Pelės ir žiurkės namuose: prevencija ir kova (1)

Pradėjus šalti orams, aktualesnė tampa graužikų problema. Pelės ir žiurkės ieškodamos maisto ir šilumos, pradeda atrasti kelius į mūsų namus, o jų daroma žala mūsų, savaime suprantama, nedžiugina. Kaip neįsileisti graužikų į namus bei kaip kovoti su šiais kenkėjais, patarimais dalijasi kenkėjų naikinimo ekspertai.

Kodėl reikia imtis priemonių. Pelės ir žiurkės, be akivaizdaus diskomforto (triukšmas, kvapai) yra linkusios pernešti ligų sukėlėjus, daugelis kurių yra itin rimtos – leptospirozė, jersiniozė, tuliaremiją, listeriozė, pseudotuberkuliozė, trichineliozė, salmoneliozė, taip pat encefalitas ir Laimo liga, kurią sukelia žiurkių kailyje gyvenančios erkės. Graužikai taip pat naikina jūsų turtą, o žiurkės, ypač didesnės, gali būti agresyvios ir užpulti netgi suaugusius žmones.

Prevencija. Kaip užkirsti kelią graužikui į namus? Pirmiausia reikėtų užkirsti jam kelią į kiemą. Tai gali padėti padaryti elementarus tvarkingumas. „Norint, kad graužikai neapsigyventų pastatų kiemuose ar teritorijose, reikia laikytis sanitarijos ir higienos. Graužikai apsigyvena ten, kur yra maisto bei vandens šaltinių. Jei šeriami naminiai gyvūnai, reikia nepalikti maisto likučių, o jei pastebima, kad rausiami urvai prie pamatų, ar kitose vietose, derėtų juos užpilti žvyru ar skalda“, – pataria įmonės „Kauno Grūdai“ kenkėjų kontrolės padalinio vadovas Ąžuolas Maštaras.

Jei nepaisant to, graužikų jūsų teritorijoje atsirado, teks imtis cheminės kontrolės. Efektyviausia graužikus vilioti specialiomis dėžutėmis su masalu, vadinamaisiais vyliaus nameliais, suprojektuotais taip, kad jaukas nesušlaptų ir jo negalėtų suėsti kiti gyvūnai, kurių neketinate naikinti. „Kadangi graužikai eina į pastatą ieškodami maisto ir šilumos, toje dėžutėje jie kaip tik tai ir randa – maistą ir šilumą. Paėdus, jo kelionė baigiasi prie namo pamato, o ne lipimu siena, ortakių ieškojimu, izoliacijos graužimu ar šalčio tiltų sudarymu. Tai gali atlikti patys gyventojai, taip pat jie gali nusisamdyti įmonę, kuri tai padarys už juos“, – pasakoja kenkėjų kontrole užsiimančios įmonės „Pelias“ vadovas Darius Čepulis.

Ą. Maštaras pastebi, kad jauko paėdę graužikai nenugaišta iš karto – gali praeiti 3-7 dienos nuo pirmojo vyliaus suėdimo iki graužiko nugaišimo, todėl reikia nuolat stebėti vyliaus kiekį dėžutėse ir papildyti jį, kai jis suėdamas.

Taip pat patariama imtis prevencijos, užkamšant įvairias ertmes, atsižvelgiant ir į mažesnius plyšelius, kurie iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti neaktualūs – graužikai gali jus nustebinti. „Visų pirma reikia užsandarinti plyšius ir ventiliacijos angas sienose, tarpus tarp durų, garažo vartų ir t.t.

Plyšius sienose reikėtų užsandarinti ne montažinėmis putomis, o tinko mišiniu, kad graužikai neprasigraužtų ertmių iš naujo. Ventiliacijos angas sienose reikėtų uždengti metaliniais tinkleliais, kurių „akutės“ dydis ne didesnis kaip 5 mm x 5 mm, tarpus tarp durų, garažo vartų ir jų staktų reikėtų sumažinti iki 5-7 mm, kad graužikai negalėtų pralįsti ir patekti į pastato vidų. Per plyšius, kurių tarpai didesni, nei 7 mm jau gali pralįsti nedidelės pelės“, – pataria Ą. Maštaras.

Naikinimas. Visgi jums nepasisekė – graužikas atkeliavo į namus. Tai galite nustatyti iš triukšmo, radę išmatų ar apgraužtų daiktų. Graužikai ardo pastatų izoliacines medžiagas, pragraužia elektros laidus, apgraužia maisto ar kitus sandėliuojamus produktus, apgadina buities daiktus.

Pirmas žingsnis tokiu atveju būtų lygiai toks pat kaip ir siekiant išvengti pelių ir žiurkių viešnagės – apžiūrėti iš kur ir kaip į namus pateko graužikas ir juos užsandarinti. Tai nepadės išnaikinti jau esamų graužikų, tačiau užtikrins, kad teks kovoti su name gyvenančiais kenkėjais, o ne dar ir su nauju „srautu“. „Tada reikėtų nustatyti, kokie tai graužikai ir imtis jų naikinimo. Atsižvelgiant į tai ar pastate yra žiurkių, ar pelių pastate išdėlioti mechaninius arba lipnius spąstus graužikams. Vieną kartą per dieną arba dažniau reikėtų patikrinti spąstus. Sugautus nugaišusius graužikus patartina sudėti į sandarų maišelį ir išmesti į atliekų konteinerį. Tai svarbu padaryti todėl, kad nugaišęs graužikas neužkrėstų kitų gyvūnų ir nebūtų platinamos įvairios graužikų pernešamos ligos.

„Nerekomenduoju pastato viduje naudoti nuodingus jaukus, nes panaudojus juos neprofesionaliai, kyla grėsmė apsinuodyti naminiams gyvūnams, be to nugaišus pastate graužikams, vėliau pakankamai ilgą laiką gali būti juntamas nemalonus kvapas. Apsinuodiję graužikai taip pat gali vaikštinėti po patalpas ir kelti nemalonias emocijas jautresniems žmonėms“, – pataria Ą. Maštaras.

Jei nuspręstumėte naudoti cheminius preparatus, D. Čepulis perspėja staigaus poveikio nesitikėti – preparatas neišvys graužikų iš namų, o lėtai veiks kaip nuodai. „Kokią chemiją nuo graužikų bepirktumėt, pats veikimo principas yra tas pats – graužikas nugaišta per 3-5 dienas.

„Preparatai tikrai neveikia taip, tarsi graužikas paės ir išeis. Taip nebūna. Be abejo, jis eina, lenda iš landų natūraliai, nes prasideda jo dusimas, vidinis kraujavimas, jis nori gerti, jam trūksta oro. Yra tikimybė, kad jis išeis iš namų ir nudvės lauke, bet ar jis prieis iki išėjimo – tai tik spėlionės. Visi tam skirti preparatai turi mumifikuojančių savybių – nudvėsęs graužikas džiūna, tačiau ir tokiu atveju atsiranda ir laikosi nemalonus kvapas. Jei 500 g žiurkė nudvės kur nors sienos apšiltinimo sluoksnyje, kol baltymas nesuirs, tol bus ir dvokas“, – pabrėžia D. Čepulis

Pašnekovas taip pat priduria, kad vienu iš problemos sprendimo būdų galėtų būti namuose laikomas gyvūnas, tačiau tai tikrai nėra panacėja. „Bet koks gyvūnas namuose suveikia – ar šuo, ar katė. Kita vertus, jei šunį laikote lauke, žiurkės kaip tik mėgsta įsikurti po voljeru, nes joms čia randa, ko joms reikia. O naminiai katinai šiandien daugiausia šeriami dirbtiniu pašaru ir tokie pelių beveik negaudo. Gyvūnas neišpręs problemos, vargu ar užkirs kelią graužikų, tačiau tai šiek tiek padeda. Galų gale, žmogui tarsi ramiau psichologiškai“, – pastebi D. Čepulis.

Jeigu su problema gyventojai nesusitvarko patys, reikėtų kreiptis į profesionalus, kurie gali pasidalinti patarimais apie spąstų naudojimą bei patalpų apsaugą. Esant reikalui, kenkėjų kontrolės specialistai atliks profesionalų graužikų naikinimą – deratizaciją. Šis graužikų naikinimo būdas – tai priemonių kompleksas, apimantis graužikų stebėjimą, atbaidymą, naikinimą naudojant specialius metodus ir priemones.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis