Patarimai, nesusitvarkiusiems su skruzdėmis

Nors skruzdžių antplūdis jau praėjęs, tačiau gavę skaitytojos klausimą, pateikiame informaciją, kurią galėsite panaudoti ir kitais metais. Skaitytoja Vaida klausė, ką daryti, kai ant maisto likučių prisirenka skruzdžių - kuo tai pavojinga ir kaip išnaikinti nepageidaujamus svečius.

Pasak Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos, Maisto skyriaus vyriausiojo specialisto Franco Komarovskio, iš daugybės skruzdžių rūšių Lietuvoje dažniausiai aptinkamos trys: juodosios, raudonosios ugninės ir faraoninės skruzdės.

Būstuose faraoninės skruzdėlės gyvena sienose, už grindjuosčių, keraminių plytelių, produktų ir atliekų taroje, įsikuria virtuvės balduose, produktų laikymo induose, ypač mėgsta tualetus, vonias, šiukšlių kibirus, maisto atliekas, kitas nešvarias vietas. Iš ten keliauja į virtuvę, ropoja per stalą, spinteles, indus, maistą. Taip migruodamos jos gali išnešioti užkrečiamųjų ligų sukelėjus.

Skruzdės nėra sodo kenkėjos, gal net priešingai, tam tikra prasme jos atlieka sodo prižiūrėtojų vaidmenį, nes minta įvairiais vabzdžiais, jų lervomis (blusų, musių, blakių, kandžių), o jei ropščiasi į medį ar kitus augalus, vadinasi, juos užpuolė kenkėjai. Sodinės skruzdėlės nesikandžioja ir užkrečiamųjų ligų neplatina, tačiau jų „sąjunga“ su amarais gali padaryti nemažai žalos vaisinėms ir uoginėms kultūroms, dekoratyviniams augalams.

Yra daugybė vabzdžius naikinančių medžiagų – insekticidų, kurie tinka ir skruzdėms naikinti.  Vabzdžius naikinančios medžiagos yra nuodingos, todėl jas reikia naudoti atsargiai, laikantis gamintojų nurodymų.

Namų kenkėjus naikinančių preparatų yra daugelyje prekybos centrų. Skruzdes veiksmingai naikina aerozoliniai  arba miltelių pavidalo  preparatai.  Svarbu skruzdes naikinti vienu metu visose pastato patalpose. Norint apsisaugoti nuo  skruzdėlių, kurios patenka į būstą iš lauko, patartina insekticidais išpurkšti pamatus, šaligatvį, lauko plyteles.

Dauguma  skruzdžių užklysta į  namus tik ieškodamos maisto ir jas traukia saldžios bei lipnios medžiagos.

Namuose neturi būti lengvai pasiekiamo maisto šaltinio:

-visada maistas turi būti uždengtas  – mes nežinome, kur skruzdė buvo prieš užropodama ant  maisto;
-nedelsdami reikia nuvalyti visą nukritusį maistą ir išsiliejusį skystį;
-išvalyti virtuvės prietaisų apačioje esančius maisto likučius;
-stengtis, kad visos šiukšliadėžės būtų su sandariais dangčiais;
-pastoviai laikytis bendros higienos reikalavimų.

Galima neleisti skruzdėms patekti į namus, užsandarinant galimus įėjimus: plyšius ir įtrūkimus durų ir langų rėmuose. Išginti skruzdėles padės ir kiti liaudiški būdai. Šiuos vabzdžius gina lauk riešutmedžių, pomidorų, petražolių, pelynų, citrinų, tabako ir laurų lapai, actas, saulėgrąžų aliejus. Be to, jos nemėgsta kavos tirščių kvapo.

Vienas iš būdų - pabarstyti druskos arba lapų (mėtų, pelynų). Tai atbaido skruzdes ir garantuoja, kad nenusities kelias į jūsų maisto atsargas. Taip pat veikia ir sutrinta kreida.

Uogienė irgi gali padėti naikinant šiuos vabzdžius - sumaišius uogienę su mielėmis, tai tampa nuodingu užtaisu skruzdėms.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis