Persikraustymo džiaugsmai: ką daryti, kad netvarka nesikraustytų drauge su jumis?

Kartais atrodo, gyventum žmogus vidury miško, pvz. palapinėj – nei kambarių tvarkyt, nei rūpintis, kokias užuolaidas pasikabint, nei dulkių sluoksnio… Kol neapsigyveni palapinėj. Kad ir porai dienų. Tada įvertini, koks malonumas turėti savo šiltą lovą, o gal ir tos dulkės arba neišplauta lėkštė nėra toks jau mirtinai svarbus reikalas?

Esame linkę kai kuriuos dalykus pernelyg sureikšminti, VIS DĖLTO jeigu ketiname persikraustyti ne į palapinę, bet naują, galbūt erdvesnį (arba atvirkščiai mažesnį!) ir kitaip išplanuotą būstą, ko gero, vis tiek bandysime išspręsti beveik filosofinį klausimą: kaip nepersivežti esamo bardako (kad ir kokio mąsto jis būtų) į naujus namus?

Netvarka turi vieną savybę (esu tikra, Jūs tai žinote) – jeigu jau užsiveisė, seks paskui Jus kur besikraustytumėte. Kol… neskirsite jam dėmesio ir vieną kartą iš tikrųjų nesusitvarkysite.

Jeigu esate atlikę esminį namų susitvarkymą/ organizavimą, persikraustymo uždavinys Jums gerokai palengvėja – Jums tereikia susidėti daiktus! Tačiau jeigu ilgą laiką namus tvarkėte tik paviršiukais, atvėrus kiekvienos spintelės duris, kambarys užsipildys nematytais neaiškiais daiktais, su kurių kiekvienu turėsite nuspręsti ką daryti – pasiimsite į savo naują gyvenimą ar paliksite senajame. Išnaudokime persikraustymą kaip gyvenimo suteiktą progą apsivalyti!

Taigi šiandien kalbame apie persikraustymą – kaip šį gana varginantį procesą padaryti efektyvesnį, mažiau nukamuojantį ir kaip jo metu iš tikrųjų apsišvarinti? Kad netvarka nesektų Jums iš paskos…

Daiktų organizavimo metodika – 5S – pagelbės Jums greičiau įsikurti naujuose namuose ir ten „atversti naują lapą“, o ne vis nesėkmingai bandyti perrašyti seną.

Taigi kimbame į darbus – Jūsų dėmesiui Persikraustymo 5S.

Pasiruošimas. Iš anksto pasirūpinkite pakavimo priemonėmis – dėžutėmis, maišais, lipnia juosta ir lipnia popierine juosta, ant kurios galėsite užrašyti – kokius daiktus sudėjote arba kam šie daiktai priklauso. Pagaliau turėsite progą panaudoti ir senus laikraščius, į kuriuos galėsite suvynioti ir puikiai pergabent dūžtančius indus.

Prieš persikraustymą nusifotografuokite naujus namus. Nuotraukose užfiksuota informacija išlieka ilgiau nei atmintyje. Prieš susiveždami daiktus turėsite progą apgalvoti, kaip norite apstatyti kambarius, išdėlioti daiktus ir, jeigu tai nuomojamas būstas, kaip prie ten jau esančių daiktų priderinsite savo daiktus – ko jums reikės, o ko galbūt – ne?

Pakuoti daiktus pradėkite iš anksto. Aš beveik neabejodama sakau, kad turite mažiausiai dvigubai daugiau daiktų nei galvojate – tikrai prireiks laiko ir / ar pagalbos rankų tam, kad juos supakuotumėte.

(1S) Supakavimas. Į dėžes pakuokite tik reikalingus daiktus. Namuose visada turime kelių kategorijų daiktus: vienus naudojame dažnai, kitus – retai, vieni daiktai mums yra svarbūs ir reikalingi, kitų – praktiškai nepastebime. Persikraustymas – tai jūsų proga atsisveikinti su tais daiktais, kurių seniai nenaudojate, nemėgstate, kurie yra sulūžę ar Jums paprasčiausiai nebetinka. Juk turite tokių? Nepersivežkite į naujus namus to, kas jau atgyveno.

Padėkite šeimos nariams susipakuoti daiktus ir pasirūpinkite, kad į naujus namus pervažiuotų tik naudingi daiktai. Šlamštas lieka senajame gyvenime, į naująjį pasiimame tik tai, ką naudojame ir mėgstame.

Retai naudojamus daiktus galite supakuoti žymiai anksčiau. Retai naudojami daiktai tikrai gali būti pradėti pakuoti iš anksto tada, kai jūs turite tam laiko – taip sumažinsite sau krūvį vėliau. Raskite namuose vietą, kur po truputį pradėsite štabeliuoti dėžutes ir maišus su daiktais.

Pakuokite sumaniai. Sunkius daiktus dėkite į mažas dėžes, lengvus į didesnes dėžes ar maišus. Mums nereikalingos nei patemptos skaudančios nugaros, nei sudužę ar sugadinti daiktai dėl to, kad prisidėjote dėžę, kurios neįmanoma pakelti ar dėl to, kad šiukšlių maišas neatlaikė 20 kilogramų drabužių svorio ir jie visi sukrito į balą.

Supakuokite skirtingus objektus. Vieną po kito „švarinkite“ skirtingus namų objektus, pvz. žieminių drabužių spinta, rudeninių batų dėžė, mamos dovanotų porceliano indų spintelė. Keliaukite nuo vieno objekto prie kito palikdama tik „išgyvenimo paketui“ priklausančius daiktus (skaitykite toliau).

Pasiruoškite „išgyvenimo paketą“. Kol išpakuosite visus reikalingus daiktus naujuose namuose, gali praeiti šiek tiek laiko, o gyventi reikia iš karto. Tam, kad nereikėtų blaškytis visose dėžėse ieškant šaukšto, rankšluosčio arba kavos ryte, pasiruoškite „išgyvenimo paketą“, t.y. dėžę su daiktais, kurie Jums bus reikalingi persikrausčius tą pačią dieną ir/ arba sekančią dieną.

(2S) Sudėkite daiktus pagal zoną, kuriai jie priklauso IŠ KARTO. Atvykę į naujus namus, daiktus iškart neškite į zoną, kuriai jie priklauso. Padedami nuotraukų, kurias pasidarėte iš anksto, jau spėjote apgalvoti patalpų ir skirtingų zonų paskirtis, todėl maždaug žinote, kur turės gulėti Jūsų daiktai. Smagu, ar ne? Daiktus iš karto galite sudėti ne ant tako ir kur pakliuvo, bet reikiamoje lokacijoje.

Naujuose namuose pirmiausiai siūlau įsirengti miegamąjį. Ko gero, kiekvienam žinomas jausmas, kai grįžus po darbo (arba po šventės:) vėlai vakare prisimenate, kad dar turėsite pasikloti lovą. Ši idėja tuo momentu neatrodo labai džiuginanti. Todėl pirmiausiai įsirenkite miegamąjį ir kai daiktų išpakavimas ir dėliojimas atims paskutines jėgas, galėsite kristi tiesiai į lovą.

(3S) Sutvarkykite, ką iki šiol „pridirbote“. Persikraustymas – tai mūsų šansas viską „pradėti nuo nulio“, atversti naują lapą. Aišku, tai tik metaforos, bet jeigu į persikraustymą žiūrėsime būtent taip, į naujus namus tikrai nenorėsime persivežti nešvarių kilimų, apskretusių puodų ir apdaužytų lėkščių (kurias pačios nežinome kam laikom). Mūsų principas: į naujus namus išvažiuoja tik švarūs daiktai. Todėl iš anksto prieš persikraustymą viską skalbiam, šveičiam, džiovinam ir pakuojame tik švarius daiktus. Galimas variantas – galime daiktus išblizginti ir naujoje vietoje, bet manau, kad ir be to turėsite ką veikti.

Atvykus į naujus namus savo daiktus sudėkite tik išvalę visus paviršius. Nepamirškime tikslo, dėl kurio dirbame: „Išsikraustome tik mes, netvarkos su savimi nepasiimame“. Todėl naujuose namuose dėdami daiktus, pvz. į spintelę: a) ją išvalome; b) sudedame ten savo daiktus.

(4S) Sukurkitę sistemą, kuri padės Jums daiktus išlaikyti savo vietose. Vieną po kito „įrenkite“ kambarius ir/ ar zonas. Žinau, kad kyla pagunda sukišti daiktus bet kur su optimistine idėja artimiausiu metu grįžti ir juos sutvarkyti. Čia viena iš priežasčių, kodėl kai kurios dėžės persikrausčius taip ir lieka neišpakuotos ir kodėl savo namuose negalime surasti reikalingų daiktų.

Todėl nedėkite daiktų kur papuolė, nesukiškite jų atsitiktinai į spintas, o gerai pagalvokite, kur šiuos daiktus norėsite naudoti. Žinoma, erdvė nauja ir mažai pažįstama, todėl gali būti sudėtinga labai tiksliai suplanuoti kaip joje judėsite, tačiau mūsų šūkis: „visada turėk planą, pagal kurį veiksi. Jeigu reikės, jį pakoreguosi vietoj“. Bet planą turėkime, tai padės mums sutaupyti laiko ir namus naujoje vietoje sukursite greičiau.

Nepalikite neiškrautų dėžių ar maišų, nesukiškite neišpakuotų daiktų į spintas – nepaslėpkite jų. Atvirkščiai – neišpakuotas dėžes palikite ant tako – tegul guli Jums prieš akis tol, kol su jomis nesusitvarkysite. Jeigu mėgstate kartais nusipirkti naują knygą, turėjote pastebėti – pradžioje, kai turite naują ką tik įsigytą knygą rankose, degate noru ją perskaityti ir jeigu perskaitote, tai Jūsų laimėjimas. Bet jeigu knygą pasidedate į lentyną su mintimi: „vėliau… kai bus laiko“, greičiausiai jos neperskaitysite. Panašiai yra ir su persikraustymui sukrautomis dėžėmis. Sutvarkykite jas iš karto.

(5S) Stebėkite ir reaguokite. Stebėkite, ar daiktus sudėjote patogiai – ar lengva juos surasti, pamatyti, pasiimti, padėti į vietą? Ar Jums naujuose namuose jauku? Ar norite ten grįžti po dienos darbų? Jeigu ne, gal tada laikas juos pertvarkyti? Nesvarbu, kiek laiko ruošiatės leisti naujuose namuose – 10 metų ar vieną savaitę – įsikurkite ten taip, kad visada norėtumėte sugrįžti.

Žmonėms, kurie ketina persikraustyti, natūraliai kyla klausimas: „kam man tvarkytis dabartinius savo namus, jeigu jau visai tuoj turėsiu naujus namus?“.

Atsakymas į šį klausimą, deja, nėra labai džiuginantis, tačiau visada pasitvirtinantis praktikoje: jeigu nesugebėjote Jus tenkinančios tvarkos sukurti savo dabartiniuose namuose, 99% tikimybė, kad nesugebėsite to padaryti ir naujuose namuose.

„Bardakas“ – nėra atsitiktinis reiškinys, tai jūsų įpročių ir gyvenimo būdo rezultatas. Jeigu nepasikeitė nei Jūsų įpročiai, nei gyvenimo būdas, kodėl turėtų pasikeisti rezultatas?

Todėl susitvarkykite prieš persikraustydami ir džiaugsitės kraustydamiesi.

Persikraustantiems – stiprybės ir valios eiti iki galo 🙂

Šaltinis: www.menastvarkytis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis