Paprasti žingsniai bandantiems atkimšti kriauklę

Išplaunate indus ar plaunate rankas, užsukate vandenį ir pastebite, kad kažkas ne taip – plovimui naudotas vanduo nė nesiruošia subėgti į vamzdyną. Jūsų kriauklė užsikimšo. Tai nemaloni problema, tačiau dažniausiai išsprendžiama gana greitai ir pakankamai paprastomis priemonėmis.

Prevencija. Kaip ir visose srityse, geriausia apskritai su tuo nesusidurti. Pirmi užsikimšimo ženklai – lėčiau nei paprastai subėgantis vanduo. Kartais namų savininkai daro klaidą, tiesiog numodami į tai ranka – vanduo juk vis tiek subėga, tačiau su laiku kaupiantis atliekoms ir nesiimant priemonių, vėliau gali prireikti ir santechniko pagalbos.

Kad taip neatsitiktų, galite naudoti cheminius preparatus skirtus kriauklės atkimšimui. Kai kurie priemonių gamintojai ant produktų rašo, jog juos naudinga naudoti profilaktiškai. Viena, ką reikėtų prisiminti –procedūrą atlikti reikėtų tiksliai pagal instrukcijas. Svarbiausia nepalikti preparato vamzdyne ilgiau nei nurodo gamintojas. Alternatyvus sprendimas – tiesiog naudoti daugiau karšto vandens.

Dažną kriauklę labiausiai kemša maisto likučiai, plaukai, riebalai, kavos tirščiai, siūlai bei kitos atliekos. Vienas efektyviausių metodų – keisti įpročius ir stengtis apskritai nemesti į kriauklę jokių atliekų. Taip pat įsigyti tankesnį kriauklės sietelį – jis sulaikys besikaupiančias atliekas ir jums teliks surinkti stambesnius likučius bei praplauti sietelį.

Kad net ir to nereikėtų daryti, šiais laikais yra siūlomi po virtuvės plautuve įrengiami atliekų smulkintuvai. Juose stambios organinės atliekos bus susmulkinamos ir nebereikės jaudintis dėl užsikimšusios kriauklės. Jie montuojami po kriaukle vietoje sifono. Kalbintas įmonės „DS Santveko“ atstovas Ričardas Monkevičius pataria atliekų smulkintuvus virtuvėse įrengti tuo atveju, jei negalima įmontuoti didelio diametro vamzdžio. Vis dėlto, toks sprendimas Lietuvoje kol kas nėra populiarus. Pagrindinė to priežastis – didelė jų kaina. Smulkintuvai, priklausomai nuo kokybės, gamintojo žinomumo, funkcijų gali kainuoti ir iki kelių tūkstančių litų. Taip pat reikėtų įvertinti ir energijos eksploatacijos išlaidas.

Veiksmai. Tačiau galbūt susiklostė situacija, kai šie patarimai bus aktualūs nebent ateityje – kriauklė užsikimšo dabar. „Užsikimšus kriauklei, visų pirma naudojame pompą, šiai priemonei nepadedant imame valiklius, kurie gerai neutralizuoja riebalus. Nesulaukus pagerėjimo, ardome alkūnę“, – paprastą veiksmų seką išvardija R. Monkevičius.

Santechninė pompa, vienas paprasčiausių ir geriausiai žinomų kriauklės atkimšimo priemonių, gali būti naudojama, kaip greitas problemos sprendimo būdas. Vis dėlto, UAB „Vilpra“ atstovės Gailutės Paškevičienės teigimu, geriausia ją naudoti tada, kai užsikimšimas nėra rimtas – šis metodas išvalo tik viršutinę sifono dalį o giliai esančios šiukšlės sifone gali ir pasilikti.

Jeigu tai nepadeda, reikėtų imtis cheminių valymo priemonių. „Užsikimšus tiek virtuvinei, ir vonios kriauklei, siūlome naudoti specialias priemones, skirtas kanalizacijos, vamzdyno valymui. Tai gali būti ir granulės, ir skystos priemonės. Svarbiausias patarimas – šias priemones naudoti griežtai laikantis naudojimo instrukcijų. Granules ar skystį beriame ar pilame tiesiai į kriauklėse esantį ventilį ir po tam tikro laiko nuplauname vandeniu“, – sako pašnekovė.

Tada, prieš kreipiantis į santechniką, galite pamėginti išardyti alkūnę. Ją išardyti nėra sudėtinga, tačiau jei tai darote pirmą kartą, reikėtų ardyti atidžiai ir prisiminti kaip ji buvo sudėta. Jei alkūnėje aptikote atliekų, jas išplaukite, viską vėl sujunkite ir patikrinkite, ar sistema sandari.

Jei problema ir toliau išlieka, geriausia kviesti santechniką, kuris išardęs sifoną rastų tikrąją užsikimšimo priežastį ir ją pašalintų.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis