Naujų durų įstatymas nuo būtinų išlaidų iki tvirtinimo subtilumų

Durys yra namų dalis, kuri nuolat juda ir būna matoma. Dėl to labai svarbu ne tik išsirinkti labiausiai atitinkančias norus ir būsimą funkciją, bet ir teisingai jas įstatyti.

Durys turi būti saugios, tvirtos, šiltos, sandarios ir estetiškos, atitinkančios interjerą. Jas renkantis galima skirti daug laiko ieškant originalių ir išskirtinių, bet svarbiausia – jų funkcionalumas. Nuo to priklausys ar jos bus statomos į naują namą, ar atsidurs senų durų vietoje.

Durų pasirinkimo įvairovė

Duris dabar galima užsisakyti pagamintas iš: įvairios medienos, dažyto metalo, aliuminio, PVC, medžio, kietmedžio, impregnuotos medžio drožlių plokštės, stiklo pluošto, stiklo ir iš įvairių šių medžiagų kombinacijų. Renkantis duris pirmiausia reikia žinoti, kuriai namo vietai jos bus skirtos. Lauko durys turi pasižymėti saugumu. Vidaus durys turi būti lengvos, tvirtos, derančios prie interjero.

Žinoma, kad dalis šių atsakymų priklausys ir nuo skiriamų pinigų durų įsigijimui. Norint pigesnių vidaus durų, galima rinktis profiliuotas duris su medžio imitacija. Galint skirti daugiau – stiklines, medžio masyvo, pagamintas pagal specialų užsakymą ar asmeninį eskizą.

Įėjimo durys turi būti plačios ir aukštos: geriausia rinktis nuo 1 m pločio ir 2,2 aukščio, bet jei keičiamos senos durys – taikomos pagal esančią angą.

Kokias duris rinktis laukui ir vidui?

Perkant lauko duris taupyti nereikėtų. Rinktis siūloma šarvuotas duris iš aukštesnių saugumo klasių durų su sudėtingesniais keliais užraktais, tvirtesne sandara. Tiek durys, tiek rėmas gaminamas iš tvirto metalo (pvz.: plieno). Norint daugiau saugumo – reiktų vengti durų su dideliais stiklo plotais. Juos nesudėtinga išdaužti ir taip įsilaužti. Bet durys su daliniu stiklu naudojamos individualiuose namuose, nes suteikia daugiau jaukumo ir savitumo nei masyvios, šarvuotos. Nereikėtų rinktis didelio stiklo ploto ir išsiaiškinti kiek yra patikimas stiklas, bandant jį sudaužyti. Lauko durims svarbiausia yra atsparumas atmosferos poveikiui, patvarumas, saugumas.

Vidaus durys būna atveriamos, sustumiamos, sulankstomos. Dažnai būna tik simbolinės, atskiriant erdves. O norint dar daugiau erdvės – pasirenkamos slankiojančios, sulankstomos. Durų forma nebūtinai tradicinė – stačiakampio: arkinė, dviejų varčių (iš dviejų dalių), nepilnai angą uždengiančios. Galima rinktis be užraktų, bet miegamasis ar darbo kambarys, tualetas ir vonia, sandėliukas įprastai būna rakinami. Duryse naudojamas stiklas būna raštuotas, spalvotas ar vitražinis. Svarbu, kad vidaus durys būtų lengvos, estetiškos, patikimos.

TAIP PAT SKAITYKITE:
Pamatų klojimas (I dalis)
Medinės būdos: ką originalaus galima pasiūlyti augintiniui

Durų kainos

Pačios pigiausios lauko plieninės durys kainuoja nuo 250 litų. Jose yra 0,5 mm storio plienas, o likusi dalis yra korio užpildas ar vata. Jos dažnai būna komplektuojamos kartu su rėmu, tad jas galima iškart įstatyti. Geresnės šarvuotos durys su 1,5 mm plieno lakštu, kainuos jau nuo 800-100 litų. Jos užpildomos pusiau kieta vata. Įprastai apsauginio plieno storis būna 1,5-4,0 mm. Brangesnės šarvuotos durys gaminamos pagal užsakymus. Susisiekus su pardavėjais – jie atvyksta išmatuoti. Tokios įmonės dažnai siūlo nemokamą durų atvežimą ir sumontavimą.

Naudoti viduje skirtos faneruotos durys kainuos nuo kelių šimtų litų. Kartais jose gali būti specialios vietos stiklui, bet paties stiklo – ne, jį reikės įsigyti atskirai. Presuoto kartono durų kainos dar mažesnės – maždaug nuo 80-100 iki 200-300 litų. Laminuotų durų pasirinkimas įprastai būna didžiausias. Jų ir kainos svyruoja nuo pigiausių už 100 litų iki 700-800 litų.

Darbo įrankiai ir papildomos medžiagos

Durų pastatymui gali prireikti keletą papildomų dalių ir įrankių:

Mediniai pleištai (kaiščiai), kurie bus naudojami įstatyti į tarpus tarp rėmų ir angos;
Gulsčiukas, patikrinti ar durys yra lygiai pastatytos;
Medinės juostelės, kuriomis uždengiamas tarpas tarp durų rėmo ir angos sienos;
Medžio klijai, naudojami juostelių ir apvadų klijavimui;
Savisriegiai (30 vienetų);
Gręžtuvas, medvaržčiams įsukti;
Kelios lentelės, sutvirtinti rėmą;
Pjūklas, rėmo trumpinimui;
Montavimo putos (užtenka vienos pakuotės 2-3 durims);
Dekoratyvinis apvadas, jei pasirinkta juo papuošti angos kraštus.

Durų bloko tvirtinimas

Duris galima įsigyti paruoštas, kartu su durų stakta ir rėmu. Tokios durys yra pilnai paruoštos ir lengvai įstatomos. Atsigabenus duris, reikia jas pasiguldyti ir skersai durų staktos pritvirtinti dvi lenteles. Jas prisukti naudojami nedideli savisriegiai. Jos išlaikys rėmą tvirtą, kol bus statomos. Išmatavus durų dydį, reikia nupjauti staktos šulą, kad durys tilptų į angą. Aplink angos kraštą iki kurio bus durys, reikia įkalti keletą vinių iš abiejų pusių, kurie prilaikytų durų bloką. Lygiai keliamos durys įstatomos į angą. Iš kraštų lieka nedideli tarpeliai, geriausia, kai būna apie 10 mm.

Pastačius į vietą, tarp durų ir angos krašto, į tarpelius reikia įstatyti po 2-3 pleištus kiekvienoje pusėje. Kaiščius galima pasidaryti iš paprastų medžio atraižų, nusmailinant, kad stipriau įsitvirtintų ir išlaikytų duris. Juos paruošti reikia ilgesnius, kad būtų galima lengvai ištraukti, jei reikės pakeisti jų vietą. Jų nereikėtų stipriai spausti, kad neiškreiptų lygiai pastatytų durų padėties. Įstatyti kaiščiai paliekami išlindę ir durys patikrinamos gulsčiuku, kad būtų vertikaliai, be nukrypimo. Nukrypimas taisomas, keičiant pleištų padėtį, juos ištraukiant ar įspaudžiant giliau. Montavimo putomis yra užpildomas likęs tarpelis.

Kai durys stovi tinkamoje vietoje ir tiesiai – išlindę pleištai yra nupjaunami, kad būtų lygiai su durų stakta. Iš kitos pusės reikia pritvirtinti durų bloką prie angos krašto. Tai padaryti reikia keliose vietose, naudojant savisriegius. Medžio juostelės yra klijuojamos su medžio klijais ant užpakalinių durų bloko kraštų, kad uždengtų tarpą tarp angos ir durų rėmo kraštų. Jei buvo pritvirtintos lentelės išlaikyti rėmą lygų – nuimamos. Aplink durų bloką iš abiejų pusių gali būti užklijuojamos ir pritvirtinamos apdailos juostelės.

Durų rėmo pritaikymas

Jei įsigytos durys neturi durų rėmo – jį reikia susikonstruoti ir pritvirtinti pačiam. Durų rėmui reikia įsigyti specialias medžio atkarpas. Jos įprastai būna ilgesnės, kad būtų galima pritaikyti visoms durims. Prie viršutinės trumpesnės dalies reikia prikalti šonines dalis. Prikalami tokiu atstumu, kad būtų tinkamos ir tilptų į angą sienoje. Naudojamas medinis plaktukas. Paskui šalia jų įsukami savisriegiai. Užtenka dviejų savisriegių kiekvienos kraštinės lentos pritvirtinimui.

Kitas etapas yra rėmo sutvirtinimas. Apskaičiavę statų kampą tarp lentų, savisriegiais priveržiama laikina lentelė, kad išlaikytų kampą (tarp šoninės ir viršutinės dalies). Išmatavus atstumą viršuje, tarp šoninių lentų, prikalama lentelė šiek tiek aukščiau nuo apačios (15 cm), kad išlaikytų jų tokį pat atstumą, kaip ir viršuje. Tada išmatuojamas angos abiejų pusių aukštis ir pagal tai yra sutrumpinamos rėmo kraštinės.

Pastatytas rėmas patikrinamas gulsčiuku ar stovi lygiai. Įstatomi kaiščiai. Naudodami medinius kaiščius, galima pakoreguoti rėmo padėtį. Reikia keisti jų padėtį, kol rėmas stovės tinkamai. Išlygintas rėmas pritvirtinamas, gręžiant savisriegius per rėmą į angos šonus ir kaiščius. Pritvirtinus rėmą nuimamos lentos, palaikiusios formą. Galiausiai nupjaunami išlindę pleištai. Irgi naudojamos montavimo putos, užpildyti tarpelius iki angos sienų.

Durų įstatymas į rėmą

Durys būna pastatomos ir prilaikomos vietoje, kurioje stovės. Pažiūrima ar viskas bus gerai. Tai padaryti reikia panašiai, kaip ir tvirtinant durų bloką – įkalami keli vinys, kurie prilaikys jas. Tarp durų krašto su vyriais turi būti 3 mm tarpas. Rankenos pusėje tarp durų ir rėmo turi būti irgi 3 mm. Taip pat ir apačioje. Jei grindys yra banguotos – reiktų palikti daugiau.

Ant paguldytų durų pažymimos vietos, kuriose bus vyriai. Viršutinis vyris turėtų būti maždaug 150 mm žemiau durų rėmo viršutinės dalies. Panašiu atstumu nuo apačios galima pasižymėti apatinį vyrį. Išmatavus vyrio storį, su kaltu reikia išskaptuoti tą vietą, kad vyris nebūtų išlindęs iš krašto.

Prieš skaptuojant, reikia į pjauti rieves, kad skaptavimas nesugadintų durų. Vyriai prie durų priveržiami keliose vietose. Taip pat išmatuojamas ir durų rėmas, ant jų pritvirtinami vyriai. Įstačius ir pritvirtinus nepilnai (tik keliose vietose) – galima pasižiūrėti ar viskas gerai. Tada lieka tik pabaigti įsukti medvaržčius į vyrių likusias skyles.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis