Valykime teisingai: parketas

Parketas yra vienas iš lepiausių grindų dangų, kuriam kenkia ir purvas, ir vanduo, ir saulės spinduliai – grindys ilgainiui gali pakeisti spalvą, išblukti.

Kadangi nuo vandens pertekliaus grindys gali pradėti deformuotis ir tamsėti, parketą patariama valyti itin gerai išgręžta šluoste ir tik šaltu vandeniu! Kad parketas ir vėl imtų blizgėti, suvilgykite šluostę vandenyje su glicerinu - vienas šaukštas litrui vandens. Spalvai atnaujinti galima naudoti vandens ir acto tirpalą (1 valg. š. litrui vandens).

Jei yra įsisenėjusių dėmių, tuomet jas reikia ištrinti valančiu skysčiu (galima naudoti oksalo rūgšties tirpalą: 1 nubrauktas arb. š. stiklinei vandens), palaikyti 2-3 min. ir nušveisti švitriniu popieriumi. Atminkite: šveitimo kryptis turi būti tik palei medienos skaidulų kryptį!

Šepečiu parketą nušluoti arba nusiurbti, išvaškuoti ir minkšta šluoste išblizginti arba iš naujo alyvuoti/padengti laku.

Parketas vadinamas gyvu medžiu ir ilgainiui savaime ima kisti, priklausomai nuo temperatūros svyravimų: idealios jam sąlygos namuose, kur santykinis drėgnumas - apie 50 – 60% ir apie 18 - 22ºC temperatūra. Jei oro drėgnumas sumažėja iki 40%, pvz. žiemą, šildymo sezono metu, tarp lentelių gali susidaryti plyšelių, o jei patalpoje drėgnumas didesnis nei 65%, pvz., vasarą, lentelės gali padidėti, iškilti ir parketas susibanguos.

Pasitaiko, kai parketo lentelės deformuojasi ne dėl neteisingo valymo ar drėgmės, bet ir dėl nuolatinės šilumos, jei toje vietoje eina, pvz., radiatoriaus vamzdis.

Kad parketas nesusibraižytų, sofų, spintelių, kėdžių kojeles būtina paklijuoti veltiniu, o plastikinius ar metalinius darbo kambario kėdės ratukus pakeiskite guminiais. Po darbo stalu ir kėde geriausia patiesti kilimą, nes šioje vietoje parketas itin lengvai susibraižys.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis