Patarimai, kaip valyti kilimą

Pirmieji kilimai buvo pradėti austi daugiau kaip prieš 7000 metų, tačiau tuo metu savaip buvo sprendžiamos būsto apšiltinimo ir interjero kūrimo problemas. Šiandien kilimai lietuvio namuose – jaukumo simbolis. Apie tai, kaip teisingai pasirinkti kilimą vaiko kambariui ir jį prižiūrėti savo mintimis dalinasi prekybos centro „Baldų rojus“ dizainerė Melita Balčiūnaitė.

Kilimų valymas

Bet kokį kilimą reikia bent kartą į savaitę, o geriau ir du, gerai išsiurbti. Pirmiausiai pagal plauko kryptį, po to prieš plauką, kad pašalintumėte gilesnius nešvarumus, o galiausiai vėl sulyginti paplaukiui. Taip išsiurbiamos dulkės, o iš vilnos kilimų – plaukeliai, kurie lieka nesutvirtinti verpale kerpant pūką.

Šiuolaikinė sintetinių kilimų gamyba yra gerokai pažengusi, aukštesnės kokybės kilimai valosi lengvai, o prieš ruošiant žaliavą verpalams suteikiamos antistatinės savybės.

Greitas dėmių pašalinimas

Atsitikus „nelaimei“ nereikia pasimesti. „Greitoji pagalba“ visada turi būti kaip įmanoma skubesnė. Jei kilimas išpurvintas skysčiu – pirmiausia švariu audiniu, rankšluosčiu ar popierine šviesia servetėle švelniai spaudžiant sugerkite skysčio perteklių. Pradedant iš kraštų į dėmės vidurį. Jokiu būdu negalima stipriai spausti ar trinti. Dauguma tokių dėmių kaip alaus, kavos, arbatos ar šokolado galima išvalyti su tirpalu, kuris paruošiamas iš 1 šaukšto švelnaus ploviklio ir 0,5 l šalto vandens.

Rašalo dėmės valomos kaitaliojant alkoholį ir actą. Valymas baigiamas nuskalaujant švariu vandeniu. Valyti reikia švelniai, neįmirkant kilimo.

Senesnių dėmių valymą geriau patikėti valymo specialistams, suteikiant jiems informaciją apie jų prigimtį.

Augintinis namuose

Turint namuose augintinį rekomenduojame rinktis kuo labiau raštuotą kilimą, kuris turėtų būti trumpesnio plauko, vilnonis arba aukštos kokybės sintetikos. Tai reikalinga tam, kad šuns ar katės kailis su kilimo pūku nesukeltų priešingų elektros krūvių.

Gyvūnėlių šlapimo kvapus galima pašalinti tik specialiomis valymo priemonėmis. Tai atlieka kai kurios valymo paslaugas teikiančios firmos.

Kilimas vaiko kambaryje

Jeigu vaikas nėra alergiškas vilnai – visada malonu liesti ir vaikščioti kilimu, kurio pūkas iš vilnos. Dėl sąlyginai aukštos šios rūšies kilimų kainos ir mažos specialių vaikiškų piešinių paklausos, jų pasirinkimas nėra didelis.

Čia reikia nepamiršti sintetinių kilimų. Nors ir trumpam laikui, vaikams nederėtų pirkti iš paties pigiausio pluošto (polipropilenas BCF) pagamintu kilimų, nes jie labiausiai pritraukia dulkes ir kitokius nešvarumus, todėl, net ir dažnai valant, išlieka tikimybė, kad jūsų vaikas sėdės ar vaikščios ant nešvaraus kilimo.

Renkantis kilimą vaikui būtina atkreipti dėmesį į kambario sienų ir baldų spalvą, jeigu jos ryškios – derėtų rinktis ramių ir pastelinių spalvų kilimą. Liūdnesniam kambariui galima rinktis ryškesnes šiltas spalvas, arba net labai ryškaus piešinio kilimuką. Ir vis tik, svarbiausia, kad nei kilimo spalvos, nei piešinys neerzintų mažojo šio kambario šeimininko. Jam kambaryje turi būti ramu ir miela.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis