Prieskonių laikymo paslaptys

Be prieskonių jau neįsivaizduojame savo gyvenimo. Jie suteikia maistui skonį, aromatą, padeda atskirti, kurios šalies virtuvės patiekalą skanaujame. Tačiau tam, kad galėtumėme jais naudotis ir mėgautis kuo ilgiau, reikia žinoti laikymo gudrybes.

Sausų prieskonių laikymo sąlygos namuose

Tikriausiai kiekvieno namuose yra druska, pipirai, kalendra, kardamonas, rozmarinas, raudonėlis, tačiau jų laikymo sąlygomis pernelyg nesirūpinama. Pirmiausiai atkreipkite dėmesį į prieskonių būseną perkant. Jei perkate prieskonius nesandariame maišelyje, dėžutėje, pavyzdžiui, pipirai labai greitai praras aromatą ir vėl teks įsigyti naujų.

Be to, būkite labiau atidūs mažesnėse parduotuvėse ar turgeliuose. Jei prieskoniai laikomi netoli tokių prekių kaip buitinė chemija, žuvis – ieškokite prieskonių kitur, nes jie turi savybę labai greitai sugerti kvapus.

Antra ir viena pagrindinių prieskonių laikymo taisyklių – jų negalima laikyti saulėtoje vietoje, geriausia – tamsioje, vėsioje ir uždaroje erdvėje. Saulėtoje vietoje laikomi prieskoniai pakeičia spalvą. Dėl to, jei mėgstate laikyti prieskonius netoli savo gaminimo vietos, to nedarykite. Galite arčiau savęs pasidėti mažesnį prieskonių kiekį, tačiau didesnę jų koncentraciją geriau palikti spintelėje. Jei norite juos laikyti atviroje spintelėje, apsižiūrėkite, jog netoliese nebūtų karščio pritvinkusių vietų, pavyzdžiui, nelaikykite arti orkaitės ar viryklės. Taip pat nepamirškite patalpos reguliariai vėdinti. Nesilaikant šių taisyklių, jūsų prieskoniai praras tiek aromatą, tiek maistingąsias savybes.

Fotolia nuotr.

Prieskoniai labai nemėgsta drėgmės. Dėl to, kai gaminate – nepatingėkite ir nekabinkite jų drėgnomis rankomis ar šaukšteliu. Norėdami juos kuo ilgiau naudoti, paieškokite sauso šaukštuko.

Prieskonius geriausia laikyti nesmulkintus, nes susmulkinti jie gana greitai praranda savo naudingąsias savybes. Pavyzdžiui, pipirus ypač patariama pirkti nesmulkintus ir susmulkinti patiems namuose.

Gudrybės, norintiems išsaugoti prieskonių savybes

Norint išsaugoti prieskonių savybes ir aromatą svarbu, kad jie ne tik būtų laikomi tamsioje, sausoje vietoje, tačiau svarbus aspektas yra ir švara. Laikant prieskonius stiklainiukuose ar metaliniuose indeliuose, dieną prieš suberiant, išplaukite juos ir būtinai palaukite, kol išdžius. Prieskoniams laikyti tinka metalinės pakuotės, stikliniai indeliai, geriausia iš hermetiško, tamsaus stiklo. Jokiu būdu neberkite ant likučių kitų prieskonių, pavyzdžiui, pipirų ant kelių žiupsnių cinamono – taip tik sugadinsite įsigytus prieskonius.

Shutterstock nuotr.

Kadangi nesmulkinti prieskoniai gali išsilaikyti nuo kelių mėnesių iki metų, o malti – keletą mėnesių, ilgėliau laikomus prieskonius visuomet apžiūrėkite – juose gali būti kenkėjų, jei kaimynai neseniai užliejo – pakliūti drėgmės.

Jei namuose norite laikyti didesnį kiekį prieskonių, juos suberkite į sandarius paketus. Būtinai išleiskite visą juose esantį orą. Tuomet galite laikyti šaldytuve, nustačius nulinę temperatūrą. Žinoma, tai aktualiau prieskoniniams augalams.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis