Praktiški sprendimai: kaip interjere paslėpti radiatorių

Iš radiatorių norime svarbiausio dalyko – šilumos, visa kita esame linkę jiems atleisti. (Taip tolerantiškai nesielgiame net su artimiausiais žmonėmis...) Bet vieną gražią dieną pakantumo atsargos gali išsekti. Tada „išsišokėlius“ pabandome priversti laikytis gero tono – interjero stiliaus vienovės taisyklių, kad į akis nekristų masyvūs jų siluetai ir agresyvūs vamzdžiai.

Už priedangos

Jei radiatorių pavyksta įkomponuoti nišoje – tai itin estetiškas ir optimalus būdas paslėpti ir jį, ir net vamzdžius. Toks sprendimas nedarko kambario geometrijos, suformuojama vertikali kompozicija, jei radiatorius po langu – dar ir palangė praplatėja. Tiesa, netenkama šiek tiek kambario ploto.
Toliau nuo sienos esantis radiatorius gali būti paslėptas savotiškoje „dėžėje“ – sudėtingesnėje konstrukcijoje iš medienos, medžio drožlių ar gipskartonio plokščių. Konstrukcijos forma gali būti ir vertikali, ir horizontali – priklausomai nuo interjero. Ji visiškai uždengia griozdišką šildymo prietaisą. Toks daiktas atlieka ir papildomą praktišką bei dekoratyvią funkciją – jis naudojamas kaip suoliukas, lentyna ar konsolė. Viršuje labai patogu sudėlioti įvairių mielų daikčiukų ekspoziciją – tai tampa papildomu interjero akcentu, nukreipiančiu dėmesį nuo buitinės „slėptuvės“ paskirties. Svarbiausia, kad radiatorių dengianti priekinė siena būtų su kiaurymėmis, reikalingomis orui cirkuliuoti. Tačiau griežtas yra tik šis vienas reikalavimas, o dekoravimo galimybių begalė. Spalva, stilius, raštas, perforavimo būdas be didelių pastangų gali būti derinami su baldais, durimis, grindimis, interjero stilistika. Labai patogu, jei priekinė plokštė suformuota kaip slankioji sistema ar „armonika“, kad ją būtų galima atidaryti – viduržiemį kartais tenka pamiršti estetiką ir galvoti tik apie šilumą...

Interjeras
Interjeras
Gamintojo nuotr.

Modernios klasikos interjere prie jaukiais dryžuotais tapetais dekoruotų sienų priderinta ir apdaila: radiatoriai pridengti tokios pat stilistikos plokšte. (Interjero architektė – Jurgita Paškevičiūtė.)
Interjeras
Interjeras
Žurnalo "Mano namai" nuotr.

Už ažūrinių durelių, esančių didelės atvirų lentynų spintos apačioje, sumaniai paslėpti radiatoriai netrikdo interjero vientisumo. Ažūro motyvas subtiliai dera klasikinio stiliaus erdvėje. (Interjero dizainerė – Jovita Jankauskienė.)

Balta ir vėl balta

Visus patogius buities elementus neskausmingiausiai suvienija balto kolorito skandinaviško stiliaus interjeras. Baltame fone, priderinti prie sienų spalvos, išnyksta ir radiatoriai, ir vamzdžiai, ir kondicionierius. Svarbiausia taisyklė – radiatoriai turėtų atitikti sienų atspalvį, nors tiksliai su juo sutapti neprivalo, gali būti šiek tiek šviesesni ar tamsesni. Geriausia derinant prie sienų spalvos slėpti plokščius, ne pernelyg grubaus, bet šiuolaikiško dizaino šildymo prietaisus. Tačiau jei baltas radiatorius kontrastingas sienos spalvai, jis išryškėja. Kontrastas atkreipia dėmesį ir trukdo suvokti sieną bei langą kaip vieningą visumą.

Radikalus būdas

Ne visuomet radiatoriaus reikia gėdytis: atviros komunikacijos gali puikiai derėti interjere. Juolab kad tai, kas šiandien atrodo morališkai ir stilistiškai pasenę – tarkim, įmantrūs ketaus radiatoriai – praėjus dar šiek tiek metelių galbūt taps vintažiniu susižavėjimo objektu...

Jei nesugalvojate būdo radiatorių paslėpti – išryškinkite. Taip banaliam šildymo prietaisui suteiksite individualumo. Juk sukurti originalius ir jaukius namus geriausiai sekasi tiems, kurie mėgsta prisigalvoti įvairiausių keistų namų puošybos sprendimų. Tarkim, aukso ar sidabro atspalvis – puiki kičo apraiška, tik toks interjero elementas neturėtų būti būti vienišas, kad jo išskirtinumas stilistiškai pasiteisintų. Ir svarbu nepamiršti, kad kičas iš tiesų yra profesionalumo reikalaujantis dekoravimo būdas, jam reikia drąsos ir skonio pojūčio...

Interjeras
Interjeras
Žurnalo "Mano namai" nuotr.

Palei medinėmis žaliuzėmis dengtą langą suprojektuota paplatinta palangė ne tik atstoja darbo stalą, bet ir pridengia radiatorių iš viršaus – to pakanka, kad jis taptų nematomas, nes žvilgsnis krypsta į aksesuarus ant palangės ir vaizdą tolumoje.

Interjeras
Interjeras
Žurnalo "Mano namai" nuotr.

Ne visada būtina sukti įprastu keliu: sendinto stiliaus medžio apdaila ir palangės viršuje paliktas tarpas šilumai sklisti originaliai išsprendžia problemą. (Interjero dizainerė Audronė Litinskienė.)

Interjeras
Interjeras
Gamintojo nuotr.

Radiatorių dengiančios konsolės raižinių motyvus kartoja veidrodžio rėmas, laiptų apdaila – estetinė radiatoriaus priedangos funkcija čia išryškinta kaip svarbiausia.

Žurnalo "Mano namai" nuotr.

Idėja

Kaip matome pagrindinėje nuotraukoje, ryški dėmė minimalistiniame interjere – senas radiatorius, kuris tapo originaliu svetainės akcentu dvi jo sekcijas nudažius ryškiai raudonais dažais. Prie tokio radiatoriaus reikia priderinti ir daugiau ryškiai raudonų akcentų, kurie praskaidrins monochromišką spalvinę gamą. (Interjero dizainerė – Laura Jakutienė.)

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis