Stalo serviravimo taisyklės ir tendencijos 2017 metams

(1)

Šventinės vakarienės sėkmė daug priklauso nuo to, kaip padengtas stalas, ar svečiams yra patogu. O kad žodis „serviravimas“ nevarytų jūsų į neviltį, pasistenkite į šį procesą pažvelgti kūrybiškai.

Idėjas, kaip kasmet atsinaujinti, siūlo garsiausi pasaulio dizaineriai. Jie nurodo, kokios sezono madingos spalvos, formos, simboliai. Mums tereikia pasidomėti sezono mados tendencijomis ir drąsiai improvizuoti pasiūlyta tema, bei laikytis stalo serviravimo taisyklių.


Pasak mados žinovų, šį sezoną labiausiai pastebimos kelios tendencijos: gerai visų atpažįstama klasika ir žaismingos jos interpretacijos, romantika dvelkiantis retro stilius, modernūs kontrastingi spalvų deriniai.


Šventiniam stalui ypač tinka krištolo spindesys, o madingiausios sezono serviravimo spalvos visos žemės ir natūralios spalvos – balta, pilka, ruda, juoda, žalia, bei ryški raudona.


Dalykai, kuriuos būtina žinoti


Žinoma XX a. etiketo ekspertė Emily Post rekomendavo įsiminti genialią trumputę taisyklę, padėsiančią niekada nesupainioti stalo įrankių tvarkos. Ji siūlo įsiminti žodį „Forks“ (liet. šakutės): F – tai šakutės, po kurių eina O – lėkštės formą atkartojanti raidė, R praleidžiame ir keliaujame tiesiai prie K – raidės, reiškiančios peilius (angl. knives), ir galiausiai laikas S – taip, jūsų spėjimas teisingas, - šaukštams (angl. spoons).


Shutterstock nuotr.


Vis tik svarbiausia prieš puolant ruošti stalą - šiek tiek pagalvoti apie progą, kuriai šis stalas serviruojamas. Niujorko etiketo mokyklos įkūrėja P. Napier-Fitzpatrick akcentuoja, kad kiekvieno svečio įspūdžiai labai priklauso nuo progos ir maisto skonio.


Svarstote galimybę papuošti stalą žvakėmis, gėlėmis ar kitais dekoravimo elementais? Vertėtų atkreipti dėmesį į kelis dalykus. Gėlės neturėtų būti pernelyg aromatingos, kad nebūtų užgožiamas maisto aromatas. Be to, sėdintieji prie stalo turėtų matyti vienas kitą, taigi gėlės neturėtų būti pernelyg aukštos, kad neužstotų vaizdo.


Šiuo metu itin populiarėja dirbtinės gėlės interjere, o kartu ir stalo dekoravime. Jos gaminamos itin kokybiškos, labai realistiškos ir ilgai gali džiuginti jūsų akį. Indų salonuose „Žana“ galima išsirinkti įvairių prancūzų gamintojo SIA dirbtinių gėlių, kurias lengvai pritaikysite prie interjero ar stalo indų spalvų.


sia-deco.com


Žvakių nerekomenduoja uždegti anksčiau, nei ims temti. Tiesa, jei diena pasitaikė niūri, o dangus – apsiniaukęs, galima jas uždegti ir šiek tiek anksčiau. Tradiciškai siūloma rinktis baltas arba dramblio kaulo spalvos žvakes, o štai aromatizuotų variantų derėtų vienareikšmiškai vengti.


Formalus stalo serviravimas


Stalo įrankių išdėliojimo tvarka – svarbiausia formalaus stalo serviravimo dalis. Koks bebūtų pirmasis tiekiamas patiekalas, jam valgyti skirtas įrankis turėtų atsidurti tolimiausiame nuo lėkštės kairės ar dešinės pusės krašte. Antrajam patiekalui skirtas įrankis atsiduria šalia jo ir taip toliau, kol ateina eilė paskutiniajam patiekalui skirtam įrankiui, kuris atsiduria arčiausiai lėkštės.


Pavyzdžiui, jei pirmasis patiekalas – salotos, joms valgyti skirtą šakutę dėkite tolimiausiame krašte nuo lėkštės. Dar svarbu atkreipti dėmesį, kad tradiciškai kviestinių pietų metų visi nepanaudoti įrankiai – šakutės, šaukštai ar peiliai – po kiekvieno patiekalo nuo stalo nurenkami.


Desertui skirti įrankiai gali būti išdėliojami virš lėkštės arba atnešami kartu su desertinėmis lėkštėmis po visų patiekalų, kai visi kiti indai nuo stalo jau būna nurinkti. Tradiciškai sviesto peilis dedamas ant jam skirtos lėkštutės, ašmenimis žemyn, įstrižai, o lėkštė dedama kairėje viso indų ir įrankių rinkinio pusėje, virš šakučių.


Shutterstock nuotr.


Jei įveikėte stalo įrankių etapą, laikas pagalvoti apie indus. Polėkštė lieka ant stalo beveik visą laiką, kol patiekalai ant stalo trumpam atkeliauja ir iškeliauja. Tik atėjus pagrindinio užkandžio metui polėkštė patraukiama ir galiausiai visiškai išnešama. Servetėlė dedama ant polėkštės arba šalia šakučių. Jei norite labiau papuošti formalaus serviravimo stalą, išmėginkite įvairias servetėlių lankstymo technikas ir išsirinkite jums patraukliausią variantą.


Formaliam stalo serviravimui ypač tinkami visiškai balti arba subtiliai dekoruoti indai, dažniausiai naudojami porcelianiniai. Itin populiarios ir indų salonuose „Žana“ siūlomos vokiečių gamintojo „Koniglich Tettau“ porceliano lėkštės, polėkštės, dubenėliai ir serviravimo lėkštės. Taip pat rekomenduojamos ir prancūzų gamintojo „Chef & Sommelier“ baltos porcelianinės subtilaus dekoro lėkštės.


koeniglich-tettau.com ir extranet-market.arc-intl.com nuotraukos


Renkantis įrankius svarbu, kad lėkščių ir įrankių stiliai sutaptų. Jei renkatės retro stiliaus lėkštes, tuomet ir įrankiai turėtų būti retro – pavyzdžiui, brazilų gamintojo „Tramontina“ įrankiai Renascenca. Jei lėkštės modernaus dizaino, tai ir įrankiai turi būti modernių formų, be didelių išpuošimų – pavyzdžiui „Tramontina Classic“. Jei lėkštės su auksuotu krašteliu, tuomet puikiai tiks auksuoti įrankiai, svarbu, kad viskas derėtų.


Tokiu pačiu principu kaip stalo įrankiai, dėliojamos ir taurės. Vandens taurė ant stalo turėtų likti nuo pat pradžių iki pat pabaigos. Dažniausiai ši taurė dedama arčiausiai lėkščių. Jei, pavyzdžiui, vakarienė pradedama sriuba ir ispaniškuoju cheresu, šiam gėrimui skirta taurė turėtų atsidurti dešinėje pusėje, arčiausiai lėkštės.


Jei po sriubos tiekiama žuvis ir baltasis vynas, šalia chereso taurės šiek tiek toliau nuo lėkščių dėkite baltojo vyno taurę. Tiesa, po visų patiekalų galbūt pageidausite pasakyti tostą. Šiam atvejui derėtų dešiniajame labiausiai nuo lėkščių nutolusiame krašte dėti šampano taurę.


Ruošiant formalaus stalo serviravimo variantą labai svarbi simetrija. Įrankiai turi būti lygiuojami su kiekvienos lėkštės kraštais. Vietos atsitiktinumams nėra. Nuo kiekvienos lėkštės apačios iki stalo krašto turi likti apie 2,5 cm.


Shutterstock nuotr.


Neformalus stalo serviravimas


Pirmiausia dėkite pagrindiniam patiekalui skirtą lėkštę – tai bus pagrindas. Turbūt jau numanote, kad ši lėkštė taps visos vakarienės ašimi. Servetėlę galima padėti ten, kur tik jums atrodo tinkamiausia: ji gali atsidurti lėkštės viduryje, iš kairės pusės po šakutėmis ar netgi visiškai atskirai, kairėje pusėje, šalia šakučių.


Jei tieksite duoną, jai skirta lėkštutė turėtų atsidurti iš kairės pusės, šalia indų ir įrankių rinkinio, virš šakučių, lygiai taip pat, kaip ir serviruojant stalą formaliai. Tiesa, specialiai duonai ir sviestui skirtas peilis nėra būtinas.


Laikas skirti dėmesio įrankiams. Šakutę dėkite kairėje pusėje, šalia lėkštės, peilis ir šaukštas keliauja į dešinę pusę. Nepamirškite, kad tradiciškai peilio ašmenys atsukami į lėkštę kaip ir dekoruojant stalą formaliai, o įrankiai rikiuojami tokia tvarka, kokia jie bus naudojami, t.y. pirmieji atsiduria toliausiai nuo lėkštės. Taurės turi atsidurti virš peilio, dešiniajame kampe, virš indų.


Serviruoti stalą derėtų dėmesingai, kad svečiams nebūtų sudėtinga susigaudyti vakarieniaujant. Nepriklausomai nuo to, ar stalas serviruojamas formaliai ar neformaliai vakarienei, darykite tai atsakingai, kad svečiai be didesnių sunkumų susiorientuotų ir mėgautųsi vakariene, maloniai leisdami laiką.


extranet-market.arc-intl.com

extranet-market.arc-intl.com nuotraukos


Indų salono „Žana“ konsultantės rekomenduoja neformaliam serviravimui nebijoti naudoti daugiau spalvų. Tam ypač tiks subtilaus geometrinio rašto ir žemiškų spalvų prancūzų gamintojo „Luminarc“ lėkščių serija „Abacco“ bei ryškesnės spalvos to paties gamintojo lėkščių serijos „Water color“, „Flowerfield“.


extranet-market.arc-intl.com


Pusryčiaujant ant stalo padedamos tik mažos užkandos lėkštelės. Į jas dedama servetėlė, į dešinę nuo lėkštės – peilis užkandai, į kairę – šakutė. Įstrižai dešinėje nuo lėkštės padedamas puodelis į dešinę atgręžta rankenėle su arbatiniu šaukšteliu, padėtu ant lėkštelės. Už mažos lėkštelės turi būti sviestinė, o iš kairės – duonos lėkštelė.


Serviruojant stalą vakariniam kavos gėrimui pyragaičių lėkštelės padedamos taip, kad jų kraštelis sutaptų su stalo kraštu. Kavos puodeliai su lėkštelėmis statomi įstrižai dešinėje nuo pyragaičių lėkštelės.


extranet-market.arc-intl.com


Kavos šaukštelis dedamas į lėkštelę arba greta jos dešinėje. Šaukštelis arba šakutė pyragaičiams dedama į dešinę nuo lėkštelės pyragaičiams, tarp lėkštelės ir puodelio. Jei pyragaičiai vaisiniai, tai reikėtų padėti specialią mentelę, o sausiems – specialias žnyples.


Apie taures


Indų salono „Žana“ konsultantės teigia, kad taurės baltajam vynui turi būti nedidelės, nes baltasis vynas patiekiamas atšaldytas ir nedideliais kiekiais, kad nesušiltų. Taurės raudonajam vynui – didesnės, platesnės, bet jų taip pat nereikia visų pripildyti – kuo didesnis vyno sąlytis su oru, tuo geriau atsiskleidžia vyno aromato ir skonio puokštė.


Shutterstock nuotr.


Dėl tos pat priežasties konjakas patiekiamas plačiose „pilvotose“ taurėse ant žemos kojelės. Alus geriamas iš bokalų, viskis – iš plačių žemų stiklinių be kojelės. Šampaną geriausia įdėti į kibirėlį su ledu, patiekti plačiose žemose taurėse ant aukštos kojelės. Jei ant jūsų stalo – gražios taurės vynui, tuomet vandeniui ir sultims nereikia dėti įprastų stiklinių – taip pat rinkitės taures ant aukštų kojelių.


Trikampėse stiklinėse priimta patiekti martinį ir kitus vermutus. Karštą vyną – aukštose stiklinėse maža ąsele, likerius – įmantriose taurelėse. Jei mėgstate kokteilius, nepamirškite šiaudelių ir papuošimų – lazdelių kokteiliams, citrinos puselių ir kitų vaisių. Kokteiliai pilami į įprastas tiesias aukštas stiklines. Šaldytuve pasigaminsite dar vieną būtiną ingredientą kokteiliams – ledo.


Formaliam serviravimui žinoma rinkitės stiklines ar krištolines klasikinio dizaino taures. Ypač išskirtinės ir tinkamos daugeliui progų yra prancūzų gamintojo „Shef & Sommelier“ taurės „Open Up“, kurių galite įsigyti indų salonuose „Žana“ arba https://zana.lt/.


extranet-market.arc-intl.com


Neformaliam serviravimui galite rinktis ir spalvoto stiklo ar porceliano taures, derindami jas prie viso stalo serviruotės. Labai populiarios prancūzų gamintojo „Cristal D'Arques“ LADY DIAMOND spalvoto bešvinio krištolo taurės arba prabanga dvelkiančios vokiečių gamintojo „Leonardo“ taurės.


Apskritai, vienos tendencijos, koks per šventes turėtų būti stalas, išskirti negalima, tačiau užtektų apsilankyti indų salonuose ir apžiūrėti. „Žana“ konsultantės pasirengusios patarti, pristatyti sezonų naujienas, o mums, pasitelkus fantaziją bei patarimus, liks susikomplektuoti žaismingas serviruotes.


Šiuo metu indų salonuose „Žana“ ir https://zana.lt/ vyksta žiemos išpardavimas. Tai puiki proga įsigyti įvairių prekių stalo serviravimui, virtuvės reikmenų ar namų apyvokos ir interjero dekoro prekių pigiau.


Ar žinojote?


Pirmuoju stalo įrankiu tapo peilis, paskui atsirado šaukštai, o ilgiausiai kelią iki stalo teko skintis šakutei. Manoma, kad pirmoji šakutė - auksinė yla su rankenėle iš dramblio kaulo buvo padaryta kaip vienintelis egzempliorius Bizantijos princesei XI a. septintame dešimtmetyje, o vėliau į šią pirmtakę panašias šakutes imta naudoti Venecijoje. Pirmąsias lėkštes ant stalo pasidėjo prancūzai, jos buvo keturkampės.



Užsakymo nr.: PT_73349360

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis