Medinė tvora: pliusai ir minusai

Medinė tvora – namų erdvės puošmena, svarbiausias aplinkos dekoratyvinis elementas, sukuriantis foną kiemo augalams, mažajai sodo architektūrai, lauko baldams ir aksesuarams.

Dekoratyvumas

Tvoros, sienelės, aptvarai ir kitokie aplinką izoliuojantys, įrėminantys statiniai yra neatsiejama namų sklypo dalis, atliekanti ne tik apsaugos, bet ir dekoratyvinę funkciją. Viena svarbiausių medinių tvorų savybių yra ta, kad jos lengvai ir harmoningai įsilieja į bet kokį landšaftą. Mediena, kaip medžiaga, yra vertinga dar ir dėl to, kad suteikia statytojui galimybę kurti įvairias formas, nudažyti bet kokia spalva ar išpaišyti. Medinės tvoros ekologiškos, švarios ir praktiškos. Atsižvelgiant į tą faktą, kad medis – išskirtinai natūrali medžiaga, daugumą sodybinių sklypų savininkus kaip tik ši savybė ir vilioja.

Saugumas

Medinių tvorų stilistika ir konstrukcijos gali būti labai įvairios. Tačiau renkantis optimaliausią variantą reikia sau atsakyti į keletą klausimų. Sakykim, ar reikia, kad medinė tvora taptų patikima apsauga nuo įsibrovėlių, vėjo, ar ji atliks tik dekoratyvinę, reprezentacinę funkciją? O gal jums svarbu atriboti skirtingas sklypo zonas? Ar yra būtinybė, kad tvora saugotų mažus vaikus nuo galimybės išeiti už kiemo ribų į gatvę? Atsakyti į klausimą, kokia turėtų būti jūsų tvora daugeliu atvejų priklauso nuo to, kokius reikalavimus tvorai iškelsite į pirmąją vietą. Sakykim, ištisinės medinės tvoros vis dėlto yra geriausia apsauga nuo vėjo – kitaip nei kaltinio metalo ar tinklinės tvoros.

Amžius

Medinės tvoros yra labiausiai paklausios aptveriant privačias erdves. Nors medinė tvora nėra tokia ilgaamžė kaip jos artimos giminaitės iš akmenų, plytų ar metalo, tačiau mediena iš dalies pigi ir prieinama medžiaga, o statymo darbai – paprastesni. Medinės tvoros statomos vietoje ir montuojamos ant metalinių, betoninių ar medinių atraminių stulpų. Tačiau reikia nepamiršti, kad medinės tvoros nėra ilgaamžės. Bet jeigu tvorą nuolat prižiūrėsite, jūs ją naudosite 5–10 metų. Per tą laiką supūva stulpai, supleišėja horizontalios konstrukcijos. Nors ir čia galime įterpti pagiriamąjį žodį medinei tvorai – joje nėra sunku pakeisti atskirus išpuvusius ar sulaužytus elementus. Taigi medžio gerosios savybės neabejotinos.

Mediena

Statydami medinę tvorą atkreipkite dėmesį į medienos rūšį. Patvariausios ir atsparesnės temperatūrų pokyčiams yra eglinės, pušinės, kedro ar maumedžio lentos ir rąstai. Tvoroms taip pat naudojama ir kieta plačialapių medžių mediena. Paprastai prieš naudojant mediena supjaustoma ir nuobliuojama, nors galima naudoti ir neapdirbtus rąstus ar lentas, jei norite statyti kaimiško stiliaus tvorą. Tačiau bet kuriuo atveju mediena turi būti tvirta, išdžiovinta, nesupuvus, neįskilus.

Įvairovė

Medinių tvorų formų ir tipų yra daugybė: nuo paprastų kuoliukų ir lentų iki neįveikiamų sienų. Paprasčiausioje kuolų tvoroje kuoliukai sukalami vienas šalia kito tiesiai į žemę. Tokios tvoros trūkumas – didelis medienos kiekis. Klasikinė lentų tvora paprastai statoma vienodais tarpais į žemę sukasus storus rąstus ir tarpus tarp jų apkalus lentomis – vertikaliai, horizontaliai, skersai ar derinant visas kryptis ir taip sukuriant savotišką raštą. Ganyklos tipo tvora – neaukštas aptvaras iš atraminių rąstų ir dviejų horizontalių skersinių. Medines tvoros dalis galima kombinuoti su kitomis medžiagomis. Atraminiai stulpai gali būti metaliniai, sumūryti iš plytų ar akmenų, o medinės yra tarpinės sekcijos ir apdailos skersiniai. Akis džiuginantis vaizdas – medinės tvoros derinys su įvairiais dekoratyviniais augalais.

Medinės tvoros savybės

Pliusai:
prieinama medžiaga
nedidelė kaina
galimybė eksperimentuoti su formomis ir spalvomis

Minusai:
neilgaamžė medžiaga
reikalauja priežiūros

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis