Požymiai, kad jūsų namuose apsigyveno pelėsis

Aprašysime dažniausiai pasitaikančius ženklus, kurių reikėtų saugotis, nes jie parodo, kad jūsų namuose įsiveisė pelėsis.

Alergijos pelėsiui simptomai

Jei patiriate alergijos simptomus, tikėtina, kad jūsų namuose įsiveisė pelėsis. Įprastos alerginės reakcijos į pelėsį: čiaudulys, jautrios akys ir bėganti arba užgulusi nosis.

Ar pastebite, kad jūsų alerginės reakcijos pablogėja, kai esate namuose, o savijauta pagerėja iš jų išėjus? Jei taip, tuomet tikėtina, kad jūsų namuose įsiveisė pelėsis. Jei pastebite, kad savijauta pablogėja kitose patalpose, pavyzdžiui, darbovietėje, tuomet pelėsis gali augti ten.

Pelėsio kvapas

Kai jūsų namuose pasislėpęs auga pelėsis, dažnai jį išduoti gali tik kvapas. Tad teks neignoruoti tokio kvapo ir kruopščiai apžiūrėti namus. 

Pelėsio augimo ženklai

Atrodytų, kad pelėsio augimo ženklai yra akivaizdūs, tačiau daug žmonių nepastebi mažų pelėsio dėmių arba mano, jog tai yra purvas arba suodžiai. Kartais žmonės tiesiog ignoruoja namuose augantį pelėsį.

Jei pastebėjote pelėsio dėmes, net jei jos yra labai mažos, turite skubiai imtis veiksmų. Mažos pelėsio dėmės gali greitai išplisti. Be to, tai parodo, kad jūsų namuose yra tinkamos pelėsio augimui sąlygos.

Jei nepasirūpinsite pelėsiu, jis greitai virs didesne problema. Matomos pelėsio dėmės gali būti ženklas, kad kur kas didesnė pelėsio kolonija auga pasislėpusi nuo žvilgsnių. Pavyzdžiui, drabužių spintoje.

Kartais galite nesuvokti, kad jūsų namuose įsikūrė pelėsis, ypatingai, jei tai neįprastai atrodantis pelėsis. Kai kurie pelėsiai yra balti ir panašūs į gijas. Kiti pelėsiai atrodo kaip mažų juodų dėmelių kolonija. Pelėsiai gali būti juodi, pilkai rudi, pilkai žali arba balti. Už plastikinių tapetų augantys pelėsiai gali būti net oranžiniai, rožiniai ar purpuriniai.

Drėgmės kaupimosi ženklai

Jei namuose turėjote ilgalaikių problemų su drėgme, jos neišvengiamai paskatino pelėsio augimą.

Ženklai, rodantys drėgmės kaupimąsi – vandens dėmės arba sienų, grindų ar lubų spalvos išblukimas. Jei pastebėjote šiuos ženklus, tikėtina, jog tose vietose auga pelėsis.

Kitas drėgmės kaupimąsi rodantis ženklas – paviršiaus nenormalumas, pavyzdžiui, dažų arba tapetų lupimasis, burbulų kilimas arba įtrūkimas. Jei jūsų sienos išlinko, atsikišo arba išsikreipė, tai, greičiausiai, reiškia, kad į jas pateko drėgmė. Dar vienas ženklas – sienų ar kitų medžiagų paviršius atrodo drėgnas.

Vandens nuotėkis

Paprastai aukščiau aprašytos drėgmės kaupimosi problemos atsiranda dėl nuotėkio. Tad jei žinote, kad pas jus buvo vandens nuotėkis (pavyzdžiui, praleidžia vamzdžiai arba lubos), tikėtina, kad tose vietose ir gali augti pelėsis.

Dažnai toks pelėsis gali būti pasislėpęs. Jei vandens nuotėkis buvo už sienos ar kito paviršiaus, tikėtina, kad pelėsis taip pat bus pasislėpęs už to paviršiaus. Netgi, jei nuotėkis ir nebuvo pasislėpęs už tam tikro paviršiaus, pelėsis vis tiek gali būti pasislėpęs už to paviršiaus, nes pradės augti dėl vandens, kuris prasiskverbė pro tą paviršių.

Dabar aptarsime kaip surasti jūsų namuose pasislėpusį pelėsį ir įvardinsime vietas, kur dažniausiai auga pelėsis.

Po užpylimo

Jei kažkada jus yra užpylę kaimynai, tikėtina, jog pas jus jau yra įsikūręs pelėsis. Pelėsiai dažniausiai auga tose vietose, kur ilgiausiai buvo užsilaikęs vanduo (pavyzdžiui, rūsyje). Dažnai po užpylimo pelėsiai pradeda augti už sienų arba po grindimis.

Kondensacija

Jei pastebite, kad jūsų namuose drėgmė kondensuojasi, reiškia, kad jūsų namai yra labai drėgni, be to, pas jus gali augti pelėsis. Kondensacija pastebima ant tokių paviršių kaip stiklas, langai arba metaliniai vamzdžiai. Pelėsis gali augti tose vietose, kur kondensatas atsiranda ir kaupiasi. Rūdijantys vidaus vamzdžiai yra ženklas, kad jūsų namuose drėgmė kondensuojasi.

Nepaisant to, kad kondensacija sudaro palankias sąlygas pelėsiui augti, ji gali būti ženklas, kad jūsų namuose yra rimta drėgmės problema. Aukštas drėgmės lygis taip pat gali reikšti, kad jums gresia potenciali pelėsio problema.

Toksiniai pelėsio simptomai 

Jei patiriate neurologinius simptomus, pavyzdžiui, galvos skausmas, sunkiai susikaupiate, sutrumpėja dėmesio koncentracija, atminties praradimas ir galvos svaigimas, tai gali būti ženklai, kad jūsų namuose auga toksinis pelėsis ir jus nuodija.

Toksinių pelėsių mikotoksinai, pavyzdžiui, Stachybotrys chartarum, gali psichiškai veikti žmones, o tai yra žymiai blogiau, nei alerginiai netoksiškų pelėsių sukelti simptomai.

Jei toksiniai simptomai padidėja jums būnant namuose arba tam tikroje patalpoje, tikėtina, kad ten auga pelėsis.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis