Parketas ar laminatas?

Specialistai ne veltui mano, kad teisingas apdailos medžiagos pasirinkimas – svarbiausias buto remonto etapas. Skirtingai nei sienas ar lubas, grindis mes ne tik suvokiame vizualiai, bet ir juntame po kojomis, tad ką geriau rinktis – laminatą ar parketą, o gal kažką kita? Pataria interjero dizainerė Julija Sviridova.

Prieškambaris

Grindys prieškambaryje būtinai turi būti atsparios drėgmei, paprastos valyti ir neslidžios. Labiausiai šiuos kriterijus atitinka keraminės plytelės, keramogranitas ir gamtinis akmuo. Ekonomiškas variantas – ruloninės medžiagos: natūralus arba sintetinis linoleumas. Minimalistinio interjero gerbėjai gali palikti betoninį pagrindą arba nudažyti jį – ant betono galima nupiešti praktiškai bet kokį piešinį arba netgi sukurti ištisą pano iš gargždo.

„Geriausia vieta jūsų kūrybiškumui pasireikšti – svetainės grindys. Čia gerai atrodys tradicinis parketas, parketlentės arba laminatas. Kalbant apie medines grindis, paskutiniu metu madingos tapo plačios lentos iš masyvo, primenančios laivo denį arba kaimiško namo grindis. Vis labiau plinta kiliminė danga, gaminama iš natūralių (vilnos, medvilnės) arba sintetinių medžiagų. Reikia pasakyti, kad natūralios kiliminės dangos susidėvi greičiau nei sintetinės, ypač tose vietose, kuriose vyksta daugiau judėjimo“, - sako J. Svidirova.

Miegamasis

Miegamajame pageidautina naudoti „šiltesnes“ medžiagas, todėl labai populiarus medis, kamštinė medžiaga ir kiliminės dangos. Galima rinktis ir laminatą, tačiau jį vis dėlto geriau papildyti kilimu, nors ir nedideliu, šalia lovos. Beje, ilgo plauko dangos labai malonios basoms kojoms, tačiau tokius kilimus sunku valyti.

Odą, kaip ekstravagantišką variantą, taip pat galima naudoti grindų apdailai miegamajame, kadangi šiame kambaryje mažiausiai pavojingų jos eksploatacijai veiksnių. Galima iškloti grindis plytelėmis, pagamintomis iš faneros ir aptrauktomis sintepono sluoksniu, o ant viršaus oda – taip bus pigiau. Tiesa, tokiu atveju būtina pasirūpinti kokybiška hidroizoliacija, kad odinis paviršius nepradėtų pūti.

„Vaikų kambaryje, kur vaikas praleidžia daug laiko žaisdamas ant grindų, gerai tinka kiliminė danga – bet tik jei vaikas neserga alergija. Alergiškam žmogui gera alternatyva bus kamštinė medžiaga – šilta, minkšta. Deja, kamštis – neatspari medžiaga, todėl atkreipkite dėmesį, ar gamintojas apsaugojo paviršių padengdamas kamštį specialia medžiaga – tokiu atveju danga gali tarnauti daugiau nei dvidešimt metų.

Paauglio kambaryje geriausias grindų variantas yra laminatas. Jis labai atsparus trinčiai, esti galybė dekoro variantų, jį lengva prižiūrėti ir paprasta pakeisti, jei norisi ko nors naujo“, - sako J. Svidirova.

Virtuvė

„Linoleumas tiks virtuvei, kadangi jis atsparus drėgmei ir smūgiams. Dar puikiai tiks PVC plytelės. Keraminės plytelės labai gražios, ir žinoma, atsparios drėgmei, bet ne itin patvarios. Jei ant jų kris puodai ir keptuvės, gali suskilti. Medžio ar laminato irgi geriau nenaudoti, kadangi jie nepasižymi pakankamu atsparumu drėgmei“, - pataria interjero dizainerė.

Anot jos, sanitariniuose mazguose idealus variantas – keraminės plytelės, kurių pasirinkimas dabar didžiulis. Tradicinis ir brangesnis variantas – natūralus akmuo arba mozaika. Taip paprastą vonios kambarį galima paversti Romos terma: „Paprastesnis variantas – naudojant linoleumą, kuris, beje, dabar taip pat būna labai įdomių spalvų, galimas variantas - gamtinio akmens imitacija. „Country“ stiliaus sugrįžimas į madą ir visuotinis susižavėjimas etniniais dalykais paskatino naudoti ir medieną, tačiau čia jau reikės profesionalų pagalbos. Alternatyva – keraminės plytelės, neblogai imituojančios lentų paviršių.“

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis