Po kosmetinio remonto: kaip nuvalyti dažų dėmes nuo grindų

Kai norisi kažką pakeisti svetainėje, vienas iš būdų pasiekti norimą efektą – perdažyti sienas. Jei proceso metu netyčia aptaškėte grindis dažais, išbandykite šias gudrybes, kaip nuvalyti dažus.

Jei dažų lašas ant grindų nulašėjo ką tik, visų pirma pasistenkite nuvalyti jį sausa servetėle ar šluoste. Šiuo atveju, kaip ir nulašėjus žvakių vaškui, reikia laukti, kol dėmė visiškai sukietės, ir tik tada galima galvoti apie valymą. Vis dėlto kuo daugiau dažų nuvalysite iš pradžių, tuo geriau.

Didžiąja dalimi tai, ar pavyks nuvalyti dažus, priklauso nuo dažų sudėties – vandens pagrindo dažus nuplauti lengviau, o aliejiniai dažai giliau įsiskverbia į grindų dangos plaušus, todėl nuo jų likusioms dėmėms nuplauti reikės kitų priemonių.

Jei ant grindų užtiško vandens pagrindo dažų, paimkite popierinę servetėlę, užpilkite truputį indų plovimo skysčio ir apvaliais judesiais patrinkite tą vietą, kur užtiško dažai. Po kelių minučių dažai turėtų sudrėkti ir lengvai nusivalyti. Jei tai nepadeda, uždėkite ant dėmės sudrėkintą šluostę – dažai išmirks. Storesnę dažų dėmę po tokio mirkymo bus lengviau nuimti buku peiliu arba kokia plastikine kortele – gramdykite dažus, tik stenkitės nepažeisti grindų paviršiaus.

Dažų lašelių dėmes dažniausiai pavyksta nuplauti vien vandeniu. Tais atvejais, kai nežinote dažų rūšies, visų pirma nešvarų paviršių pamėginkite patrinti šluoste, pamirkyta šiltame muiluotame vandenyje – jei ant šluostės lieka dažų, reiškia, jie vandens pagrindo.

Aliejinius dažus ar kitokius, stipriai įsigėrusius į grindis, galima bandyti nuplauti spiritu – sudrėkinkite šluostę arba vatos gabaliuką ir švelniais judesiais patrinkite aptaškytą vietą. Jei taip valant dėmė neišnyko, palikite šluostę ar vatą ant dėmių, kad dažai gerai išmirktų. Jei namuose neturite spirito, dažams nuimti tinka ir amoniakas, dažų skiediklis bei terpentinas.

Kalbant apie aliejinių dažų dėmes, kurias nuvalyti sunkiau, be pirmiau paminėtų priemonių galima imtis dar vienos: pūsti į dėmes karštą orą, kad dažai ištirptų – tada juos bus lengva nuvalyti. Medinėms grindims ir linoleumui valyti naudokite vaitspiritą – juo dažų dėmes nuvalysite lengvai ir saugiai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis