimantų dalelėmis, tačiau koks puodas bebūtų, negalima naudoti plovimo priemonių, kurios galėtų pakenkti puodo paviršiui“, – pataria R. Malevskienė.

Niekada nepakenks pasitikrinti konkretaus puodo gamintojo rekomendacijas – ar puodas tinkamas indukcinėms viryklėms, ar galima plauti indaplovėje, kokių valiklių nenaudoti ir panašiai.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis