Lovoje tykantys pavojai: dulkių erkutės – tik žiedeliai...

Kiekvieną dieną praleidžiame savo lovoje mažiausiai po septynias valandas. Mes miegame, ilsimės, skaitome – ir visa tai lovoje. Tiek daug kontakto su kūnu neturi joks kitas daiktas namuose.

Vertėtų žinoti, kiek pavojų slypi čiužinyje – jame laukia dulkių erkutės, pelėsiai, bakterijos, chemikalai ir kiti pavojai.

Virusai ir bakterijos

Šis punktas ypač taikytinas seniems čiužiniams. Juose gali būti visko – pradedant stafilokokais, baigiant noro virusu. Šeimoje turėtų būti taisyklė – pirkti čiužinį kas septynerius metus.

Dulkių erkutės

Čiužinyje vidutiniškai būna iki pusantro milijono dulkių erkučių. Drėgna, šilta terpė – idealios sąlygos šioms erkutėms. Dulkių erkutės minta negyvomis odos dalelėmis, kurių kasdien lieka mūsų pataluose.

Dulkių erkutės nepavojingos, bet jų išskyros alergiškiems žmonėms sukelia stiprią reakciją. Kam gi rizikuoti?

Utėlės

Labai nemielas, nepageidaujamas svečias lovoje. Raudonos dėmelės, maži įkandimai rytais – jų atsiradimo požymis.

Blakės

Blakės gyvena pataluose, su pavydėtinu spartumu kanda miegantiems lovoje. Per naktį gali būti iki 500 įkandimų. Blakes galima išnaikinti tik purškalu su spiritu arba tiesiog pakeitus čiužinį.
Toksinės cheminės medžiagos

Šiuolaikinius čiužinius apdoroja, kad jie būtų atsparūs ugniai. Formaldehidai, akrilatai, boro rūgštis – visas kokteilis žmogui nuodingų medžiagų. Ir visa tai – jūsų lovoje. Ieškokite čiužinių, gamintų iš organinių medžiagų.

Pelėsiai

Miegoti gerai išvėdintoje patalpoje – sveikintinas įprotis. Tiesa, gali sudrėkti čiužinys. Drėgna terpė – palankiausia daugintis pelėsiams. Todėl kosėjame, skauda galvą, būna astmos priepuoliai.
Jei į čiužinį įsimetė pelėsių, patikimiausias būdas jų atsikratyti – pirkti naują.

Pagal kūno formą prisitaikantys čiužiniai

Čiužiniai, kurių pagrindas – iš putplasčio. Viena bėda – poliuretano puta, dėl kurios čiužinys ir išsaugo kūno formą, turi labai daug toksinių medžiagų. Deja, čiužinių gamintojams neprivaloma nurodyti visus naudojamus chemikalus.

Metilbenzinas – vienas iš labai kenksmingų žmogui junginių. Jį naudoja daug kur. Patekęs į kvėpavimo takus metilbenzinas išplinta po organizmą ir sukelia sunkių nervų sistemos pažeidimų.

Galvos svaigimas, galvos skausmas, sąmonės neteikimas – tai tik maža dalis problemų, kurių gali kilti po ilgo kontakto su nekokybišku čiužiniu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis