Specialisto patarimai: kaip vaškuoti, lakuoti ir alyva padengti grindis

Medinės grindys viena iš populiariausių grindų rūšių. Tokios grindys yra natūralios ir lengvai prižiūrimos. Kokybiškai nulakuotos ar padengtos alyva ir gerai prižiūrimos jos džiugins daugybę metų.

Grindų kokybę ir naudojimo trukmę lemia ne tik techninių rekomendacijų laikymasis klojant grindis, bet ir jas eksploatuojant, todėl itin svarbi tinkama jų priežiūra. UAB „Medžio stilius“ projektų vadovas Donatas Kunca dalijasi patarimais į ką reikėtų atsižvelgti norint tinkamai prižiūrėti tokias grindis.

Shutterstock nuotr.

Kuo dengti parketą – laku, alyva ar vašku?

Kiekviena medžiaga turi savo privalumų ir trūkumų. Pasak specialisto D. Kuncos, užsienyje populiaru naudoti tiek alyvą, tiek laką. Lietuvoje kol kas dažniau medieną norima lakuoti, tačiau kasmet vis paklausesnės tampa alyvuotos grindys. Būtina sužinoti, kokias medžiagas galima naudoti pasirinktų grindų priežiūrai.

Vaškas tampa vis rečiau naudojamas, nes reikalauja specialios technikos. Be to, jis labai traukia purvą, tad atnaujinti tenka dažniau nei kitomis dviem medžiagomis. Dabar net alyva jau būna su vašku. Ji dengiama voleliu ir nereikia jokių specialių mašinų. Kai kurioms šiuolaikinėms grindims vaškas nebetinka, tad juo galima tik pakenkti. 

Alyvuotoms grindims būtina intensyvesnė priežiūra nei lakuotų. Įsigerdama į medieną alyva didina jos atsparumą aplinkos poveikiui, tačiau nesudaro apsauginės plėvelės ir ji neapsaugo medienos nuo braižymo, trinties, ypač nuo vandens.

Jei paviršius lakuotas, tam tikrą vietą atnaujinti sudėtinga, nes paprastai lieka matoma seno ir naujai dengto lako riba, todėl tenka šlifuoti ir perlakuoti visą paviršių. Alyvuotų grindų šlifuoti viso paviršiaus nebūtina, pakanka pašlifuoti reikiamą vietą ir ją impregnuoti alyva. Lakuotas paviršius yra mažiau jautrus mechaniškam dilimui.

D. Kunca sako, kad klientai norintys natūralumo – pastebi, kad alyvuotos grindys atrodo taip, tarsi visai niekuo nebūtų dengtos. Taip yra todėl, kad alyva susigeria į paviršinį medienos sluoksnį. Lakas padengia grindų paviršių daugiau ar mažiau blizgia plėvele. Jis natūraliai apsaugo medį, leidžia jam kvėpuoti ir reguliuoja drėgmę. Alyvavimo ir lakavimo dažnumas priklauso nuo naudojimo intensyvumo lygmens: kas 3-4 metus. Vaškavimo dažnumas priklausys irgi nuo naudojimo intensyvumo – labai intensyvioje vietoje gali tekti vaškuoti kas mėnesį ar pusmetį.

Alyva grindis gali padengti žymiai lengviau patiems, nei patiems atlikti lakavimą ar vaškavimą. Alyvos sluoksnis su darbu kainuoja maždaug nuo 10 litų už kvadratinį metrą ploto, o lakavimas – nuo 12 litų.

Grindų vaškavimas

Jei vaškavimas daromas ne pirmą kartą – reikia nuimti seną vašką. Tai geriausia atlikti su specialiomis tam skirtomis priemonėmis. Paskui drėgnu skuduru galima nuvalyti likučius. Vėliau būtina nusausinti grindis. Vaškuoti galima dviem būdais: šluota su kempine arba su vaškavimo prietaisu. Geriau ir lengviau tai padaryti su vaškavimo prietaisu. Jį galima išsinuomoti nuomos centruose. Parketo vaškavimas yra sudėtingas darbas, tad geriausia jį patikėti specialistams. Iš pradžių tepamas gruntas, kuris greitai susigeria ir išdžiūsta. Paskui galima dengti vašką. Vašką galima dengti kas 45 min. O kitą sluoksnį geriausia pradėti dengti nuo kito krašto.

Shutterstock nuotr.

Grindų lakavimas

Jei grindys yra lakuojamos ne pirmą kartą – būtina jas nušlifuoti. Jei parketas bus nekokybiškai nušlifuotas ir netinkamai padengtas laku, tik išryškės visos klaidos ir nelygumai. Šis grindų įrengimo etapas reikalauja bene daugiausia profesionalumo ir atidumo. D. Kunca primena, kad labai svarbu, jog lakas būtų atsparus nusitrynimui, braižymui ir būtų elastingas (nelūžinėtų net ir deformuojantis medienai) ir ekologiškas. Siūloma rinktis kokybiškus, ekologiškus vandeninius parketo lakus.
Gruntas tepamas sulyginti įtrūkimus. Paskui dengiami lako sluoksniai – įprastai iki trijų. Lakuojant grindis procesas gali užtrukti 3-4 dienas ar net ilgiau.

Reikia nuvalyti visas susidariusias dulkes, alyvos likučius, vašką. Kambario temperatūra turėtų būti 15-25 laipsniai šilumos. Prieš naudojant gruntą būtina gerai suplakti ir išmaišyti. Nenaudokite mentelės tepimui, nes padengus grindis vandens pagrindo laku, gali išryškėti dėmės. Reikia naudoti volelį arba teptuką. Gruntas išdžiūsta maždaug per 2-3 val. Laką reikia gerai išmaišyti, po to, pagal nurodymus etiketėje į jį įpilti kietiklio santykiu 10:1. Laką gerai suplakti, bet tik reikiamą kiekį. Keisdami kietiklio ir lako sumaišymo santykį pasikeis ir grindų blizgesys. Sumaišytą laką su kietikliu talpoje galima laikyti apie 2 val.

Prieš naudojimą, plėvelę, kuri gali susidaryti paviršiuje, reikia pašalinti. Padengus pirmą sluoksnį galima palikti nakčiai džiūti. Lako sluoksnis džiūsta maždaug 4-6 val., lakuojant voleliu. Labai svarbi gera ventiliacija patalpoje, o pajutus galvos svaigimą – reikia išeiti iš patalpos. Grindimis galima pradėti naudoti ir praėjus 24 valandomis, bet jos visiškai išdžiūsta per 5 dienas, tad per tą laiką nereikėtų nieko ant jų dėti.

Grindų padengimas alyva

Alyva lengviau renovuoti grindis, nėra būtinas šlifavimas, jei mechaniškai nėra sugadintos grindys. Jei grindys yra naujai šlifuotos reiktų dengti dviem sluoksniais. Net jei naujos grindys jau būna padengtos alyva gamykloje, pasak kalbinto specialisto – rekomenduojama padengti dar vieną sluoksnį. Ypač gerai, kai alyvoje vyrauja spiritinis pagrindas, nes ji dengiama lygiai taip pat, kaip ir lakas. Jos nereikia trinti ar nuiminėti pertekliaus. Ji paprasčiausiai uždžiūsta. Darbui tereikia alyvos ir volelio su trumpais šeriais arba grindų šepečio. 

Pirmas sluoksnis dengiamas lygiu ir plonu sluoksniu. Alyvos perteklius nuvalomas nepūkuotu, gerai sugeriančiu audiniu. Džiūsta iki 12 valandų. Būtina gera ventiliacija. Antras sluoksnis dengiamas plonu sluoksniu ir paliekama džiūti tokiam pačiam laikui. Baldus galima dailinti po dviejų dienų. O subręsta iki galo per 2-3 savaites, kol sukietėja. Jei grindų mediena yra labai kieta – dedamas gruntas ir tik paskui alyva. Lietuvoje praktiškai būna ąžuolinės grindys, tad rimtesnių problemų nepasitaiko.

Shutterstock nuotr.

Praktiniai patarimai priežiūrai

Grindų medienos viduje esanti drėgmė turi prisitaikyti prie aplinkos sąlygų, todėl medinėms grindims svarbūs drėgmės ir temperatūros svyravimai. Specialistas D. Kunca teikia, kad į tai būtina atsižvelgti.

Patalpose reikėtų palaikyti:
65 % oro drėgnumą;
18–22 laipsnių temperatūrą. 

Gerą medinių grindų būklę padės išlaikyti reguliarus patalpos vėdinimas ir kuo tolygesnio drėgnumo palaikymas. Jei oro drėgnis vasaros metu didesnis kaip 65 %, žiemą – mažesnis kaip 40 %, tarp lentų gali atsirasti plyšelių. Jei labai drėgna – gali išsikraipyti. 

Tiek lakuotas, tiek alyva dengtas grindis reikia saugoti nuo vandens. Grindis valyti siūloma dulkių siurbliu arba drėgna šluoste ir naudoti tam specialiai skirtomis valymo, priežiūros priemones. Kad medinės grindys būtų dar saugesnės, paviršių padengiamas papildomu poliruoklio sluoksniu, skirtu lakuotiems, alyvuotiems, vaškuotiems paviršiams. Poliruoklis padengia grindis apsaugine plėvele. Grindims suteikiama papildoma apsauga nuo drėgmės ir smulkių mechaninių pažeidimų, todėl pailgėja jų eksploatavimo trukmė.

Kad grindys nesibraižytų, baldų kojas galima apklijuoti veltiniu ar kita nuo braižymo saugančia medžiaga. Prie lauko durų būtina turėti patiesus kilimėlį, kad ant medinių grindų nuo batų nepatektų purvo, smėlio ir drėgmės. Svarbu apsaugoti parketines grindis nuo tiesioginės saulės šviesos, nes mediena gali nublukti ir pakeisti spalvą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis