Skalbimo patarimai: kaip skaityti simbolius

Simbolių skaitymas ir supratimas tik iš pirmo žvilgsnio yra lengva užduotis. Tam, kad nesugadintumėte savo drabužių ir kitų namuose naudojamų skalbiamų daiktų, pateikiame skalbimo, džiovinimo ir lyginimo simbolių pradžiamokslį.

Kaip skaityti drabužių etiketes

Simboliai ant drabužių etikečių yra rekomendaciniai – dalis žmonių tiesiog skalbia taip, kaip jiems atrodo teisingiausia ar ekonomiškiausia. Visgi, jų interpretacijos nevisuomet būna sėkmingos. Deja, bet tik sugadintas rūbas priverčia labiau kreipti dėmesį į etiketėje nurodytus simbolius. Visgi, tik prižiūrėdami drabužius pagal nurodymus rizikuojate mažiau.

Simboliai ant drabužių etikečių yra gana standartiniai ir juos išmokti yra itin lengva – kai kurie, tarkime, užbraukimo simboliai yra universalūs, o tam tikrą informaciją žyminčios figūros yra lengvai įsimenamos ir atpažįstamos. Tiesa, priklausomai nuo gamintojo ar šalies, jos gali šiek tiek varijuoti stiliumi ir kartais spalvomis, tačiau tikrai ne tiek, kad jų neatpažintumėte. Tiesa, neretai ant etikečių prie simbolio yra parašoma, kokiu būdu geriausia valyti drabužį.

Vieni svarbiausių yra standartiniai skalbimo simboliai: 

Kartais temperatūra nusakoma tiesiog parašant ją skaičiais vietoj taškų, kitais atvejais žymimi tiek taškai, tiek temperatūra. Kai kurie audiniai gali būti skalbiami ir kur kas aukštesnėje temperatūroje, todėl reikėtų atsiminti, kad vienas temperatūrą nurodantis taškas atitinka + 10 °C, skaičiuojant nuo 30 °C imtinai. Todėl keturi temperatūrą žymintys taškai reikš 60 °C, o penki – 70 °C.

Kitas svarbus kriterijus skalbiant yra baliklio naudojimas. Ant drabužių etikečių su balikliu susijusi informacija yra žymima trikampiu. Jeigu sunku prisiminti, tiesiog susiekite juos su baliklių pakuotėmis – dauguma jų dažnai būna vertikalios ir mažumą smailėjančios:

Pagrindiniai džiovinimo simboliai. Nors daugelis gyventojų drabužius džiovina paprastai – juos išdžiaustydami, tačiau ši informacija bus naudinga, jei naudojatės savitarnos skalbyklos paslaugomis ar prieš skalbimą tiesiog svarstote, ar žemiau paminėti ženklai jums yra aktualūs:

Drabužių lyginimas. Susipažinus su pagrindinėmis skalbimo ikonomis – lyginimo ženklinimas yra labai lengvas. Jau prisimenate, kad karštis žymimas juodais taškais, o lygintuvo siluetą atpažinti yra labai lengva:

Ant drabužių galite rasti ir papildomų žymėjimų. Labai svarbu prisiminti, kad audinius ir drabužius, kuriuos reikia valyti cheminiu valymu, t.y. nešti į valyklas, žymi apskritimas.

Nereikėtų jo painioti su aukščiau paminėtu džiovinimo simboliu – jame apskritimas vaizduojamas kvadrate, taip imituojant drabužių džiovyklės būgną. Apskritime gali būti įrašytos raidės A, F, P, šalia galite matyti papildomų grafinių ženklų. Ši informacija yra skirta tiems, kurie atlieka cheminį valymą.

Shutterstock nuotr.

Užsakymo nr.: PT_64496710

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis