Negailestinga uodų ataka: kaip atsilaikyti?

Atšilus orams gyventojai vis daugiau laiko praleidžia gryname ore, tačiau vakariniai pasivaikščiojimai, buvimas gamtoje nėra tokie malonūs – tenka gintis nuo skaudžių kraujasiurbių atakų. UAB „Dezinfa“ biologas, kenkėjų kontrolės ekspertas Liutauras Grigaliūnas aiškina, kad dabar kaip tik tas metas, kai stovinčiame vandenyje gyvenusios uodų lervos išsivystė iki suaugusių uodų ir šie dabar ieško jiems reikalingo maisto – mūsų kraujo.

Uodai vystosi nuo kiaušinio iki lervos, tada tampa lėliukėmis ir pereina į suaugėlio stadiją. Pavasarį pradėjus smarkiau šilti orams visada gyventojams patariame, jei yra galimybė, pašalinti potencialias uodų veisyklas, kol neišsirito uodų suaugėliai: išpilti talpas, kuriose buvo prisikaupę vandens, nusausinti prie namų, sodo ar sodybos esančias balas ir kt.“, – žiniomis dalinasi L. Grigaliūnas.

Jei nepasirūpinote prevencija

Kenkėjų kontrolės ekspertas, paklaustas, kokių priemonių imtis dabar, kai temperatūra gerokai šoktelėjusi, mėgstantiems vakarinius pasivaikščiojimus ar pasibuvimus gamtoje pataria naudoti vaistinėse ar prekybose centruose pardavinėjamas purškiamas ar tepamas atbaidomąsias medžiagas – individualių namų, sodybų gyventojams rekomenduoja ilgalaikę kraujasiurbių kontrolę.

„Repelentai nuo uodų yra gana veiksminga, tačiau trumpalaikė priemonė – problemos ji nesprendžia. Netoli vandens telkinių gyvenantiems patariame į vandenį įpilti inovatyvų preparatą, kuris, nepaisant uodo išsivystymo stadijos, jį sunaikina – ekosistema nėra pažeidžiama, vanduo nėra užteršiamas. Gyvenantiems netoli miško, stovinčio vandens telkinio ar renginių metu rekomenduojame nuo šių vabzdžių iš anksto saugotis, prevenciškai apdorojant cheminėmis priemonėmis įvairius savo ūkio statinius: pavėsines, lauko terasas ir pan.“, – teigia biologas.

Ar uodai platina ligas?

Kraujo ieškančios patelės ne tik įkyriai zyzia, erzina niežulį sukeliančiais įkandimais, bet pasaulio mastu yra vienas iš pavojingiausių vabzdžių žmogui – skaičiuojama, kad per metus nuo uodų platinamų ligų miršta milijonas žmonių, beveik pusei pasaulio žmonių gresia rizika užsikrėsti maliarija.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis