Meistras pataria: kaip atnaujinti senas grindis

Vieniems senos medinės grindys tampa vertybe, kiti suka galvą, kaip jų atsikratyti. Specialistai pataria neskubėti senas grindis keisti. Jas galima nebrangiai restauruoti.

Įsigijusieji senos statybos būstą neretai jame randa storu aliejinių dažų sluoksniu uždažytas medines grindis. Dažniausiai bandoma mažame plote dažus nugrandyti ir pažiūrėti, kaip atrodo po jais esančios lentos. Stalius Algimantas Davidavičius tikina, kad atsikrausčius į senos statybos namą galima pamąstyti apie kitokį interjero sprendimą, nors pakeisti grindis kainuotų tikriausiai dukart pigiau.

„Iš savo patirties galiu pasakyti, kad retas kuris, pamatęs senas medines grindis iš eglinių ar ąžuolinių lentų, skuba jas keisti parketlentėmis ar laminato grindlentėmis. Vertinančiųjų tai, kas sena ir laiko patikrinta, negąsdina nei baisūs tarpai tarp lentų, nei kirvarpų skylutės“, – įsitikinęs meistras.

Anot jo, restauruotos senosios lentos atrodo labai patrauk­liai. Ypatingo žavesio joms suteikia sod­ri seno medžio spalva, egzotiškumo prideda nuo atmosferos poveikio ir drėgmės atsiradę pamėlynavimai ar pažaliavimai, ar net tų pačių kirvarpų skylutės. Svarbiausia, kad lentos nebūtų sutrūnijusios.

Pavojingos vinys

Dažniausiai nusprendusieji restauruoti senas medines grindis kreipiasi į meistrus. Tačiau A. Davidavičius tikina, kad šio darbo gali imtis kiekvienas darbštus vyras.

„Pagrindinis instrumentas – būgninis šlifuoklis, kurį galima išsinuomoti įvairios įrangos nuoma užsiimančiose įmonėse arba pasiskolinti iš pažįstamų meistrų. Kita būtina šiam darbui priemonė – švitrinis popierius. Pirminiam šlifavimui, kuriuo pašaliname dažus, reikia imti rupiausio popieriaus 16–40, 80–120. Tačiau reikia atsiminti, kad būgniniu šlifuokliu nepasieksite visų kampų ir juose liks nuo sienos apie dešimties centimetrų pločio nenušlifuotas plotas, kurį teks šlifuoti diskiniu šlifuokliu“, – aiškino meistras.

Jis patarė atkreipti dėmesį į tai, kad dažniausiai kaimo sodybose dedant grindis vinys buvo kalamos ne į lentos šoną, o į viršų. Užvažiavus šlifuokliu ant vinies galvutės, bus suplėšytas švitrinis popierius arba net sugadintas šlifavimo aparato būgnas. Todėl prieš pradedant šlifuoti grindis reikia giliau į lentas sukalti vinis.

Švitrinio popieriaus tvirtinimas

„Kruopštumo reikalaujantis darbas yra švitrinio popieriaus uždėjimas ant būgninio šlifuoklio. Pasirinkus 16–24 numerio popierių patarčiau aptrupinti į būgną kišamus lakšto galus. Tada jį bus galima lengviau uždėti, – aiškino A. Davidavičius. – Išsukame būgno ašis taip, kad susidarytų didžiausio skersmens plyšys. Išmatuojame ir nupjauname reikiamo ilgio popierių, įstatome į plyšį taip, kad jis būtų už užspaudimo ašių centrų, tačiau nesiremtų į būgno išpjovos dugną.

Švitrinis popierius turi visiškai priglusti prie būgno, didesniems nei 16–24 grūdėtumo popieriaus juostoms užspausti reikėtų naudoti papildomas popierines juosteles, kurių matmenys – 25×180. Užsukus tvirtinimus specialiais raktais būtina patik­rinti, ar kas nors nekliba, ar švitrinis popierius gerai prisispaudęs.

Kai lentos sename name ar bute per ilgus metus išsiklaipo, lentų krašteliai būna skirtingo aukščio, todėl juos sunkiau pasiekti ir švariai nušlifuoti. Taigi lentas tenka šlifuoti ir skersai, ir išilgai. Papildomai dar šlifuojama ir kampiniu šlifuokliu, o sunkiausiai pasiekiamas vietas galima įveikti ant elektrinio grąžto užmautu šlifavimo diskeliu. Pasak meistro, imantis tokio darbo teks apsišarvuoti kantrybe, nes 40 kv. m grindų ploto šlifavimas užtrunka dvi dienas.

Kaip šlifuoti

„Šlifuojant senas medines dažytas lentas būgną reikia nuleisti važiuojant, o pradėjus dirbti būtina nuolat judėti. Jei būgninis šlifuoklis stumiamas netolygiai, stabčiojant, tada išsišlifuoja duobutės, kurios nulakavus grindis labai negražiai atrodo“, – perspėjo meistras. Šlifuojama 20–45 laipsnių kampu medžio plaušo kryptimi, o jei lentos yra nevienodo aukščio, pradžioje šlifuojama statmenai lentoms, vėliau – išilgai.

16 numerio švitrinis popierius be jokių specialių cheminių dažų nuėmiklių ar dažytą grindų paviršių kaitinančių fenų puikiai nugrando net ir storiausią dažų sluoksnį, tik po kokių dešimties minučių darbo popierių reikėtų paveržti. Maišas keičiamas, kai užsipildo maždaug trečdalis tūrio. Kampiniu šlifuokliu šlifuojamos vietos, kurių nepasiekiate būgniniu šlifuokliu.

Pigiau ir geriau

Lakavimas, anot meistro, taip pat nelengva užduotis.

„Dažniausia klaida, kurią daro nepatyrę lakuotojai, yra ta, kad neįvertinę medienos išdžiuvimo laipsnio perka brangų plonasluoksnį laką. Pirmo lakavimo tokiu atveju net nesimato, nesimatys ir antro sluoksnio. Todėl patarčiau pirkti tirštą laką vandens pagrindu, kuris, beje, yra kelis kartus pigesnis. Lakuoti lentas juo reikia du kartus storu sluoksniu“, – aiškino specialistas.

Grindyse esančias kinivarpų skylutes A. Davidavičius pataria padengti lipalo ir smulklių drožlių mišiniu.

„Po pirmo lakavimo būtina atsargiai, nespaudžiant visą grindų plotą lengvai pašlifuoti 120 numerio švitriniu popieriumi. Tada nusibrauks lakuojant pašiaušti, pakelti medžio plaušeliai“, – aiškino A. Davidavičius.

Pašlifavus jis pataria ranka perbraukti grindis. Jei delnas, niekur neužkliūdamas, maloniai slys mediniu lentos paviršiumi, vadinasi, darbai atlikti tinkamai.

Jis neabejojo, kad kiekvienas, pamatęs atnaujintas medines grindis, būsto savininkui tars pagiriamąjį žodį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis