Kompromisai interjere: trys išplanavimo variantai 61 kv.m butui

Jeigu turėtume neribotas galimybes, dauguma iš mūsų rinktųsi erdvų, gerai apšviestą būstą, pro kurio langus visuose kambariuose atsivertų gražūs vaizdai. Jei gyvename su šeima, patogu būtų turėti bent porą vonios kambarių ir didelę virtuvę, kurioje galima laisvai sukiotis net po kojomis dūkstant vaikams.

Tačiau tiek renkantis būstą, tiek bandant pritaikyti jį savo reikmėms, tenka daryti kompromisus. Tokiu atveju siūlome apsvarstyti kuo daugiau galimų, iš pirmo žvilgsnio net neįprastų alternatyvų ir vadovautis principu ne kuo mažiau minusų, o kuo daugiau pliusų.

Gavome iš skaitytojos laišką, kuriame ji prašė patarimų kaip būtų galima pertvarkyti senamiestyje įsigytą butą. Pageidavimas buvo turėti du miegamuosius ir nekeisti kanalizacijos vietos, kas dar labiau apsunkina racionalų patalpų planavimą. Visi langai yra išsidėstę trumpesniosiose buto sienose, tad susidaro nemažai neapšviesto ploto.

Šiuo metu tamsiojoje buto dalyje driekiasi ilgas ir nefunkcionalus koridorius, tualeto patalpa ir dušas yra mažoje virtuvėje, o du svarbiausieji langai, pro kuriuos atsiveria senamiesčio vaizdas, atsiduria mažame miegamajame.

Esamas išplanavimas

Kaip ir dauguma nerenovuotų senamiesčio butų, šis nėra labai patogus ir artimas šiuolaikinių žmonių gyvenimo stiliui. Šiandien vis dažniau norima panaikinti atskirų zonų ribas, taip efektyviai išnaudojant būsto plotą ir patalpoms suteikiant multifunkcinę paskirtį, o virtuvė nebėra laikoma buitine palapa, kurią reikia slėpti už uždarų durų.
Pateikiame tris išplanavimo sprendimus.

1 variantas: minimalūs pakeitimai

Buto plane daromi minimalūs pakeitimai - išsaugoma didžioji dalis pertvarų ir nekeičiama vidinė laikančioji siena. Buvusioje virtuvės patalpoje atskiriamas vaikų kambarys ir padidinama patalpa, kurioje yra tualetas, numatant vietą dušui ir praustuvei. Naikinama pertvara tarp virtuvės ir koridoriaus - tokiu būdu koridorių pasieks dienos šviesa, o virtuvė bus erdvesnė. Tamsiausias buto kampas skiriamas daiktų laikymui. Įėjimą į sandėliuką galima palikti ir iš koridoriaus, tačiau tokiu atveju sąlyginai sumažės virtuvės zona, nes nebeliks kampo, į kurį kitu atveju galima pastatyti baldus ar šaldytuvą. Minusas: kišeninis vaikų kambarys, nedidelės virtuvės ir san.mazgo patalpos.

Siūlomas išplanavimas

2 variantas: neįprastas sprendimas

Perplanuojamos patalpos išgriaunant daugumą esamų pertvarų ir projektuojant naujas. Suplanuotos kur kas didesnės virtuvės ir vonios patalpos, išsprendžiamas rūbų kabinimo klausimas koridoriuje. Skiriamas optimalus plotas miegamiesiems ir svetainei.
Minusas: miegamasis be langų. Šis nestandartinis sprendimas galėtų būti priimtinas šeimininkams, kurie dienos metu neleidžia laiko miegamajame.

Siūlomas išplanavimas

3 variantas: kapitalinis remontas

Šis sprendimas reikalautų tikriausiai daugiausiai laiko ir kantrybės. Siūloma pragriauti vidinę laikančiąją sieną, kam yra būtinas rekonstrukcijos projekto parengimas ir statybos leidimas.
Šiame plano pasiūlyme yra apjungiama erdvi virtuvė su svetainės patalpa, į kurią dienos šviesa iš virtuvės patektų iškirtus plačią angą. Likę du langai padalinami šeimininkų ir vaikų miegamiesiems.

Minusas: tamsi svetainė. Nors dienos šviesa į patalpą patektų, tačiau norint paskaityt knygą, net ir dienos metu reikėtų dirbtinio apšvietimo.

Siūlomas išplanavimas

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 3 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis