Ne tik į sriubą: 11 druskos panaudojimo būdų, apie kuriuos nepagalvojame

Druska ir pipirai – du neatskiriami klasikinio pietų stalo palydovai. Bent jau taip atrodo iš pirmo žvilgsnio – nežinia, kaip dar galima panaudoti pipirus, nebent priversti aplinkinius čiaudėti, tačiau druska daugelyje gyvenimo atvejų drąsiai veikia viena. Maža to, puikiai susitvarko su užduotimis. Pateikiame jums 11 patarimų, kaip buityje galite panaudoti druską.

1. Raudonojo vyno dėmės ant audinio. Visko pasitaiko – galbūt netyčia išpylėte vyno stiklinę ant staltiesės, o galbūt per viršų ištiškęs lašelis slapta nuvarvėjo per taurės šoną ir paliko mažą, tačiau pastebimą dėmelę. Pamėginkite šį metodą – ant stalo padėkite dubenį, o dėmę pabarstykite druska. Ištieskite staltiesę ar kitą audinį virš dubens, ir lėtai pilkite karštą vandenį tiesiai ant dėmės (galbūt reikės susirasti, kas padėtų – juk turime tik dvi rankas). 

Galimas ir kitas sprendimas, jeigu veiksite greitai – pabarstykite druskos ant šviežios dėmės. Druska sugers dalį vyno ir apsaugos nuo tolesnio plitimo. Iki virtuvės nubėgti gal ir nespėsite, bet jeigu pietaujate prie stalo ir turite druskinę, šis metodas tikrai gali suveikti. Kai druska išdžius, nukrapštykite ją ir likusius dėmės pėdsakus pašalinkite įprastais būdais.

2. Gerklės skausmas ir užkimimas. Ypatingai naudingas patarimas žiemai – jei gerklė užkimus, kamuoja nedidelis skausmas ar netgi nelabai žinote, kas su ja negerai, tačiau jaučiate, kad taip neturėtų būti. Išmėginkite šį metodą valydamiesi dantis ar bet kuriuo kitu metu, kai tik manote, kad tai reikalinga: sumaišykite nedidelį kiekį druskos šiltame vandenyje ir praskalaukite burną. Atsargiai – skysčio nenurykite, išskalavus jį reikia išspjauti. 

3. Bitės įgėlimas. Prisiminkite šį patarimą atėjus šiltam metų laikui – įgėlus bitei sušlapinkite įgeltą vietą ir padenkite ją druska. Tai sumažins skausmą. Žinoma, jei turite rimtą alergiją bitėms, pirmiausia pasirūpinkite savo sveikata, kadangi druska veikia tik pačią odą, bet ne organizmą. Žinoma, tradicinis svogūnas taip pat yra gera išeitis. 

4. Stikliniai indai. Valykite druska stiklinius indus, kurie yra siauri ar nepatogūs valyti – stiklinius kavinukus, vazas ar aukštas stiklines. Druska šiuo atveju tarnaus kaip abrazyvas. Įdėję druskos, smarkiai pakratykite ar pasukite indą, kad viduje esantys druskos kristalai sukdamiesi liestųsi su stiklinėmis sienelėmis. Tuomet išplaukite turimomis priemonėmis – kristalai bus paveikę paviršių ir nešvarumai pasišalins lengviau.

5. Šerkšnijantys langai. Visi žinome, kaip gerai druska kovoja su sniegu ant žemės – ji lygiai taip pat gerai kovoja su ledo kristalais ir ant kitų paviršių. Geriausiai šis metodas veikia taikant jį ant senų langų paviršiaus (be to, ant savo naujų plastikinių langų paviršiaus tai norės išbandyti ne kiekvienas). Nuvalykite stiklus kempine, išmirkyta sūdytame vandenyje – taip sumažinsite riziką, kad langai apšals. Nepamirškite, kad reikėtų naudoti vėsesnį vandenį. 

6. Skonis. Vienas iš mažų malonumų šaltą žiemos dieną – mėgavimasis puodeliu karštos kakavos ar kavos. Tačiau jei kava kurią geriate netikėtai karti, neskubėkite jos išpilti. Į gėrimą įberkite mažytį žiupsnelį druskos – ji ne tik suteiks naujo poskonio kavai, tačiau ir sušvelnins gėrimo skonį. 

7. Kempinės. Nors kempinės nėra labai brangios, tačiau nuolat jas pirkti kartais nusibosta. Tuo labiau, kad esame ekologiški ir norime daiktus vartoti kuo ilgiau. Tad išplovę indus, panardinkite virtuvines kempines į šaltą sūdytą vandenį – tai padės pailginti jų tarnavimo laiką. 

8. Gėlės. Gauti puokštę gražių gėlių – visada yra džiugu, o ypač žiemą, kai lauke taip trūksta žalumos. Jūs iškart pamerksite jas į vazą, tačiau nepraleiskite vieno žingsnio. Įmaišykite į vandenį pusę arbatinio šaukštelio druskos (žinoma, atsižvelkite į vazos dydį) – teigiama, jog tokia gudrybė pailgina gėlės gyvavimo laiką. 

9. Riešutai. Jei dovanų gavote ar tiesiog nusipirkote graikinių riešutų (juk greitai Kalėdos!), tačiau neturite įrankio riešutams gliaudyti, pamirkykite juos sūdytame vandenyje pernakt. Jie skils kur kas lengviau ir nereikės naudoti tiek jėgos, rizikuojant, kad lukštas kartu su pačiu riešutu pažirs po virtuvę.

10. Svogūnų kvapas ant rankų. Jei stovite virtuvėje, jūsų rankos „kvepia“ svogūnais, tačiau nenorite eiti į vonią ir plauti jų muilu – juk dar gaminate, galite pasinaudoti ekologišku patarimu. Patrinkite pirštus druska, šiek tiek sušlapinta actu. 

11. Nuvalykite lūpdažio dėmes nuo stiklo. Kartais lūpdažio dėmės gali būti tikra problema – dažai, kurie gerai laikosi ant lūpų, deja, neblogai laikosi ir ant stiklo. Druska šiuo atveju tarnauja kaip ekologinis abrazyvas – prieš plaudami taures ar stiklines vandeniu, druska patrinkite lūpdažio dėmes.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis