Patarimai, kaip įkomponuoti židinį į interjerą

Židinys tampa svarbia vieta šaltuoju metų laiku. Tačiau svarbu, kad jis ne tik skleistų šilumą, bet ir nejučia įsikomponuotų į interjerą.

Grąžinti ugnies liepsną į namus ne taip jau sudėtinga – pakanka pastatyti židinį, kuris taps papildomu šilumos šaltiniu ir praturtins netgi kuklaus miestietiško buto interjerą. Ką jau kalbėti apie malonumą praleisti šaltą rudens ar žiemos vakarą su puodeliu arbatos prie ugnies.

Kokį židinį geriau pasirinkti ir kaip įkomponuoti į interjerą?

Židinių rūšys

Židinių pasirinkimas tiek pagal kuro rūšį, tiek pagal dydį labai įvairus.

Malkomis kūrenami židiniai netinka butams, bet jie gali puikiai papuošti užmiesčio namo interjerą ir tapti papildomu šilumos šaltiniu. Tokiam židiniui nereikia specialaus pagrindo, jis ekologiškas, saugus, malkos iš karto ima skleisti šilumą, todėl patalpa gana greitai prišyla.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Rinkitės židinį su durelėmis arba karščiui atspariu stiklu – taip kur kas saugiau. Beje, nekūrenkite židinio spygliuočių malkomis, nes joms degant išsiskiria daug suodžių. Tiks ąžuolas, bukas, kaštonas, riešutas, beržas ar drebulė.

Židinys ir interjero stilius

Projektuojant židinį, pirmiausia reikia rasti jam vietą ir, žinoma, apsispręsti dėl dydžio, formos ir kuo jis bus kūrenamas. Ne mažiau svarbi medžiaga, iš kurios bus židinys.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Židinys turi derėti prie interjero stiliaus ir harmoningai įsilieti į aplinką.

Kad ir kur stovėtų židinys, jis visada bus svarbiausias patalpos akcentas ir trauks žvilgsnius, todėl reikia apsvarstyti jo dizainą ir vietą.

Židinys lemia patalpos, kurioje stovi, stilių, todėl galvojant apie naują kambario dizainą, reikia pradėti būtent nuo jo, o visa kita – statyti aplink. Na, bet jei kambarys jau įrengtas, labai svarbu, kad židinys ne tik derėtų prie stiliaus, bet ir jį pabrėžtų, susietų visus elementus.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Atsiminkite – jei į eklektišką interjerą įkomponuosite tam tikro ryškaus stiliaus židinį, pasikeis ir interjeras, įgaus židinio stiliaus bruožų.

Pavyzdžiui, griežto klasikinio stiliaus židinys tiks tiek prie klasicizmo, tiek prie modernizmo stiliaus bei kantri, Viktorijos laikų, Viduržemio jūros ir prancūziško stiliaus.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Židinio dekoras

Net patį paprasčiausią židinį galima paversti meno kūriniu.

Statant židinį nuo nulio, lengva įkomponuoti tiek stiliaus elementų, kiek būtina, ir įgyvendinti pačius drąsiausius sumanymus. Gatavų židinių išorė lakoniškesnė, universalesnė, juos paprasčiau įkomponuoti į interjerą.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Tokie židiniai turi minimalų skaičių detalių, tai atveria daug erdvės fantazijai. Juos lengva stilizuoti su dekoratyvia apdaila, pritaikant įvairias dekoro technikas. Be to, galima įsigyti tik židinio pagrindą, o apipavidalinimą atlikti patiems.

Židinį ir sieną, prie kurios jis stovės, galima nudažyti tokia pačia ryškia spalva ir taip jį išryškinti. Židinio apdaila gali būti iš akmens, iš plastmasės, galima sudėlioti mozaiką, išpiešti sieną, prie kurios stovi židinys arba nutinkuoti sieną ir įspausti joje keraminius stilius arba metalines figūrėles.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Galima padaryti originalią lentynėlę ir sustatyti ant jos įvairių smulkmenų. Virš židinio galima pakabinti paveikslų, veidrodį. Galima ir patį židinį apipavidalinti kaip veidrodį ar paveikslą, tereikia apvesti įdomiu rėmu.

Iš plytelių arba iš akmens prie židinio galima išgrįsti nedidelį plotą – bus gražu ir praktiška. Židinio stilių gali pabrėžti dekoratyvinės grotelės, šalia židinio ant grindų sustatytos figūrėlės, vazos, dekoratyviniai papuošimai ar net gražūs akmenėliai.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Puošnus židinys puikiai derės prie baroko, rokoko, ampyro stilių. Autoriniai akmeniniai, dideli, originalių formų židiniai pabrėš romantišką, gotikinį, net eko pakraipos interjerą.

Minimalistiniai, originalių formų židiniai su metalo apdaila ar įvairiomis šiuolaikiškomis detalėmis bus paskutinis techno, minimalistinio ar high-tech interjerų stilizacijos akcentas.
Na, o elegantiški, kuklūs židiniai su minimaliu kiekiu detalių tik absoliučiai visiems interjerams.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Dujiniams židiniams naudojamos metano arba suskystinto propano ir butano dujos. Tokiam židiniui reikia vamzdžių, kurie įtaisomi tik gavus specialų leidimą.

Dujinio židinio liepsna nekelia tokio estetinio pasitenkinimo, kaip degančių malkų, bet iš esmės toks židinys beveik nenusileidžia malkomis kūrenamam židiniui.

Jei nėra galimybės įtaisyti dūmtraukį, tačiau norisi gyvos liepsnos, galima įsirengti biožidinį. Jam naudojamas ekologiškas kuras, kuriam degant neišsiskiria dūmai ir smalkės, tad dūmtraukio nė nereikia. Beje, biožidinys – idealus variantas miesto butui.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Pastaruoju metu stipriai išpopuliarėjo dekoratyviniai elektriniai židiniai. Jie tik imituoja liepsną ir iš esmės tiesiog teikia šilumą. Toks įrenginys gana kompaktiškas, nebrangus, o pastatyti jį galima bet kur. Šitokio židinio nereikia įkurti, tereikia paspausti mygtuką. Jei norite praturtinti interjerą ir jums pakanka ugnies imitacijos, drąsiai rinkitės šį variantą.

Kaip išrinkti židiniui vietą

Renkantis židinį reikia turėti omenyje ne tik patalpų stilių ir ugnies šaltinį, bet ir vietą, kur stovės židinys.

Jeigu kambarys nedidelis, židinį geriausia statyti centre ar įkomponuoti į esamą pertvarą. Geriausia statyti toje vietoje, į kurią pirmiausia nukrypsta žvilgsnis, atėjus į patalpą.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Žinoma, yra niuansų – jei kambarys šiltas ir yra saulėtoje pusėje, židinį įrenkite kampe, nes jis – šilumos simbolis. Jei patalpai jo nereikia, geriau jos neperkrauti.

Erdviose patalpose geriau planuoti didelius ar vidutinio dydžio židinius. Jei kambarys mažas, židinį įrenkite prie sienos arba kampe. Šiuolaikiniai modeliai nėra masyvūs, todėl daug vietos neužims, tad galima juos statyti ir centre.

Tai ypač svarbu, jeigu kambarys yra į šiaurę r jame didžiąją dienos dalyje yra šešėlis.

Mažoms patalpoms tinka arba maži modeliai arba... labai dideli, tik ne masyvūs, pvz., židinys-kolona, pakabinamas vamzdžio formos židinys.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Na ir paskutinis patarimas. Židinių geriau nestatyti savarankiškai – mechanizmas per daug sudėtingas. Židinys turi ne tik puikiai funkcionuoti, bet ir būti saugus. Pastatyti židinį ar išmūryti autorinį židinį gali tik specialistai.

Užsakomus židinius gamina nuo nulio, o jau pagamintus tiesiog įkomponuoja į patalpą reikiamoje vietoje.

Židinys pagal feng shui

Rinkdami vietą židiniui, atsižvelkite ne tik į patalpos dydį, bet ir į tinkamą vietą pagal feng shui.

„Harmoningai įkomponuoti židinį į namų erdvė padės feng shui. Židinys – ugnies stichija, tad geriausia jį statyti pietuose, pietvakariuose ir šiaurės rytų pusėje.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Židinio (taip pat ir virtuvės) nereikėtų įrenginėti vakarų pusėje, tada išvengsite alerginių susirgimų, peršalimų, ypač jei turite linkusių į tokias ligas vaikų. Šiaurės vakarai irgi netinka židiniui – pastebėta, kad atvira ugnis šiame sektoriuje silpnina šeimos galvos padėtį.

Pasistenkite rasti židiniui vietos vidinėje, o ne išorinėje namo sienoje. Įprastai patyrę feng shui konsultantai ne tik pataria, kokiame sektoriuje statyti židinį, bet ir tiksliai parodo vietą, kurioje vertėtų jį statyti.

Interjeras
Interjeras
Shutterstock nuotr.

Na, bet jei darote remontą patys, įrenkite židinį vidinėje sienoje, ne arčiau, nei per 1 – 1,5 metro nuo išorinės, taip sumažinsite atsitiktinės klaidos padarinių riziką.

Jei rūpinatės sveikata, lovą miegamajame statykite taip, kad ji nestovėtų šalia židinio. Tai ypač svarbu, jei dažnai skauda galvą, sergate širdies ir kraujagyslių ligomis. Lovoje kasdien praleidžiame nuo 6 iki 8 valandų, tad svarbu, kur ji stovi.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Dėmesio!
Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir spalio mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namaiprenumeratą.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis