Pagal kokius kriterijus gyventojai renkasi būstą?

Nekilnojamasis turtas nuolatos domina gyventojus: vieni ieško pirmą kartą, kiti renkasi jau ne pirmus namus, nori investuoti ir žvalgosi investicijoms tinkamų nekilnojamojo turto skelbimų. Aruodas.lt tyrimas atskleidė, kad gyventojų būsto pasirinkimo įpročiai susiformavę, paskutinius kelerius metus didžiausias dėmesys skiriamas panašiems kriterijams kaip anksčiau, o suma, kurią įsigydami būstą galėtų mokėti dauguma perkančiųjų, šiuo metu yra didesnė nei beveik prieš dvejus metus.

Kaina ir nekilnojamojo turto vieta yra pagrindiniai dalykai, pagal ką gyventojai renkasi būsto pasiūlymus, atskleidė apklausa. Šiuos kriterijus kaip vienus iš svarbiausių paminėjo vidutiniškai 9 iš dešimties portalo respondentų. Su vieta siejami ir kiti gyvenimo kokybę ar patogumą lemiantys faktoriai, pavyzdžiui, galimybė susisiekti viešuoju transportu, aplinka, artimiausios įstaigos, parduotuvės ir kt.

Taip pat daug dėmesio renkantis skiriama plotui ar kambarių skaičiui, šiek tiek mažiau dėmesio –įrengimui, šildymo tipui, aukštui ar aukštų skaičiui. Mažiausiai dėmesio kreipiama į transporto priemonių laikymo sąlygas.

Skelbimo portalo duomenimis, kad spalio mėnesį ypač daug susidomėjimo sulaukė su gyvenamuoju būstu susiję nekilnojamojo turto skelbimai: parduodamų butų, parduodamų namų, nuomojamų butų ir parduodamų sodybų, sodų ar sklypų pasiūlymai.

Iš tyrimo rezultatų matyti, kad norėdami įsigyti butą šiuo metu, dauguma galėtų mokėti iki 200 000 Lt (31 proc. respondentų) arba iki 150 000 Lt (27 proc.). Penktadaliui būtų tinkama buto kaina iki 250 000 Lt. Likusiam penktadaliui respondentų būtų priimtini ir daugiau kainuojančių butų pasiūlymai. Šie duomenys atskleidė, kad šiuo metu didžiajai daliai gyventojų įperkami brangiau kainuojantys butai: praėjusių metų pradžioje dauguma galėjo įsigyti butą, kainuojantį iki 150 000 Lt.

Iš publikuojamų skelbimų statistikos matyti, kad šiuo metu Vilniuje parduodami butai iki 250 000 Lt sudaro beveik pusę pasiūlos (apie 47 proc.), Klaipėdoje atitinkami butai – apie 70 proc. pasiūlos. Kaune butai pigesni nei Vilniuje ar Klaipėdoje, taigi kainuojantys iki 250 000 Lt sudaro pasiūlos daugumą (beveik 90 proc.).

Jeigu nuomotųsi butą didmiestyje, dauguma nuomai per mėnesį galėtų skirti iki 500 Lt (60 proc. respondentų). Beveik penktadalis galėtų mokėti iki 700 Lt, likusieji daugiau, bet ne didesnę sumą nei 1100 Lt.

Šiek tiek mažiau nei pusė (apie 40 proc.) respondentų kreipia dėmesį, kokia gali būti jų įsigyjamo turto vertė ateityje, dalis iš jų nekilnojamuoju turtu domisi kaip investicija. Likusieji apie turto vertę ateityje pagalvoja, tačiau neskiria tam didelio dėmesio arba labiausiai vertina, koks pasiūlymas yra tuo metu, kai patys juo domisi.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis