Terasos atnaujinimas: ką reikėtų žinoti?

Pasisėdėjimas terasoje atrodo itin paprastas ir elementarus malonumas, vis dėlto, smulkmenos lemia daug – dėmėtos ar dar blogiau sutręšusios lentos, nublukusi medienos spalva džiugesio neprideda. Ilgai terasas turintys žmonės gerai žino – ši konstrukcija reikalauja priežiūros. Svarbiausia šiuo atveju yra tiesiog skirti tam laiko – netgi, jei kažko nežinote, šį trūkumą visuomet galima užpildyti. Tai padaryti padės šis straipsnis – patirtimi dalijasi ManoNamai.lt kalbinti pašnekovai.

Kas kenkia medinei terasai? Terasai pakenkti gali įvairūs veiksniai – grybelis, UV spinduliai, drėgmė, medieną ardantys vabzdžiai. Taip pat ir nežymus, tačiau ilguoju laikotarpiu tampantis vis akivaizdesniu mechaninis poveikis, atsirandantis vaikščiojant ir panašiai. Tad reguliari medinės terasos priežiūra padės ne tik apsaugoti konstrukciją nuo puvimo, tamsėjimo, skilinėjimo, tačiau prailgins tarnavimo laiką ir, kas be ko, ilgiau džiugins akį.

Statyba užsiimančios įmonės „MM Statyba“ specialistai Mantas Ungurys ir Mantas Kazlauskas terasą rekomenduoja atnaujinti kiekvieną pavasarį. Pagrindiniai žingsniai – medienos valymas, tuomet impregnavimas ir dažymas. „Iš pradžių būtina terasą nuvalyti naudojant chemines priemones, tam yra įvairių specialių produktų. Jeigu terasa yra gana sena, tuomet padės plovimas aukšto slėgio srove ir specialiu šepečiu. Po to reikėtų ją iš naujo impregnuoti arba alyvuoti. Geriausiai terasoms tinka alyva. Dažymas, mūsų manymu, sugadina visą terasos vaizdą ir paskirtį – juk norisi vaikščioti ant gražios ir švarios medienos“, – pasakoja M. Ungurys.

Senos terasos atnaujinimas. Vis dėlto, jeigu terasa iš tiesų paveikta laiko, jos medienoje gali pradėti ryškėti ir įtrūkimai, ir netgi pasimatyti puvimo požymių. Geriausias variantas yra pakeisti tokias lentas naujomis, tačiau jei tokių galimybių nėra, galima mėginti į pagalbą pasitelkti medienos priežiūros produktus. „Jeigu nuplovus terasą randate puvimo požymių ar besiveisiantį pelėsį, vadinasi terasinės lentos nebuvo tinkamai impregnuotos prieš padenginat jas apsaugine danga. Dažų danga saugo tik nuo išorinių veiksnių – UV spindulių, kritulių bei dūlėjimo. Tinkamas impregnavimas leidžia apsisaugoti nuo puvinio, pelėsio, grybelio, mikroorganizmų ir panašiai. Tačiau, jeigu atsitiko tokia situacija, yra priemonių naikinančių jau esamą užkratą bei neleidžiančių atsirasti naujam. Visų pirma mediena yra nušveičiama, jei matomas pajuodavimas – naudojamas medienos baliklis bei impregnuojama puvinį stabdančiu impregnantu“, – pataria specializuotos dažų parduotuvės UAB „Dažmeta“ vadybininkas Audrius Valius.

Tinkamai impregnavus medieną, galima pasirūpinti ir apsaugine danga. M. Kazlauskas pataria priemones derinti prie medienos rūšies. „Teraslenčių alyva tinka visoms medienos rūšims,nes tarkime, maumedį nudažius su dažais arba su impregnantu, jis neįgers spalvos pigmento, toje vietoje atsiras baltos dėmės arba pradės luptis dažai. Termiškai apdorotos medienos ir WPC plastiko mišinio medienos apdoroti išvis nereikia. Su pušimi galime daryti viską – ji įgeria ir dažus, ir impregnantus. Nerekomenduojame terasų dažyti blizgiomis dažyvėmis ar dažais, nes blizgi danga išryškina nuolatinio judėjimo kryptis – ten, kur pastoviai vyksta judėjimas, tos vietos išdyla greičiau ir tampa vizualiai labiau pastebimos nei ant matine danga nudažytos terasos“, – teigia M. Kazlauskas.

Tiek įrenginėjant terasą, tiek ją atnaujinant rekomenduojama medienos nepaslėpti po storu dažų sluoksniu, kadangi gerai matoma tekstūra – medinės terasos privalumas. „Rekomenduojame išlaikyti ir išryškinti terasinių lentų tekstūrą, kad medienos raštas būtų matomas, net ir dažant terasą spalvotai. Tam naudojamos spalvotos, pusiau skaidrios terasų dažyvės. Jeigu yra galimybė tai padaryti ir pasidžiaugti medienos raštu, kodėl gi to neišnaudojus. Juk visada ateityje galima bus uždažyti dengiančiais, nesvarbu ar tai bus vandens, ar skiediklio pagrindo, dažais, kurie užblokuoja medienos tekstūrą“, – teigia A. Valius. 

Kiek ilgai medinė terasa išlaikys deramą išvaizdą, priklauso nuo trijų veiksnių – naudojamų priemonių kokybės, priežiūros bei medienos tipo.

Medienos ilgaamžiškumas. „Ilgaamžiškiausia yra plastiko ir medienos mišinio terasa, tuomet termiškai apdorotos medienos terasa ir Sibiro ar Uralo kalnų maumedžio medienos terasa. Taip pat dabar gana plačiai yra siūlomos giluminiu būdu impregnuota pušis ar eglė – jeigu impregnavimas atliktas kokybiškai, tada tai tikrai dėmesio vertas variantas“, – pasakoja M.Ungurys.

Priemonių ilgaamžiškumas ir priežiūra. Naudojamų priemonių ilgaamžiškumas tiesiogiai priklauso nuo medienos pasirinkimo. „Kadangi mediena yra jautri UV spinduliams, drėgmei bei grybeliui, tad apsaugai būtina naudoti ilgalaikes priemones. Neretai siūloma atsisakyti mūsų tradicinės eglės ir pušies, neva dėl neilgaamžiškumo. Manau, tai netiesa, svarbu pasirinkti tinkamus terasų priežiūros produktus, kurie užtikrina ilgalaikę medienos apsaugą nuo neigiamų klimatinių sąlygų. Kuo kokybiškesnės medžiagos, tuo terasa tarnaus ilgiau, išlaikys dažų spalvą bei estetišką išvaizdą. Prastomis priemonėmis padengtą terasą gali tekti atnaujinti 1-2 kartus per sezoną, kokybiškomis medžiagomis apsaugotas terasas gali tekti atnaujinti kas 2-3 sezonus. Kiekvieno atviro sezono metu terasą reikėtų nuplauti ir stebėti esamą būklę. Tinkamai prižiūrima terasa gali tarnauti net kelis dešimtmečius“, – teigia A. Valius.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis