Specialistų rekomendacijos, kaip pasirinkti dušo galvutę

Dušas yra ne tik būdas nusiprausti, tačiau neretai ir itin paprasta, bet tuo pačiu maloni pramoga. Maloniame duše mėgstame pastovėti ilgiau, o vienas iš komponentų, leidžiančių pasiekti maksimalų komfortą prausiantis, yra dušo galvutė. Šiais laikais jų pasirinkimas yra itin didelis. Kaip nepasiklysti renkantis galvutę savo dušui pataria ManoNamai.lt kalbinti pašnekovai.

Dušo galvos ir rankinių dušelio pasirinkimas dažnai priklauso nuo to, kokia dušo sistema pasirenkama – ji gali būti potinkinė (stacionari) ir virštinkinė. „Dušo galvos gali būti montuojamos lubose arba iš sienos arba lubų. Šios galvos būna įvairių formų – apvalios, ovalios, kvadratinės ar stačiakampės bei įvairių dydžių – nuo 200 mm diametro iki tikrai didelių 1000x1000 mm. Tai dažniausiai būna pagrindinės dušų galvos, šalia kurių, papildomai montuojami ir rankiniai dušeliai, kurie naudojami tais atvejais, kai prausiantis nenorima trinkti galvos ar panašiai. Tačiau galima dušuose naudoti ir tik rankinius dušelius – tokiais atvejais geriau pasirinkti didesnio dydžio, kelių funkcijų dušelius“, – pasakoja vonios įranga prekiaujančios įmonės „Bygma“ atstovas Karolis Četrauskas.

Dušo galvutės funkcijos. Norintiems paįvairinti savo prausimosi rutiną, gamintojai gali pasiūlyti bent keletą dušo galvutės režimų. „Šiuo metu egzistuoja platus dušo galvučių asortimentas – nuo įprastos galvutės su 1 funkcija iki 3 ar 5 funkcijų dušo galvučių. Populiariausios yra 2-3 srovių dušo galvutės. Tokiose dušo galvutėse paprastai yra normali srovė, stipri masažinė, intensyvi srovė ir švelni srovė. Yra dušo galvučių su pulsuojančia srove, taip pat yra gamintojų, gaminančių dušo galvutes su vandens srove – kriokliu. Dušo galvutės srovės perjungiamos pasukus dušo galvutę ar tiesiog paspaudus mygtuką, esantį dušo galvutės rankenėlėje“, – pasakoja Lineta Maslinskaitė, šildymo ir vonios kambario įrangos prekyba užsiimančios įmonės „Visas labas“ atstovė. 

Viena iš galvučių funkcijų, kurios pavadinimą galite rasti besirinkdami dušo galvutę – tropinio lietaus galva. „Tropinį lietų galima apibūdinti dviem žodiais: šiltas ir drėgnas. Tropinio lietaus dušo galvutėse vanduo sumaišomas su oru, tokiu būdu sukuriamas tropinio lietaus efektas – maloni vandens dulksna, kuri atpalaiduoja. Tropinis lietus dažniausiai naudojamas stacionariose, iš lubų ar sienos montuojamose dušo galvose“, – teigia pašnekovė.

Taupymas. Kartais gali būti sunku malonumą suderinti su ekonomiškumu – ne vienas esame patyrę, kaip sunku užsukti srovę ir iš šilto dušo išeiti į kur kas vėsesnį vonios kambarį. Norintys ilgiau pasimėgauti dušu gali rinktis taupyti leidžiančius sprendimus. „Norint sutaupyti vandens, reikia atkreipti dėmesį į dušo galvutės vandens pralaidumą. Įprastų dušo galvučių vandens pralaidumas 3 barų spaudimo metu yra 18 l/min, ar 15 l /min, tačiau yra gamintojų, kurių dušo galvutės sunaudoja vos 6-9 l/min. Tokiose dušo galvutėse vanduo sumaišomas su oru. Tokiu būdu suformuojamas lietaus efektas, gaunamas švelnus dušas. Dažnai maišytuvų ir dušo sistemų gamintojų ekonomiškos dušo galvutės yra paženklintos ECO ženklu. Dauguma žinomų gamintojų prie dušo galvučių siūlo vandenį taupantį priedą, t.y. iš plastiko pagamintą kamštelį su skylutėmis, kuris įstatomas į dušo galvutės vidų. Su šiuo priedu vandens sąnaudos gali būti net 50 proc. mažesnės“, – teigia L. Maslinskaitė.

K. Četrauskas teigia, kad vandens kiekio sąnaudos priklauso ir nuo galvutės dydžio. „Paprastai tariant – kuo didesnė dušo galva, tuo didesnio vandens kiekio reikia normaliam jos funkcionavimui. Tarkime į lubas ar iš sienos montuojama 400 mm diametro galva minimaliai reikalauja bent 20 l/min. Esant 3 barų vandens spaudimui sistemoje tokia galva maksimaliai suvartotų 35 l/min. Tuo tarpu 200 mm diametro galvutei užtektų ir 9 l vandens srauto per minutę. O galvutei, kurios diametras 70 mm – ir 5 litrų vandens per minutę“, – pasakoja jis.

Jis taip pat priduria, kad nuo vandens kiekio priklauso prausimosi komfortas. „Vienas iš gamintojų sprendimų, kai su tuo pačiu sunaudojamo vandens kiekiu pasiekiamas didesnio vandens kiekio pojūtis, yra dušo galvoje sumaišomas vanduo su į dušo galvą įtraukiamu oru. Taip pasiekiamas didesnio vandens srauto pojūtis ir atitinkamai prausimasis po tokia dušo galva yra daug malonesnis. Ši sistema panaudojama tiek didesnėse lubose ar iš sienos montuojamose dušo galvose, tiek ir rankiniuose dušeliuose“, – pasakoja K. Četrauskas.

Medžiagos ir padengimas. Įrengiant vonios kambarį, dažniausiai ne tik siekiame, kad jis būtų funkcionalus – svarbu ir estetika. Tradicinės dušo galvutės paprastai nėra dominuojantis akcentas, todėl jos yra derinamos prie vonios interjero. Dušo galvos gaminamos žalvario arba nerūdijančio plieno, tačiau yra ir pigesnių, pagamintų iš ABS termoplastiko. Jos dengiamos tradiciniais chromo, poliruoto nikelio, sendintos bronzos, žalvario atspalviais bei vienspalvėmis dangomis. Rankiniai dušeliai yra gaminami iš ABS termoplastiko arba žalvario. Populiariausios rinkoje yra chromuotos galvutės, kadangi jos lengvai derinamos prie įprastų vonios interjerų. Norintys netradiciškų sprendimų ar vonioje kuriantys retro stilių, renkasi atitinkamas bronzos ar vario, aukso, sendinto nikelio spalvos dušo galvutes. 

Ilgaamžiškumas. Nors paprastos dušo galvutės yra sąlyginai nebrangus pirkinys, įsigyjant kiekvieną produktą norisi, kad jis tarnautų kuo ilgiau. „Kaip ir kiekvieno gaminio, ilgaamžiškumas labai priklauso ir nuo gamybos kokybės – lemia gamintojo naudojamų žaliavų kokybė, dengiamo chromo storis ir jo kokybė ir panašiai. Pagrindinis veiksnys, darantis įtaką efektyvumo mažėjimui, yra kalkių formavimasis – kalkės „uždaro“ vandens išbėgimo ertmes. Dėl šios priežasties gamintojai pradėjo gaminti guminius purkštukus, kuriuos sujudinus subyra kalkių darinys ir kartu su vandeniu pasišalina iš dušo galvos ar dušelio. Jei guminių purkštukų nėra, kalkes galima ištirpdyti dušo galvą ar dušelį palikus pernakt vandens ir acto tirpale“, – pataria K. Četrauskas.

Valymas. L. Maslinskaitė taip pat akcentuoja kruopščią priežiūrą. „Dušo galvutes rekomenduojama valyti specialiomis priemonėmis, kad nepažeistumėte chromo actu, citrinos rūgštimi. Kai kurie gamintojai gamina dušo galvutes, kurias galima išardyti ir išvalyti. Perkant dušo galvutę atkreipkite dėmesį, iš kokių medžiagų ji pagaminta – atkreipkite dėmesį, ar yra antikalkinis paviršius, t.y. guminiai purkštukai, neleidžiantys kauptis purvui, muilo likučiams, kalkėms. Norint, kad dušo galvutė tarnautų kuo ilgiau, rekomenduojama pasinaudojus dušu ją pavalyti minkšta šluoste. Taip pat rekomenduojama įstatyti vandens filtrus“, – pataria pašnekovė.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis