Parama asbesto stogams keisti baigiama dalyti – kas toliau?

Žemės ūkio ministerijai (ŽŪM) prieš dvejus metus pakvietus pasinaudoti parama asbestiniams stogams keisti kaimuose ir miesteliuose, skeptikai abejojo, ar kaimiškųjų vietovių gyventojai ryšis biurokratiniams žygiams ir ar jos dydis išties motyvuoja. Šiandien jau aišku: daugiau kaip 12 tūkst. kaimiškųjų vietovių gyventojų pasinaudojo galimybe atsikratyti pavojingos asbesto kaimynystės.

Programa pasiteisino

2011-ųjų pabaigoje pradėjusi veiklą „Asbestinių stogų dangos keitimas“ ŽŪM pagal Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programos priemonę „Kaimo atnaujinimas ir plėtra“ planavo padalyti 60 mln. litų ir paremti bent 6 tūkst. kaimiškųjų vietovių gyventojų. Nors programos pradžioje pasigirsdavo dvejonių, ar pavyks išdalyti visą paramą, priemonė viršijo lūkesčius – patvirtinta paramos suma šiandien siekia 73,88 mln. litų, o bendras norinčiųjų pasikeisti kenksminga danga dengtus stogus skaičius – daugiau kaip 12 tūkst. Maksimali paramos suma šiuo metu – 6000 litų, tiek įprastai ir prašoma.

Kaimiškųjų vietovių gyventojai, apsisprendę pasikeisti asbestinio šiferio stogus, šiais metais tam turėjo dvi progas: paraiškos buvo renkamos nuo kovo 17 iki gegužės 2 dienos, taip pat nuo liepos 1 iki rugpjūčio 1 dienos.

Nacionalinės mokėjimo agentūros (NMA) duomenimis, pirmame paraiškų rinkimo etape surinktos 2208 paraiškos. Asbestiniams stogams pakeisti prašyta kiek daugiau nei 13 mln. litų paramos. 1628 paraiškos jau patvirtintos kaip tinkamos finansuoti, gyventojams bus išmokėta 9,77 mln. litų.
Antrame paraiškų rinkimo etape surinktos dar 907 paraiškos, kuriose prašoma beveik 5,5 mln. litų paramos.

2014 metams įpusėjus, gyventojams, pasikeitusiems kenksmingą stogo dangą, jau išmokėta 8,1 mln. litų – parama mokama ne tik pagal šiais, bet ir pagal praėjusiais metais pateiktas paraiškas. Nuo 2012-ųjų paramos gavėjams išdalyta apie 39,67 mln. litų. Stogus jau pasikeitė 8127 kaimų ir miestelių gyventojai. Vienam paramos gavėjui vidutiniškai išmokėta apie 4880 litų.
Šis vidurkis, NMA Komunikacijos skyriaus Viešųjų ryšių poskyrio vedėjos Aistės Mileikaitės teigimu, programos įgyvendinimo pabaigoje gali keistis, nes kai kurie gyventojai projektą vykdo keliais etapais, todėl yra gavę tik dalį paramos.

Šiemet gyventojams daugiausia sunkumų, anot NMA specialistės, kėlė reikalavimas, kad pareiškėjas turi būti kaimiškosios vietovės gyventojas, kuris ne mažiau kaip penkerius metus iki paramos paraiškos pateikimo nuolatinę gyvenamąją vietą deklaravo kaimiškojoje vietovėje, taip pat reikalavimas, kad pareiškėjas ne mažiau kaip dvejus pastaruosius metus nepertraukiamai iki paramos paraiškos pateikimo kaimiškojoje vietovėje vykdė profesinę arba ekonominę veiklą. Šis reikalavimas negaliojo sulaukusiesiems pensinio amžiaus, gaunantiesiems senatvės ar valstybinę pensiją ir tiems, kuriems pripažintas 0–55 proc. darbingumas.

NMA duomenimis, daugiausia asbestiniu šiferiu dengtų stogų sumažėjo Šilalės rajone. 352 gyventojams jau išmokėta daugiau kaip 1,7 mln. litų.

Sparčiai stogus keičiasi ir Panevėžio rajono gyventojai: 299 asmenims išmokėta 1,3 mln. litų. Pasvalio rajone 297 paramos gavėjams suteikta daugiau kaip 1,4 mln. litų, Kauno rajone 284 paramos gavėjus pasiekė 1,5 mln. litų.

Dėl būsimos paramos neapsispręsta

Ar norintieji pasikeisti asbestinį stogą galėtų tikėtis paramos ir pasibaigus Lietuvos kaimo plėtros 2007–2013 metų programai, apsispręsti turi ŽŪM. Aktyvus gyventojų dalyvavimas programoje tarsi patvirtina, kad jie suprato medžiagos pavojingumą ir linkę jos atsikratyti civilizuotai, o artimiausioje žmonių aplinkoje senojo šiferio stogų ir kitokių panaudojimo pavyzdžių vis dar gausu.

Norintieji savo jėgomis pasikeisti asbestinio šiferio stogą ir tinkamai sutvarkyti asbesto turinčią aplinką gali tikėtis ir Aplinkos ministerijos (AM) paramos. AM, administruodama Aplinkos apsaugos rėmimo programos lėšas, dar 2013 metais skyrė dotacijų savivaldybėms, kurių gyventojai asbesto gaminių atliekas gali nemokamai pristatyti į asbesto atliekų šalinimo įrenginius. Dotacijų – daugiau kaip 5 mln. litų – sulaukė 20 savivaldybių, pateikusių paraiškas.

2013 metais gyventojai, dalyvaujantys Aplinkos apsaugos rėmimo programoje, pristatė 378 tonas asbesto turinčių atliekų, per pirmąjį 2014 metų pusmetį – 141 toną šių atliekų.
AM primena, kad asbesto turinčias atliekas gyventojai į sąvartynus gali pristatyti iki spalio mėnesio. Ar ši programa bus tęsiama, kol kas neaišku.

Ugdo gyventojų sąmoningumą

Lietuvos aplinkos apsaugos investicijų fondas trečius metus skiria paramą ir individualiųjų namų renovacijai bei atsinaujinantiems energijos šaltiniams diegti. Norintieji modernizuoti savo būstą ir pasiryžusieji ne mažiau kaip 20 proc. sumažinti energijos išteklių naudojimą gali gauti paramą langams, durims keisti, kapitaliniam šildymo ir karšto vandens sistemų remontui, cokoliui, sienoms, perdangoms, stogui šiltinti ir stogo dangai keisti. Finansuojamos ne tik namui modernizuoti reikalingos medžiagos, bet ir darbai, reikalingi būstui atnaujinti. Tiesa, šiais metais skirta parama jau išnaudota.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis