Maistinės kandys: kaip su jomis atsisveikinti?

Kandys rūbuose nekankina, bet atrandate jų kruopose ar džiovintose gėrybėse? Bandome pagelbėti!

Kuo skiriasi maistinė kandis nuo drabužinės

Ženklus skirtumas – spalva: drabužinė kandis yra vienspalvės šviesios aukso spalvos, o maistinėms kandims būdingas įvairus sparnelių raštas. Žinoma, jas galima atskirti ir pagal vietą. Tačiau pasitaiko atvejų, jog maistinės kandys nukeliauja ir toliau, jei maistas laikomas/ valgomas ne tik virtuvėje.

Patarimai

– Jei maiste atsirado kandžių lervų – visa tai, deja, teks išmesti. Būkite atidūs – maistinės kandys įsikuria ne tik maiste, bet kartais lizdus susisuka net ant lubų nelygumų. Be to, svarbu viską išvalyti. Tai padaryti galima su valgomuoju actu, nelygumus išgremžti su peiliu ir kitą kartą naudoti sandariai uždarytus indus.

– Liaudies patikrintas būdas – maistą palaikyti šaldiklyje arba pakaitinti.

– Prieš perkant kruopas ar kitus birius maisto produktus, apžiūrėkite pakelį, ar nėra akivaizdžiai judančių lervų ar voratinklių žymelių.

– Kruopas reikėtų laikyti sandariuose, geriausia plastikiniuose permatomuose arba stikliniuose induose, kadangi lervoms pragraužti maišelį arba kartoną yra nesunku.

Kandys kruopose
Kandys kruopose
Shutterstock nuotr.

– Kitas sprendimas galėtų būti laikyti maistinius produktus žemesnėje, 10-12 laipsnių temperatūroje, kadangi esant tokioms sąlygoms, kandys nesivysto.

– Piktieji drugeliai nemėgsta ir tabako, pipirų, apelsinų kvapo. Puikios sąjungininkės šioje sparnuotoje kovoje gali būti ir gėlės – tai snaputis (pelargonija) ir Coleus (dilgėlė).

– Citrusinių vaisių, tabako, kadagio, kamparo, eterinių aliejų, ypač levandų kvapas atbaido kandis. Galite pamirkyti vatos tamponėlį į minėtus aliejus ir padėti į tokias vietas, kur gali apsigyventi kandys – spintelėje ir užkampiuose.

– Be to, norint, kad kandys neužsiveistų, veiksmingas ir šis būdas – spintą/spintelę išvalykite stikline vandens sumaišytą su šaukštu acto.

– Seno maisto nelaikykite pernelyg ilgai.

– Svarbiausia – nuolat tvarkytis ir palaikyti švarą namuose.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis