Maistinių kandžių naikinimas – ką būtina žinoti

Po kurio laiko nutarėte išsivirti ryžių, tačiau atsidarę pakelį, juose randate mažų rusvai baltų lervučių? Tokios pat lervutės ropinėja spintelės sienelėmis? Patalpoje skraido nedidelis šviesių atspalvių drugys? Tai keli iš požymių, kad jūsų namuose yra maistinių kandžių. Kaip jas išnaikinti, kokių prevencijos priemonių imtis ir kas atsitiktų, jeigu suvalgytumėte kandžių užteršto maisto, tinklapiui ManoNamai.lt papasakojo Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Maisto skyriaus vedėjos pavaduotoja Loreta Mačytė.

Kaip atrodo maistinės kandys. Maistinės kandys (lot. plodia interpunctella) yra apie 1 cm ilgio su rusvai rudais, bronzos atspalvio sparnais ir šviesia juosta prie galvos. Jei namuose pastebėjote skraidančią kandį – greičiausiai tai ir bus maistinė kandis, kadangi kitas giminingas namuose sutinkamas vabzdys – drabužinės kandys, skraidyti nelabai mėgsta. Be to, drabužinės kandys tamsesnės bei vienspalvės. Kandžių vikšrai taip pat yra apie 1 cm ilgio, rusvai balti, rudomis galvomis. Suaugusios maistinės kandys nesimaitina, jų vienintelis tikslas yra daugintis ir padėti kiaušinėlius, kurių per savaitę padeda iki 200 ir daugiau. Maistinių kandžių gyvenimo trukmė yra 28 dienos. 


Net ir toks neilgas gyvavimo ciklas yra pakankamas pridaryti žalos jūsų maisto produktams. „Kandys ir jų lervos maitinasi maisto produktais – miltais, kruopomis, sėlenomis, makaronais, sausainiais ir kitais miltų gaminiais, tai pat įvairiais grūdais, sėklomis, dribsniais, saldumynais, džiovintais vaisiais, riešutais, džiovintais grybais, prieskoniais, arbatžolėmis, džiūvėsėliais, kava, sausu naminių gyvūnų ėdalu ir kitais produktais. Jos mėgsta šiltą ir drėgną aplinką. Daugiausiai žalos daro lervos ir vikšrai, jie maitinasi maistu, regzdami smulkų tinklą, kuriuo sukabina maisto likučius ir palieka ekskrementus, taip sugadindami maistą. Vikšrai gali pragraužti plastmasinius maišelius ir kartoną“, – pasakoja L. Mačytė


Vis dėlto, net jeigu jums šiek tiek nepasisekė, ir suvalgėte kandžių užteršto maisto, nesibaiminkite, kadangi nieko pernelyg blogo nenutiks. „Produktai su maistinėmis kandimis ar jų lervomis, žmogaus sveikatai pavojaus nekelia.

Suvalgęs tokių produktų, žmogus neapsinuodys. Jeigu produkte buvo maistinių kandžių, tai reiškia, kad jis nekokybiškas, tačiau tai nereiškia, kad nesaugus“, – ramina specialistė. 


Prevencija. Pašnekovė primena, kad kandžių kiaušinėliai nesivysto gerai vėdinamose, vėsiose patalpose, nepakenčia tiesioginių saulės spindulių. Todėl rekomenduojama spintelių neperkrauti, stengtis, kad jose būtų nors minimalus vėdinimas. „Birius maisto produktus patartina laikyti sandariuose induose. Kartkartėmis būtina nuvalyti šių indų kraštelius ties dangteliais, nes net mažas produkto likutis gali pritraukti šiuos kenkėjus. Reguliarus produktų laikymo vietos valymas ir vėdinimas – pakankamai efektyvi prevencijos priemonė“, – pataria ji.


Taip pat svarbu apžiūrėti parduotuvėse perkamas pakuotes, ar nematyti gyvų vabzdžių, jų lervų, kad neparsineštumėte užkrato į namus. Kitas būdas – galite kai kuriuos produktus tiesiog laikyti šaldytuve. Esant 10-12 laipsnių temperatūrai, kandys nebesivysto. 


Naikinimas, cheminiai preparatai. Pirmasis žingsnis, siekiant atsikratyti kandžių yra rasti jų židinį ir jį kruopščiai išvalyti. Nepakenks išvalyti ir aplinkinių paviršių ir spintelių. Sugadintą maistą geriausia išmesti. Nedidelio kiekio kandžių naikinimui galite naudoti feromonines gaudykles. Galite naudoti ir kontaktinius cheminius preparatus, tačiau lervų naikinimui jie greičiausiai nebus veiksmingi. Tokie sprendimai tinkamiausi naikinti suaugusius drugius. Tiesa, jeigu patelė spėjo sudėti kiaušinėlius, problema po kurio laiko sugrįš. 


Vis dėlto, kadangi maistinės kandys turi sąlytį su maistu, naikinti jų cheminiais preparatais L. Mačytė nerekomenduoja. „Natūralios ir visiškais saugios priemonės nuo kandžių – džiovintos levandos maišeliuose, vatos tamponai, suvilgyti eteriniame kėnių aliejuje. Kandys nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo. Puikios sąjungininkės kovoje su kandimis gali būti ir gėlės – snapučiai (pelargonijos), dilgėlės (coleus), tačiau didžiausias kandžių priešas – švara“, –apibendrina specialistė.


Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis