Dienos patarimas: neįprasti sodos panaudojimo būdai buityje

Pateikiame devynis sodos panaudojimo būdus, kurie neįtikėtinai palengvins Jūsų kasdienybę.

Plovimo priemonės su soda


Turint omenyje parduotuvėse siūlomų plovimo ir valymo priemonių gausą, daryti jas savo rankomis lyg ir nėra ypatingos prasmės. Tačiau nevertėtų ignoruoti fakto, kad pačių pagamintų priemonių saugumu būsite šimtu procentų įsitikinę. Daug laiko tai nepareikalaus, nes kiekvieną šių priemonių galima padaryti vos per kelias minutes.


Grindų plovimui


Greitai (ir be ypatingų pastangų) išplauti purvinas grindis padės sodos tirpalas (100 gramų sodos dešimčiai litrų vandens).


Nutekamųjų vamzdžių valymui


Soda padės išvalyti ir nutekamuosius vamzdžius, žinoma, tik jeigu jie nėra pernelyg stipriai užteršti. Tam reikės į kriauklę įberti penkis šaukštus sodos. Ten pat supilkite apie 100 mililitrų acto ir palikite valandai. Paskui vamzdynus praplaukite dideliu kiekiu karšto vandens.


Apnašoms pašalinti


Jeigu naudojate virdulį, greičiausiai pastebėjote, kad bėgant laikui jo viduje ima kauptis apnašos. Pašalinti jas padės sodos tirpalas. 500 mililitrų karšto vandens ištirpinkite du valgomuosius šaukštus sodos. Paruoštą tirpalą supilkite į virdulį ir palikite trims-penkioms valandoms. Paskui gerai išplaukite – apnašų neliks net pėdsakų.


Puodams iššveisti


Puode, prikaistuvyje ar keptuvėje pridegė maistas? Ne bėda! Įpilkite į indus sodos tirpalo (penki valdomieji šaukštai vienam litrui vandens) ir pavirinkite 10-15 minučių. Tirpalo neišpilkite ir palikite pridegusį indą su juo 10-12 valandų. Paskui išplaukite – pridegusio maisto likučiai lengvai pasišalins. Jeigu nepavyksta švariai iššveisti, pakartokite procedūrą dar kartą.


Sidabrui išblizginti


Norint išvalyti patamsėjusį sidabrą, gerai ištrinkite jį sodos košele (tam sodą reikia sumaišyti su nedideliu kiekiu vandens), palikite valandai ar dviem, paskui nuplaukite po tekančiu vandeniu ir sausai nuvalykite.


Neutralizuoja kvapus šaldytuve


Kokybiškai išvalyti šaldytuvą ir tuo pat metu pašalinti pašalinius kvapus galima labai greitai ir paprastai. Visiškai nereikia tam naudoti specialių valymo priemonių, pakaks paprasčiausio sodos tirpalo – du valgomieji šaukštai sodos litrui vandens. Kad nemalonūs kvapai šaldytuve apskritai neatsirastų, palikite jame atvirą talpą su dviem-trim valgomaisiais šaukštais sodos, kuri puikiai juos sugers. Keisti sodą reikėtų maždaug kartą kas dvi savaites.


Soda prieš skruzdėles


Jeigu norite įveikti namuose skruzdėlių antpuolį, taip pat jums padės soda. Tam ją sumaišykite su druska proporcija 1:1 ir išbarstykite tose vietose, kur užsiveisė skruzdėlės.


Naminis indų ploviklis


Soda padės kokybiškai išplauti indus. Tam galima naudoti ją gryną – tiesiog kaip miltelius, nors tai ne visada patogu. Todėl siūlome jums skystą plovimo priemonę iš sodos, muilo, garstyčių ir amoniako. Ji puikiai šalina riebalus, lengvai nusiplauna, yra ekonomiškai naudojama.


Reikės:


maistinės sodos – 1,5 valgomojo šaukšto

garstyčių miltelių – 1,5 valgomojo šaukšto

karšto vandens – 500 mililitrų

skalbimo muilo (ūkiško) – 25 gramų

10 procentų amoniako tirpalo – 2 valgomųjų šaukštų

bet kokio eterinio aliejaus – trijų lašų


Gamyba:


1. Skalbimo muilą sutarkuokite pačia smulkiausia tarka, suberkite jį į karštą vandenį ir maišykite tol, kol jis visiškai ištirps.

2. Leiskite tirpalui šiek tiek ataušti, tada suberkite į jį garstyčių miltelius ir sodą. Vėl gerai viską išmaišykite.

3. Gautą tirpalą perpilkite į bet kokį indą, kurį galima sandariai uždaryti, ir kuriuo jums bus patogu nuolat naudotis.

4. Amoniaką pilti reikia gerai vėdinamoje patalpoje, taip pat įlašinkite kelis lašus bet kokio eterinio aliejaus.

5. Uždarykite talpą dangteliu, gerai supurtykite ir palikite keturioms-penkioms valandoms.

6. Kai praeis tiek laiko, valymo priemonė bus paruošta.

7. Naudoti šią priemonę reikia lygiai taip pat, kaip įprastą indų ploviklį.


Vaisiams ir daržovėms plauti


Valgomoji soda yra puikus produktas iš parduotuvės nusipirktiems vaisiams ir daržovėms plauti. Tiesiog įpilkite 1 arbatinį šaukštelį valgomosios sodos į 500 ml vandens ir pamirkykite 15 minučių. Po po gerai nuskalaukite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis