Močiutės patarimai, kaip natūraliomis priemonėmis iššveisti orkaitę

Išvalyti pridegusį sūrį orkaitėje yra išties nelengvas išbandymas. Rodos, be stiprių chemikalų, neįmanoma išsiversti. Vis dėlto yra ir kitų būdų, kad orkaitė vėl būtų kaip nauja.

Nenaudokite valiklių, kurių sudėtyje yra kenksmingų cheminių medžiagų

Orkaitėms skirtuose valikliuose įprastai būna šarmo (taip pat natrio arba kalio hidroksido). Kepti maistą orkaitėje, kuri buvo išvalyta šarminėmis medžiagomis gal ir efektyvu, bet taip pat labai pavojinga. Galite nudegti akis arba odą ir ypač pavojinga, jeigu ši medžiaga patenka į burną. Taigi, patartina ieškoti alternatyvų, ypatingai jei turite mažų vaikų.

Išvalyti nešvarumus orkaitėje yra išties nelengva užduotis

Visų pirma naudokite apsaugos priemones. Prieš kepdami maistą orkaitėje, padenkite skardą specialiu kepimui skirtu popieriumi, taip išsiliejęs padažas ant orkaitės paviršiaus nepridegs. Taip pat galite padengti orkaitę aliuminio folija, jeigu kepant tam tikrą patiekalą lieka daug nešvarumų. Beje, stenkitės visus nešvarumus kuo greičiau išvalyti, kol šie nesukietėjo, nes po to bus labai sunku išsaugoti sveiką ir švarią orkaitę.

Kaip natūraliomis priemonėmis išvalyti orkaitę?

Labai lengva pasigaminti nekenksmingą orkaitėms skirtą valiklį su įprastais ingredientais, kurių tikrai yra kiekvienuose namuose, kaip tarkime soda, citrinų sultys ir actas. Šios natūralios priemonės yra išties nebrangios, efektyvios ir visiškai nekenksmingos.

Orkaitei išvalyti, naudokite iš natūralių produktų pagamintą muilą ir su drėgna kempinėle nesunkiai iššveisite nešvarumus. Natūralūs ūkiniai muilai yra pagaminti iš augalų, pavyzdžiui, kokosų, kurie puikiai tirpina riebalus.

Norint išvengti nemalonaus kvapo, išspauskite dvi citrinas ant keptuvės ir įpilkite šiek tiek vandens, o tada sudėkite ir išspaustos citrinos likučius. Tada pašaukite patiekalą į iki 250 ºC įkaitintą orkaitę 30 minučių. Degėsių kvapą jūsų orkaitėje pakeis citrinų kvapas.

Be to, citrusų aliejai neleidžia apkepusiam maistui prikibti prie orkaitės paviršiaus, todėl be vargo išvalysite nešvarumus.

Kaip išvalyti pridegusį maistą ir nešvarumus?

Tam, kad maistas nepridegtų, pašlakstykite ant orkaitės dugno kepamosios sodos ir papurkškite vandens. Palaikykite per naktį, o ryte kartu su soda išvalysite ir visus nešvarumus. Jei vis dėlto įsisenėjusių nuosėdų nepavyko pašalinti, pabarstykite dar šiek tiek daugiau sodos ir įpilkite acto. Leiskite masei burbuliuoti apie 30 minučių ir tada šveiskite orkaitę.

Jeigu jau nieko neįmanoma įžiūrėti pro orkaitės stiklą, tuomet sumaišykite kepimo sodą su citrinų sultimis, kol masė sutirštės. Gauta mase tvarkingai ištrinkite orkaites dureles ir palaikę apie valandą, galėsite iššveisti stiklą, kol šis vėl taps švarus ir tviskantis.

Vis dėlto jeigu šie patarimai jums nepasirodė itin praktiški, nesibaimindami galite pasinaudoti savaiminio išsivalymo funkcija, jeigu tik tokia yra jūsų orkaitėje. Nustačius šią funkciją, orkaitė įšyla iki maksimalios temperatūros ir visi nusėdę maisto likučiai sudega. Kaip bebūtų, tokiu būdu eikvojama daug energijos, bet viską atperka tai, kad tokios orkaitės turi dvigubą izoliaciją, todėl energijos sunaudojama mažiau nei su įprastomis orkaitėmis. Be to, pasistenkite naudotis šia funkcija ne dažniau nei kartą per metus.

Natūralūs, augaliniai valymo produktai

Ypatingai sunkiai išvalomiems nešvarumams pašalinti, pasiūlysime veiksmingą receptą. Jums reikės: ½ stiklinės druskos, ¼ stiklinės borakso, 1 pakelio kepimo sodos, nepilnos stiklinės vandens, ¾ stiklinės acto, 10 lašų čiobrelių bei citrinų eterinio aliejaus.

Visų pirma įberkite į dubenį druską ir kepimo sodos. Įpilkite pakankamai vandens tam, kad susidarytų tyrelė. Geriausia paimti pilną stiklinę vandens, nors galima ir mažiau nei 1⁄4 stiklinės.

Kitas žingsnis – išėmę groteles iš savo orkaitės, įkaitinkite ją iki 250 ºC. Išjungę orkaitę, su šaukštu ar skudurėliu ištepkite tyrele orkaitės sieneles ir palaikykite apie 20-30 minučių.

Actą ir eterinius aliejus supilkite į butelį ir gerai pakratykite. Gautu tirpalu išpurkškite orkaitės sieneles ir viską nuvalykite. Galiausiai, orkaitę gerai nuplaukite.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis