Moduliniai namai: detaliai suplanuojami iš anksto ir surenkami per porą dienų

Mūriniai, gelžbetoniniai, karkasiniai, moliniai ir šiaudiniai namai – visi šie namų tipai žinomi jau gana seniai. Pastaruoju metu galima dažniau skaityti informaciją ir apie modulinius namus. Galbūt kilo klausimas, kas tai yra ir kokiais metodais jie yra gaminami. Apie modulinius namus pasakoja ManoNamai.lt kalbinti pašnekovai.

Kas yra modulinis namas? Kad ir kaip akivaizdžiai beskambėtų, tai yra namas surenkamas iš modulių. „Kas yra modulis? Tai keliasdešimties kvadratinių metrų ploto erdvė, kuri yra pilnai įrengiama gamykloje. Moduliai dažniausiai gaminami iš medinio karkaso. Skirtingai nei įprastų karkasinių arba skydinių namų atveju, į aikštelę „namas“ atvežamas jau pilnai įrengtas tiek viduje, tiek išorėje. Ten moduliai sujungiami tarpusavyje, uždedamos kai kurios apdailos detalės ir dengiamas stogas. Tokia gamybos technologija leidžia statyti tiek privačius namus, tiek daugiabučius, ar visuomeninės paskirties pastatus“, – teigia modulinius namus gaminančios įmonės UAB „Indigo House“ direktorė Vitalija Jankauskaitė.

Modulinius namus gaminančios įmonės „Kegesa“ atstovas Petras Kiminius teigia, kad moduliniai namai yra nauja karkasinių namų karta. „Karkasiniai namai yra gerai žinomi – į statybos aikštelę atvežama mediena, tuomet iš jų surenkamas karkasas  – jis yra laikanti konstrukcija, kuri „užpildoma“ izoliacinėmis medžiagomis ir uždengiamas plokštėmis  – tai yra lauko sienos. Antrojo tipo namas – karkasinis skydinis. Statybos aikštelėje surenkamas tas pats medinis karkasas, šoniniai skydai pagaminami gamykloje ir atvežami į statybos aikštelę. Ten namas ir surenkamas. Modulinis namas yra trečias, modernesnis būdas šioje technologijoje – ir karkasas, ir skydai pagaminami bei sumontuojami jau gamykloje. Toks gamybos būdas suteikia ir daugiau galimybių – moduliniuose namuose įrengiama vidaus apdaila, dažniausiai sumontuojami baldai ir buitinė technika. Tada belieka šį tūrinį elementą atvežti į statybos aikštelę“, – pasakoja pašnekovas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Karkasiniai namai – mūro atlernatyva

Privalumai. Pagrindiniai modulinių namų privalumai yra gamybos laikas ir kokybės kontrolė, nes namas gaminamas gamykloje po stogu, kur išvengiama atmosferos poveikio ir galima kontroliuoti gamybos etapus. Į individualų modulinį namą galima keltis gyventi jau po 2 mėnesių – tiek laiko užtenka gamykloje pagaminti modulį, atvežti jį į aikštelę, sumontuoti ir užbaigti apdailos darbus.

Moduliniai namai pastatomi kur kas greičiau, nes namo konstrukcija planuojama detaliai, darbo brėžiniai yra tikslūs. Nors namą sklype vis tiek reikia surinkti, tai trunka kur kas trumpiau, nei statant namą aikštelėje – apie 1-2 dienas. Pamatai namui įrengiami paraleliai, kol vyksta jo gamyba gamykloje. Taip pat, skirtingai nuo tradiciniu būdu statomų namų, norint turėti pilnai sukomplektuotą namą, vidaus sprendimus reikėtų apgalvoti iš anksto - namai yra projektuojami su elektros mazgais ir apdaila, dažniausiai iškart sumontuojami ir virtuvės bei vonių baldai, visa santechnika.

Tarnavimo laikas. Statantiems namą labai svarbus aspektas yra ilgaamžiškumas. Nors modulinių namų gamyboje naudojamos tos pačios medžiagos kaip ir karkasinių, tačiau „statybai“ vykstant gamykloje medžiagos apsaugojamos nuo atmosferos poveikio, o darbų kokybė kontroliuojama ypatingą dėmesį skiriant sandarumui. „Ne paslaptis, jog statybų kokybė labai priklausoma nuo priežiūros. Gamykla tam – ideali vieta. Čia inžinieriai ir gamybos vadovai prižiūri, jog būtų dirbama pagal darbo brėžinius. Modulinis namas savo „galiojimo“ laiku lenkia karkasinius namus, o juk tokiuose gyvena ištisos norvegų, švedų, danų kartos“,  –  teigia V. Jankauskaitė.

Žinoma, žmonės namus dažnai linkę keisti ne dėl jų esminių savybių, bet dėl dizaino naujovių. Todėl, teigia P. Kiminius, žmonės besirenkantys ir besirinksiantys tokiu būdu pagamintus namus nėra linkę sureikšminti namo kaip saviraiškos būdo. „Toks namas gali tarnauti ir vaikams, ir anūkams. Bet kas žino, ko būtent jie norės? Bet kurie namai, kaip ir kiti produktai dėvisi tiek fiziškai, tiek morališkai. Jeigu žmogus gauna nemažai pajamų, kodėl jam nesinorėtų daiktą atnaujinti ar pakeisti? Laikai, kai namai buvo statomi su tikslu palikti juos anūkams pamažu praeina“,  – teigia pašnekovas.

Kaina. Modulinio namo kaina skaičiuojama labai tiksliai. „Bet kurio namo kaina susideda iš medžiagų ir iš darbo. Į modulinio namo galutinę kainą įeina viskas – vidaus apdaila, šildymo ir vėdinimo sistema, santechnika, baldai, paties namo modulių atgabenimas į statybos vietą. Jeigu namu vadinsime stacionarų produktą, t.y. tik stabilias sienas, tokio namo kaina yra tokia pati, kaip ir pastatyto tradiciniu būdu. Tačiau tradicinių statybų atveju vėliau pirksite medžiagas ir samdysite žmones, kurie darys vidaus apdailą ir atliks kitus darbus. Tad norint lyginti, į galutinę kainą reikia įskaičiuoti viską. Moduliniai namai paprastai daromi energetiškai efektyvūs, nes didesnė kokybės kontrolė gamykloje garantuoja geresnį jų sandarumą. Taip pat juos projektuojant stengiamasi vengti šalčio tiltų. Įmantrios konstrukcijos ir dizaino sprendimai yra nereikalingi, nes jie brangina projektą bei sukelia papildomų rūpesčių “,  – teigia V. Jankauskaitė

Tendencijos Lietuvoje. Tokie namai yra itin populiarūs Skandinavijos šalyse. Šiame regione ištobulinti sprendimai jau kuris laikas randa kelią ir į mūsų rinką, tačiau Lietuvoje modulinių namų kol kas yra labai nedaug. P. Kiminius teigia, kad tokių namų proveržis priklauso nuo to, kaip keisis visuomenės požiūris. „Namas ilgainiui turėtų virsti žmogui tarnaujančiu produktu ir į jį reikėtų žiūrėti kaip į produktą – visai kaip į automobilį. Šiais laikais žmogus namą supranta kaip gyvenimo tikslą ir vertybę. Vis dėlto, namo kaip maksimaliai išbaigto gamykloje produkto, supratimas ateityje tik stiprės. Norime mes to ar ne, namas, kaip ir visi mūsų produktai po truputį pradės virsti gamykliniu produktu“, - prognozuoja pašnekovas.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis