Kodėl nepatartina skalbti 30°C temperatūroje

Ar jūsų skalbiniai jus verčia jaustis prastai? Skalbiant 30°C temperatūroje veisiasi bakterijos, kurios gali pakliūti ant jūsų apatinių drabužių ir virtuvinių rankšluosčių.

Galbūt jūsų skalbiniai kvepia gaiva, tačiau neapsigaukite šiuo klaidingu švaros pojūčiu.

Pamirškite savo senolių laikus, kai nešvarūs skalbiniai buvo skalbiami aukštoje temperatūroje naudojant itin šiurkščias valymo priemones, nepaisant to, jog tokiu būdu audiniai tampa švelnesni. Vis dėlto toks skalbimo būdas kenkia mūsų sveikatai.

Mokslininkai ištyrė, kad galimai pavojingos bakterijos mūsų skalbiniuose nėra sunaikinamos skalbiant žemos temperatūros vandenyje ar įjungus vidutinio greičio gręžimo apsukas – mikrobai toliau veisiasi.

Apie mikrobiologų aptinkamas bakterijas mūsų skalbimo mašinose ir ant drabužių, kurie turėtų būti švarūs, plačiau pasakoja higienos specialistė – Lisa Ackerley.

Pasak jos, žmonės mano, kad po skalbimo jų drabužiai tampa švarūs“, tačiau iš tiesų jie nėrahigieniškai švarūs“.

Bakterijų plitimas

Higienos specialistė teigia: Jeigu jūs įdėsite į skalbimo mašiną, ką nors jau užterštą bakterijomis, tokiu atveju jos paplis visur. Kitaip tariant, sukursite bakterinę sriubą“, nebent kažko imsitės, kad taip neatsitiktų“.

Man kelia didelį nerimą, kai bakterijos nuo nešvarių apatinių pakliūna ant tokių audinių kaip virtuvinės šluostės, kurios naudojamos sausinti lėkštes“, – teigia daktarė L. Ackerley.

Tikėtina, kad labiausiai užteršti patogenais yra tie skalbiniai, kurie tiesiogiai liečiasi prie kūno: apatiniai, rankšluosčiai, veido šluostės, lovos užvalkalai ir vystyklai.

Bakterijos, slypinčios skalbimo mašinos viduje, taip pat prisideda prie taršos plitimo. Tyrimai atskleidė, kad jeigu skalbimo mašina nėra valoma, tai viduje gali susikaupti net apie vieną milijoną skirtingų bakterijų dviejuose šaukštuose skalbimo vandens.

Skalbiant drabužius žemoje temperatūroje, sukuriamos geriausios sąlygos bakterijoms veistis ir daugintis ypatingai jų pamėgtose vietose, kaip skalbimo priemonėms skirtame stalčiuko skyrelyje arba durų tarpuose“, – paaiškino L. Ackerley.

Ypatingai su šia problema susiduriama, jei namuose kažkas serga.

Neužtenka atskirti ligoniams skirtų drabužių, patalynės ir rankšluosčių, kurie yra užkrėsti sergančiojo jam kosint nuo įprastų, neužkrėstų drabužių, jeigu juos skalbiate vien tik žemoje temperatūroje.

„Bakterijos, esančios ant drėgnų rūbų, tikėtina pereis ir ant mūsų rankų. Tuomet mikrobai nuo rankų pasieks tam tikrus namų objektus ir, galiausiai, mūsų burną, kas iš tiesų yra labai rizikinga“, – perspėja L. Ackerley.

Kai mes įsisavinsime tai, jog bakterijos ne visada pašalinamos skalbiant rūbus skalbimo mašina ir suprasime, kaip jas reikia pašalinti, tuomet sustabdysime pavojingą bakterijų perdavimo ratą.

Ką reikia daryti, kad nebesiveistų bakterijos skalbiant?

– Įjunkite skalbimo mašiną vienam ciklui be jokių drabužių ir nustatykite 90°C temperatūrą. Artėjant pavasariui, kartą per mėnesį būtina išvalyti šią buitinę priemonę.

– Plaukite paklodes, apatinius drabužius ir kojines atskirai nuo veidui skirtų rankšluosčių ar virtuvinių šluosčių – ypač skalbiant žemoje temperatūroje.

– Po skalbimo, neskubėkite iškart uždaryti skalbimo mašinos durelių. Verčiau įleiskite oro – bakterijos dauginsis lėčiau.

– Reguliariai valykite skalbimo mašinos dureles ir skalbimo priemonėms skirtą stalčiuko skyrelį. Beje, nepamirškite nusiplauti rankų iškart po to, kai surūšiuosite nešvarius drabužius.

– Jeigu skalbiate rūbus žemoje temperatūroje be jokių dezinfekavimo priemonių, tuomet visada nusiplaukite rankas, kai tik išimate šlapius drabužius iš skalbyklos.

– Mikrobų infekcijos rizika gali būti tiksliai apskaičiuojama. Pagal neseniai atliktus tyrimus buvo nustatyta, kad kiekvienose „švariose“ kelnaitėse galima rasti apie 0,1 gramo (10,000 mikroorganizmų) bakterijų.

Bakterijos, esančios skalbimo mašinoje, ne tik užkrečia mūsų drabužius. Kryžminis užteršimas taip pat vaidina svarbų vaidmenį.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis