Netikėta: alternatyvūs svogūno panaudojimo būdai

Dar mūsų protėviai maisto produktus naudojo ne tik mitybos tikslais, bet ir buityje. „Tačiau tada paprasčiausia nebuvo buitinės chemijos parduotuvių“, – pasakysite jūs, tačiau būsime priversti su jumis nesutikti. Nėra nieko geriau kaip gyvas produktas, kuriame nėra cheminių priedų, iš kurių daugiau žalos nei naudos. Štai kodėl nusprendėme jums papasakoti, kaip galima panaudoti svogūnus ne mitybos tikslais.

Rūdžių pašalinimas nuo peilių


Svogūną galima panaudoti ir buityje. Jeigu ant jūsų peilių atsirado rūdžių, galima pasinaudoti šia daržove. Tam reikės paimti didelį svogūną ir į jį įbesti virtuvės įrankį ir šiek tiek palaikyti. Jeigu rūdys giliai, procedūrą derėtų pakartoti kelis kartus.


Metalo poliravimas


Svogūno nauda virtuvėje rūdžių šalinimu nuo įrankių ir buitinės technikos nesibaigia. Šia daržove taip pat galima kuo puikiausiai poliruoti metalo paviršius. Tam reikės kelių nedidelių griežinėlių svogūno, įpilti šiek tiek vandens ir gautu mišinius sudrėkinti skudurėlį. Dabar jau galima drąsiai valyti metalinius daiktus. Galbūt tai užims šiek tiek daugiau laiko, nei poliravimas chemine priemone, tačiau galutinis rezultatas bus niekuo ne prastesnis.


Šviežio dažų kvapo pašalinimas


Kas pradėjo daryti remontą, turėtų žinoti vieną svarbią svogūno savybę. Jis gali neutralizuoti aštrius ir nemalonius kvapus. Pavyzdžiui, šviežiai užteptų dažų kvapą. Sutikite, vizualiai ką tik dažytos sienos atrodo nepriekaištingai, tačiau ne visada yra galimybė išeiti iš namų ir pakankamai ilgai vėdinti patalpą. Išeitis paprasta: reikia paimti vidutinio dydžio svogūną, supjaustyti jį griežinėliais ir išdėlioti ant lėkštės, paskui pripilti ten šiek tiek vandens. Maždaug po trijų-penkių valandų svogūnas sugers visus nemalonius kvapus.


Gėlių ir sodinukų apsauga nuo kenkėjų


Svogūnas taip pat garsėja kaip natūralus ir veiksmingas repelentas. Jeigu norite apsaugoti savo gėles ir sodinukus, paruoškite štai tokį ekologišką tirpalą. Jam reikės: keturių svogūnų galvų, trijų skiltelių česnako, dviejų valgomųjų šaukštų malto pipiro ir viską gerai sumaišyti su litru vandens. Leiskite viskam šiek tiek pastovėti, o tuo metu aštuoniuose litruose vandens ištirpinkite porą valgomųjų šaukštų muilo drožlių. Paskui visa tai sumaišoma ir aktyviai naudojama darže. Beje, šitas būdas puikiai tinka kovojant su vabzdžiais gyvenamosiose patalpose. Kenkėjai šio kvapo negali pakęsti ir savanoriškai pasitraukia.


Lygintuvo paliktų dėmių šalinimas iš drabužių


Lygintuvo paliktos dėmės – tai problema, kurios paprastai nesitikime, tačiau niekas negali visiškai nuo jos apsidrausti. Tačiau jeigu vis dėlto jūsų drabužyje liko lygintuvo palikta dėmė, nenusiminkite. Su tokiomis dėmėmis pakankamai veiksmingai galima susidoroti ir namų sąlygomis. Reikia paimti svogūną, sutarkuoti jį ant lėkštės ir uždėti gautą košelę ant dėmės kelioms valandoms. Paskui reikia pamirkyti drabužius šaltame vandenyje ir gerai išplauti su milteliais.


Svogūnų uogienė


Nors žadėjome dalintis originaliais svogūno panaudojimo ne virtuvėje variantais, išvengti šio recepto nesigaus. Svogūnas naudojamas ruošiant daugybę patiekalų ir nustebinti kulinarinės patirties prikaupusį vartotoją šioje srityje praktiškai neįmanoma. Bet, vis dėlto, pabandysime. Vienas iš mėgstamiausių europiečių skanėstų – svogūnų uogienė.


Jai pagaminti prireiks šių ingredientų:


0,8 kilogramo svogūnų;

0,5 kilogramo rudojo cukraus;

50 mililitrų baltojo vyno;

50 mililitrų 5 procentų acto;

60 mililitrų aliejaus.


Svogūną reikia supjaustyti stambiais pusžiedžiais ir apkepinti aliejuje. Paskui apipilti cukrumi ir kaitinti ant minimalios ugnies, kol svogūnai karamelizuosis. Kitas žingsnis – supilame vyną, actą ir dar 15 minučių verdame. Tokia uogienė puikiai tinka klasikiniams prancūziškiems pusryčiams – tiesiog užtepkite ant riekelės prancūziško batono. Taip pat svogūnų uogienė tinka padažui prieš paukštienos, mėsos ar daržovių.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis