Pjaustymo lentelės: 3 pasirinkimo variantai

Geros šeimininkės virtuvėje turėtų būti keturios pjaustymo lentelės: viena –žuviai, antra – žaliai mėsai, trečia – duonai ir ketvirta – likusiems produktams pjaustyti. Žaliai mėsai pjaustyti labiausiai tinka plastikinės lentelės, termiškai apdorotus produktus geriau pjaustyti ant medinės.

Nors dabar pjaustymo lentelės gaminamos įvairiausių formų, profesionalūs virėjai teigia, kad tinkamiausia darbui – klasikinės formos (keturkampė) lentelė.

Medinė

Nors medis laikomas viena higieniškiausių medžiagų, viskas priklauso nuo jo rūšies. Pigios, bet, deja, nelabai ilgalaikės yra lentelės, pagamintos iš minkštų medžių – pušies arba beržo. Norėdami įsigyti medinę pjaustymo lentelę, geriau rinkitės pagamintą iš ąžuolo, buko arba bambuko. Jos gal kiek brangesnės, tačiau geriau sugeria kvapus ir drėgmę, nešipina peilio. Pirkdami medinę lentelę atkreipkite dėmesį, ar ji pagaminta iš vientiso medžio ar yra klijuota. Kaip nekeista, antrasis variantas yra tinkamesnis. Klijuota lentelė mažiau deformuosis, o tai reiškia – tarnaus ilgiau.

Shutterstock nuotr.

Plastikinė

Iš plastiko pagamintas pjaustymo lenteles dažniausiai naudoja virtuvių šefai. Jos lengvos, tvirtos ir tarnauja ilgiau nei medinės. Be to, joms nebaisus vandens poveikis. Tokias lenteles galima plauti indų plovimo mašinoje. Visos ankščiau paminėtos savybės yra būdingos tik kokybiškoms plastikinėms lentelėms. Tokios paviršius yra šiurkštus, jis nešipina peilių, nuo jo nenuslysta pjaustomi produktai ir būtinai yra grioveliai skysčiams nubėgti. Pigios ir nekokybiškos plastikinės lentelės labai greitai susipjausto. Įpjovimuose gali likti maisto likučių.

Shutterstock nuotr.

Stiklas

Jeigu jūsų neerzina garsas, kai metalas brūžina stiklą, iš jo pagaminta pjaustymo lentelė kaip tik jums. Stiklas vadinamas pačia higieniškiausia medžiaga, tačiau tokia lentelė turi ir trūkumų – peiliai greičiau atšimpa, o produktai nuslysta nuo stiklinio paviršiaus. Tiems, kurie vis dėlto nutars įsigyti būtent tokią pjaustymo lentelę, vertėtų rinktis tokią, kuri atspari karščiui ir turi gumines kojytes. Tokią lentelę galėsite naudoti ne tik produktams pjaustyti, bet ir karštiems puodams pastatyti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis