Skaitytojo patirtis: namo rekonstrukcijos išlaidos – stogas atsieis apie 5000 Lt

Mūsų portalo skaitytojas Julius praeitų metų pabaigoje savo rankomis baigė rekonstruoti namą. Tam, kad jo svajonė taptų realybe, teko įveikti ne vieną išbandymą. Pateikiame penktąją jo pasakojimų dalį.

1 dalį skaitykite ČIA
2 dalį skaitykite ČIA
3 dalį skaitykite ČIA
4 dalį skaitykite ČIA

2012 m. gegužės mėnesį Julius susidūrė su tokiomis problemomis:

Architektas, konstruktorius

Pinigai: 1000 Lt (architektui avansas #2)

Jau baigiasi pirmasis etapas dėl namo išplanavimo, po truputį keliamės į kitus etapus. Šnekėjau su konstruktorium dėl konstrukcinės dalies, jis labai perša stogų santvaras, bet tada reikėtų keisti projektą, todėl manau, atsisakysime tos idėjos ir dėsime paprastas gegnes. Kalbėjau su savais statybininkais dėl sienų ir stogo medžiagos. Visi kaip susitarę perša dujų silikatą, o aš į jį nežiūrėjau dėl didelio įmirkio, mat planuojama išsikėlus sienas keletą metų pabūti be izoliacinio sluoksnio, baisu, kad tada tas silikatas neprigertų. Vis dairiausi į paprastą silikatą (ARKO), tačiau jo minusas dėl svorio, vis tiek pamatai ne pirmos jaunystės, perdanga irgi, dujų silikatas šiuo klausimu būtų idealus variantas. Permečiau greitai kainas blokelių, skaičiuoju sienas kvadratais, nes taip manau, tiksliausia, tad kartu su dujų silikatu ~45 Lt/kv.m.; keramika ~57Lt/kv.m.; fibo ~58 Lt/kv.m.; arko ~47 Lt/kv.m.
Kaip matosi dujų silikatas yra pigiausias, tas turbūt ir turės lemiamą įtaką, tiesa, skaičiavau 20 cm blokelio storį.

Dar skaičiavau stogą, labiausiai širdis linksta link šiferio, gal net akmenės gotikos (mažiausiausi lakštai), tačiau jų kaina jau ne vaikiška. Tiktų ir Baltijos banga, jų kvadratas kainuotų ~30 Lt, vien šiferio, dar visokie gaubtai, vėjalantės, galai ir tektų išleisti virš 5000 Lt mano stogui. Galvoju, kaip sumažinti kainą, norom nenorom pradėjau žiūrinėti į skardą, nepatinka ji man, bet jei pavyktų gerokai sutaupyti. Žiū, skardos kainos 20-22 Lt/kv.m, vadinasi nuo stogo sutaupau visą tūkstantį, nemažai, bet ir ne baisingai daug, kad keistum religiją. Žmona prieš, man irgi nelabai patinka. Dar galvosim.

Šiandien dar laukiu vieno iš statybininkų paskaičiavimų dėl sienų pakėlimo ir stogo uždengimo, įdomu, ką suskaičiuos.

Tiesa, pats bandžiau savo ribotais matematiniais sugebėjimais apsiskaičiuoti sienų ir stogo plotą, iš turimos medžiagos. Rezultatai: 124 kv.m sienos ir 114 kv.m stogo. Tada paprašiau architekto tiksliai paskaičiuoti - pranešiu, kiek apsirikau.

***

Sienų, stogo plotai

Taigi, gavau tikslius paskaičiavimus iš architekto dėl sienų ir stogo plotų. Rezultatai tokie:
sienų plotas (be vidinių pertvarų) atmetus langus: 77 kv.m (o aš buvau suskaičiavęs 124kv.m., tiesa, neišmetinėdamas langų, bet skirtumas vis tiek labai didelis);
stogo plotas: 145kv.m (aš buvau suskaičiavęs 114 kv.m, skirtumas nelabai didelis bet vis tiek yra).

Iš keletos patikimų statybininkų gavau darbų kainas, analizuoju medžiagų kainas. Judam į priekį vienok.

***

Blokeliai, sienos varžos

Vakar visą dieną buvau užsikrėtęs blokelių manija. Kaip tyčia net nuvykęs pas klientą radau jį mūrijantį priestatuką ecoterm30. Davė prisiliesti šiek tiek prie proceso. Pirmiausia, didelis dėkui tokiam Dariui, kuris turėjo daug kantrybės su manimi viską paaiškinti tiksliai ir paprastai.

Taigi, nors architektas sakė įvertinti tai, kad betonuosis žiedas 20x20 (t.y. blokelio dydžio) per visą perimetrą ir iš jo suskaičiuotų 77 kv.m, apie 7kv.m sudarys tas žiedas, nusprendžiau vertinti visus 77 kv.m. Pakalbėjus su Darium ir rekomendavo 25 cm storio ecolight blokelį, architektas kaip ir projektuoja 20 cm, tad esu pasimetęs. Skirtumas realiai tik dėl kainos, nes 20 cm blokelių reikės 15 kub., o 25cm - 19 kub. Skaičiuoju taip: jei 20cm - sienos kaina būtų, už blokelius 3300 Lt (15kub*220Lt), už darbą 2250 Lt (15kub*150Lt), viso 5550 Lt. Čia be klijų, sąramų, armatūros, bet tam galim dėti 500 Lt abiem atvejais. Jei blokelis 25 cm - sienos kaina būtų, už blokelius 4180 Lt (19kub*220Lt), už darbą 2850 Lt (19kub*150Lt), viso 7030 Lt. Skirtumas viso labo 1480 Lt. Tad mane labiausiai dominantis klausimas ir yra ar tie 1500Lt viršaus bus pakankamai efektyviai išnaudoti ir atidirbs tuos pinigus? Gal efektas būtų didesnis, jei tuos pinigus pridėčiau, pavyzdžiui, prie langų ir juos pasirinkčiau šiltesnius?
Kalbant apie šiluminę varžą, tai tarp 20cm ir 25cm skirtumas viso labo vos R0,5, t.y. R2,2 ir R2,7. Apsišiltinęs 15 cm puta gausiu atitinkamai R6,2 ir R6,7. Skirtumas viso labo 7-8 proc.

Kaip tik vakar kalbėjau su šiltininkais, kurie šiltina oro tarpą, dėl pimo aukšto, kiek matavau, tas tarpas 14 cm, vadinasi teoriniu atveju apšiltinus visus tuos 14 cm termoputomis, sienos varža gaunasi R~4-5 (skambinau keturioms įmonėms, todėl paklaida didelė), t.y. plyta-termoputos-plyta, tad atitinkamai R0,17-R4,2-R0,17, viso šiek tiek virš R4. Praktiškai, žinoma, taip gerai neapsišiltins, todėl dėsime apvalų R4, dar skaičiuoju putos iš lauko 10 cm, kas prideda R2,7, tad turime pirmo aukšto varžą R6,7, antro aukšto varžą R6,7. Štai tokia matematika.

Užklausiau konstruktoriaus, ką daryti šioje situacijoje. Kai pabaigsiu su sienomis reikės eiti link stogo, bijau, kad sumos ten bus gerokai didesnės...

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis