Sunkiausiai išvalomos vietos namuose: kaip tai padaryti

Kai ateina metas išvalyti daiktus, kurie sunkiausiai išvalomi, esate linkę pasiduoti dar net nepradėję? Čia surinkome visas priemones ir gudrybes, kurios padės pasiekti tas sunkiai prieinamas vietas. Šios lengvos ir paprastos instrukcijos padės jums išvalyti viską nuo pat viršaus (žaliuzės ir lubų ventiliatorius) iki pat apačios (atliekų smulkintuvas ir radiatoriai) vos per kelias minutes. Ir nesijaudinkite – mes įtraukėme visus tuos daiktus, kuriuos naudojate kasdien, tokius kaip nuotolinio valdymo pultelis, kompiuterio pelė ar klaviatūra.

Nuotolinio valdymo pultelis

Tikėsite tuo ar ne, tačiau ant nuotolinio valdymo pultelio mikrobų yra daugiau nei ant daugumos kitų namų ūkio paviršių, įskaitant servetėlių dėžę ir net tualeto rankeną. Virdžinijos universiteto Medicinos mokyklos mokslininkai nustatė, kad ant daugiau kaip 30 procentų patikrintų pultelių aptikta peršalimo virusų. Todėl kartą per savaitę panaudokite suspaustą orą, kuriuo išvalysite tarp mygtukų esančius trupinius. Paskui nuvalykite pultelį specialiomis bevieliams įrenginiams skirtomis servetėlėmis.

Žaliuzės

Atėjo metas čiupti jautį už ragų. Apsimaukite baltas medvilnines pirštines, o pirštų galus pamerkite į lygiomis dalimis sumaišytų šilto vandens ir baltojo acto tirpalą. Tada pirštais perbraukite kiekvieną žaliuzių juostelę, pamirkydami pirštų galus į tirpalą kada reikia. Jeigu tirpalas tampa labai nešvarus, pakeiskite jį nauju. Kai visas žaliuzes nuvalysite tirpalu, nusausinkite jas antistatine servetėle. Tai padės atstumti dulkes ateityje, todėl kitą kartą tas baltas pirštines apsimauti ir visą procedūrą pakartoti reikės ne taip greitai.

Lubų ventiliatorius

Saugumo sumetimais lubų ventiliatorių pirmiausia išjunkite (kad jis atsitiktinai neįsijungtų valymo metu). Ant grindų paklokite seną paklodę, ji turi uždengti maždaug dvigubai daugiau ploto nei ventiliatoriaus mentės. Taip visų dulkių nenukratysite ant grindų. Purkštuvą pripildykite vandens ir įpilkite du valgomuosius šaukštus acto. Šiuo tirpalu stipriai išpurkškite seną pagalvės užvalkalą. Užlipkite aukštomis kopėčiomis ir perbraukite drėgnu užvalkalu kiekvieną ventiliatoriaus mentę, švelniai nuvalydami dulkes. Purvas turi kristi ant patiestos paklodės, o ne ant jūsų galvos. Jeigu norite apsieiti be kopėčių, pasinaudokite specialiu lubų ventiliatoriams valyti skirtu valytuvui, kuris vienu metu nuvalo abi mentės puses. Tokiu atveju pridenkite savo plaukus!

Atliekų smulkintuvas

Kriauklė daugelyje virtuvių yra intensyvaus eismo zonoje. Čia papasakosime, kaip išvalyti tai, kas kriauklėje labiausiai krenta į akį – atliekų smulkintuvą. Įpilkite į jį tris valgomuosius šaukštus borkaso ir palikite valandai. Tada perpilkite karštu vandeniu. Jeigu jaučiate nemalonų kvapą ir negalite jo atsikratyti, sušaldykite kubeliais pusę stiklinės baltojo acto sumaišyto su vandeniu. Kelis kubelius įmeskite į atliekų smulkintuvą ir įjunkite jį. Tai ne tik pašalins nemalonų kvapą, bet ir pagaląs ašmenis. Kartais susikaupia riebalų nuosėdos, tokiu atveju kartkartėmis smulkintuvą pripildykite smulkių vaisių kauliukų ar vištienos kaulų.

Kompiuterio klaviatūra

Vieno tyrimo metu buvo nustatyta, kad kompiuterio klaviatūros gali būti penkis kartus purvinesnės už klozeto sėdynę. Viena to priežasčių – jūs niekada jų nevalote. O pradėti reikia nuo klaviatūros išjungimo ir baterijų išėmimo. Apverskite klaviatūrą ir švelniai papurtykite. Tada atverskite atgal ir aplink kiekvieną klavišą išvalykite suspausto oro srove. Nepamirškite servetėlių.

Čiužinys

Čiužinio valymą pradėkite nuo jo užvalkalo sugrūdimo į skalbimo mašiną. Jeigu užvalkalas dėmėtas, pirmiausia pamirkykite jį šaltame vandenyje kartu su skalbimo priemonėmis. Tada su skalbimo priemone išskalbkite karščiausioje rekomenduojamoje temperatūroje, prieš tai į būgną įpylę stiklinę baltojo acto – tai padės pašalinti nemalonius kvapus. Paskui patį čiužinį per sietelį tolygiai apibarstykite kepimo soda, kuri palaipsniui sugers purvą ir pašalins nemalonius kvapus. Kai čiužinio užvalkalas išsiplaus, įdėkite jį į džiovyklę su keliais švariais teniso kamuoliukais, kurie padės jam atgauti formą. Čiužinio užvalkalą galima džiovinti ir paprastai, pakabinus lauke. Paklokite lovą. Kai kitą kaltą keisite patalynės užvalkalus, susiurbkite sodą.

Radiatorius

Radiatoriuose prisikaupusiose dulkėse yra daug alergenų, todėl darosi nemalonu kvėpuoti. Kalbant apie ventiliatorius ir radiatorius, dulkės išmetamos atgal į kambarį, todėl susiformuoja užburtas ratas. Be to, didelis dulkių kiekis apsunkina vėdinimo ar šildymo sistemos veikimą, todėl tai kainuoja didesnius pinigus. Mūsų siūlomas metodas reikalauja vos kelių minučių ir pakanka jį taikyti du kartus per metus. Prieš pradėdami privalote įsitikinti, kad viskas sausa – dėl vandens gali atsirasti rūdys. Radiatoriaus tarpus išvalykite buteliams skirtu šepečiu, paskui viską išsiurbkite, kad purvas vėl nepatektų į orą.

Kompiuterio pelė

Tai dar viena vieta, kuri nėra pakankamai valoma. Kompiuterio pelė gali būti tikras mikrobų židinys. Mažiausiai kartą per mėnesį privalote ją išvalyti. Tam pirmiausia ją išjunkite iš stacionaraus ar nešiojamo kompiuterio. Tada suspaustu oru išvalykite jos apačią. Paskui išvalykite ir viršų. Nepamirškite dezinfekuojančia šluoste nuvalyti ir pelės kilimėlio. Tik žiūrėkite, kad nuo jo nesušlaptų pelės apačia, todėl nuvalykite švaria, minkšta, pūkėlių neturinčia šluoste. Būsite nustebinti rezultatais.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis