Pokyčiai dulkių siurblių žymėjime: taps aišku, kas yra kas

Nuo šio rugsėjo visose Europos Sąjungos šalyse įsigalioja naujas privalomas dulkių siurblių žymėjimas, nurodantis energijos klasę ir kitas šiai prietaisų kategorijai svarbias ypatybes. Apie tai, kas konkrečiai pasikeis ir kaip tai atsilieps vartotojams bei rinkai, kalbamės su vienų buitinės technikos gamintojų atstovu Laurynu Skruibiu.

–Koks šios naujovės tikslas ir kokia nauda vartotojams?
–Naująjį žymėjimą reglamentuojanti Europos Sąjungos direktyva labiausiai susijusi su elektros energijos sąnaudų mažinimu, todėl atsiranda energetinės klasės žymėjimas, jau įprastas šaldytuvams, skalbiamosioms mašinoms ir kt. prietaisams. Tačiau kartu pridedami ir specifiniai dulkių siurblių ypatybes atitinkantys parametrai. Svarbiausia yra tai, kad, remdamiesi naujomis žymomis, vartotojai galės objektyviai palyginti konkurentų ar skirtingus to paties gamintojo dulkių siurblių modelius ir pasirinkti jiems tinkamiausią.

Kokiu principu paremtas žymėjimas?
–Energetinė dulkių siurblio klasė bus žymima raidėmis nuo žemiausios G iki aukščiausios A, taip pat nurodomos prietaiso elektros energijos sąnaudos kilovatais per metus. Jos paskaičiuotos imant elektros sunaudojimo vidurkį 87 kv. m būstui, siurbliu naudojantis maždaug kartą per savaitę. Analogiškomis raidėmis ir principu bus žymimas išvalymo kokybė – atskirai nuo kilimų ir grindų - bei išmetamo oro filtravimo efektyvumas, taip pat decibelais nurodytas skleidžiamas garsas.

Kurie iš šių kriterijų vartotojams yra svarbiausi, kurie mažiau?
–Jei vartotojai rinksis taupesnius siurblius, tai neabejotinai turės žymų efektą europiniu mastu. Lietuvai, kol kas galinčiai pasigaminti tik brangios elektros energijos, tai taip pat svarbu. Vis dėlto, žiūrint į kiekvieną namų ūkį atskirai, 30-45 kW siekiantis elektros energijos sutaupymas per metus ryškaus finansinio efekto neduos – per metus jis sudarys apie 10 Lt. Taigi investicija į taupesnį prietaisą bus labiau susijusi su vartotojų sąmoningumu, nei atsipirkimu per mažesnes išlaidas elektrai. Apskritai, žiūrint iš vartotojo pozicijos, visiems be išimties svarbiausias kriterijus yra išvalymo kokybė.

Kai kuriems vartotojams, pavyzdžiui alergiškiems arba turintiems mažų vaikų, yra ne mažiau svarbus filtravimo efektyvumas ar siurblio tylumas. Šie parametrai gali būti ir nusveriantys, jei visi kiti sutampa.

–Kaip naujas žymėjimas paveiks situaciją rinkoje?
–Neabejotinai kai kurių gamintojų produktai, iki šiol reklamuoti skambiais šūkiais, bus nuvainikuoti, o kitų, kurie tokiais būdais nesivaikė pardavimų, pozicijos sustiprės. Tiesiog šioje rinkoje nebegalios džiunglių įstatymai, kur karaliumi laikomas garsiausiai riaumojantis „žvėris“, iš tiesų galintis išgąsdinti tik kaimynų vaikus už sienos. Vartotojai aiškiai pamatys kas yra kas, ir tai nulems jų pasirinkimą.

Kita vertus, planuotos ženklinimo naujovės jau paskatino gamintojus dar labiau tobulinti savo prietaisus, o prasčiausius rezultatus demonstruojantys gaminiai bus priversti išnykti iš rinkos. Taip pat įtvirtinta maksimali dulkių siurblio galia – 1600 W – bei minimalūs reikalavimai efektyviai išvalymo kokybei. Vienintelis būdas likti rinkoje su prastesniais išvalymo parametrais bus nurodyti, kad tai yra specializuotas siurblys, tinkamas tik kilimams ar kietoms grindims. Tokiame komplekte nebus galima rasti kitos paskirties antgalio.

Taigi vartotojams reiktų dairytis keturias A, t.y. aukščiausius įvertinimus pagal visus parametrus pelniusio siurblio?
–Suderinti visus parametrus – ir išvalymo kokybę ant skirtingo tipo paviršių, ir mažas elektros energijos sąnaudas, ir tylumą – tikrai didelis iššūkis net pažangiausiems gamintojams. Tai reikalauja daug laiko, pastangų ir investicijų. Taigi, kaip ir rolsroisas automobilių rinkoje, taip ir aukščiausias klases pelnę dulkių siurbliai nebus įkandami kiekvienam ir nebus įsigyjami masiškai.

Nesunku pagerinti energetinę klasę paaukojant išvalymo rezultatus, tačiau, kadangi vartotojams jie yra svarbiausi, o kartu strategiškai reikalaujama mažinti elektros energijos sąnaudas, gamintojai pirmiausia varžosi siekdami kuo geresnio santykio tarp šių dviejų parametrų. Beje, laikas atsikratyti įsitikinimo, kad galia yra svarbiausias dulkių siurblio parametras arba kad ji tolygi išvalymo kokybei – siurbimo galia ar oro srautas yra tik sudėtinės išvalymo kokybės dalys. Kita vertus, didesnė galia, tuo didesnės elektros energijos sąnaudos, taigi norint, kad jos ne didėtų, o mažėtų, tenka kruopščiai tobulinti kompleksinius konstrukcinius sprendimus nuo variklio iki antgalio. Tai padaryti pirmiausia pavyksta tiems gamintojams, kurie istoriškai, nuo pat dulkių siurblio atsiradimo, diktavo inovacijas.

Ar yra kokių išimčių naujojo žymėjimo taikyme?
–Šis reikalavimas kol kas nebus taikomas tik šlapio valymo funkciją turintiems, taip pat belaidžiams, su baterija veikiantiems bei pramoniniams dulkių siurbliams, taip pat centrinėms dulkių valymo sistemoms bei siurbliams-robotams.

Šiuo metu rinkoje esančius žemiausios klasės modelius, neturinčius žymėjimo, bus galima parduoti ir po 2014 m. rugsėjo mėn., tačiau naujiems gaminiams jau bus taikomi apribojimai.

Apibendrinus, didžioji dalis rinkoje siūlomų dulkių siurblių bus pažymėti pagal skaidrią ir aiškią sistemą, todėl vartotojams beliks pasirinkti geriausiai atitinkantį jų poreikius, nepamirštant, kad svarbiausias uždavinys, keliamas dulkių siurbliui, yra išvalymo kokybė.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis