Roletų priežiūra: kova su dulkėmis, pelėsiu, mašalais ir mažamečių anstpaudais

Roletai priežiūros reikalauja kur kas mažiau nei teplios užuolaidos ar greitai apdulkančios žaliuzių juostelės. Vis dėlto, jei jau taip atsitiko, kad audinys išsitepė, specialistai pataria, kaip tokiu atveju reikėtų elgtis.

Dulkes nušluostykite arba nusiurbkite

Dauguma roletinių audinių yra impregnuojami nuo dulkių pritraukimo ir nublukimo, todėl yra vienas praktiškiausių langų dekoro sprendimų. „Esant tikimybei, jog patalpoje kaupsis gausus dulkių sluoksnis, vertėtų pagalvoti apie roletų apsaugą, t.y. kasetinius roletus, kurių audinys susisuka į viršuje esantį uždengtą ruloną“, - patirtimi dalijasi „Domus Lumina“ ekspertė Vaida Kriaučionienė.

Vis dėlto, jei atsitiko taip, kad po remonto darbų ar nuo intensyvaus eismo gatvės sukeliami dulkių kamuoliai pasiekė ir jūsų langų dekorą, geriausia išeitis – nusiurbti jas dulkių siurbliu. Atsargiai prilaikant roletą, nusiurbkite susikaupusį dulkių sluoksnį arba nušluostykite jas švelniu šepečiu.

Juodi taškai nuo pelėsio ir drąsa rizikuoti

Nuo drėgmės besikaupiantis pelėsis namuose ne tik kenkia sveikatai, bet ir gadina interjerą. Dėl rasojančių langų drėksta ir roletai, kurie per ilgą laiką ima pelyti, pajuoduoja, praranda savo spalvą. Įvairiausių forumų ir pašnekesių klubų dalyvių patirtis rodo, jog geriausia pelėsio naikinimo formulė - valomieji milteliai ir dėmių išėmimo skysčiai. Tačiau langų dekoro specialistai pataria neskubėti valyti audinio, o pirmiausia išsiaiškinti visas roleto medžiagos ypatybes.

„Viskas priklauso nuo paties audinio, ypač nuo jo impregnavimo. Daugeliu atvejų po tokių procedūrų audinys ne tik pakeičia savo spalvą, bet ir formą. Naudoti valiklių nerekomenduojama apskritai. Tačiau iš savo klientų esame girdėję, jog tokios priemonės padeda“, - sako V. Kriaučionienė.

Vis dėlto, jei jau roletus turite gana seniai, vertėtų pagalvoti apie roleto medžiagos keitimą. Šis sprendimas leis atsinaujinti ir išvengti sveikatos problemų dėl pelėsio, kadangi kempinėle išvalyti visų pelėsio sukeltų bakterijų neįmanoma.

Kaip valyti smalsių mažamečių antspaudus?

Mažųjų pirštų antspaudai lieka visur: pradedant spintelėmis, veidrodžiais ir baigiant užuolaidomis ar roletais. O jei dar tie pirštukai buvo nešvarūs ir purvini? Nors internete galima rasti nemažai patarimų, tvirtinančių, jog geriausia nešvarumus valyti vandeniu ir švaria kempinėle, specialistai pataria nerizikuoti. Specialistai teigia, jog negalima impregnuotos roleto medžiagos liesti šlapia kempinėle, nes bus nuvalomas impregnavimo sluoksnis, o jau tada dėmė ant roleto medžiagos garantuota. Visgi, jeigu jau nutarėte valyti savo ritinines užuolaidas, būtinai pasikonsultuokite su specialistu.

Prikibę mašalai išnyks aštrios kempinėlės pagalba

Vienas didžiųjų vasaros košmarų – per atvirą langą priskrendančios ir prie roleto prikimbančios musytės, mašalai ir kiti naktiniai gyviai. Paprastai mašalais roletai apkimba, kai šalia lango stovi apšviečiamoji naktinė lempa. Prikibę gyviai nenusivalo, o dienos metu, pakeliant roletus į viršų, kartu susisuka bei sutraiškyti palieka juodas dėmeles. Roletais prekiaujantys specialistai pataria tokias problemas spręsti valant roleto medžiagą sausa, šiek tiek šiurkštesne kempinėlės puse. Pridžiuvę mašalai turėtų nubyrėti nuo trinamo šiurkštaus kempinės pagrindo.

Lyginti ir skalbti roletus draudžiama

Jei jau nusprendėte išvalyti ir atnaujinti tuos pačius senus langų dekoro elementus - būkite atsargūs. Specialistai pataria prieš imantis bet kokių roleto valymo veiksmų, paskaityti gamintojo pateiktus nurodymus arba pasikonsultuoti su langų dekoro specialistais. „Išvalę roletus, pakabinkite juos atgal ant lango arba palikite ant stalo išdžiūti. Jokiu būdu jų nelyginkite, kadangi nuo karščio roletai gali deformuotis“,- įspėja specialistė. Taip pat nepamirškite, jog roletų negalima skalbti, mat impregnuota medžiaga gali lūžti.

Net 90% roletų audinių jau savaime yra apsaugoti nuo tokių aplinkos veiksnių kaip dulkės ar blukimas. Prieš imdamiesi bet kokių valymo priemonių, išsiaiškinkite, ar roleto medžiaga gali būti valoma ir kaip, kad vėliau nepasidarytumėte daugiau žalos nei naudos.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis