Ko dar nežinojote apie įtempiamas lubas (2)

Gražios, lygios lubos yra siekiamybė įrengiant kiekvieną patalpą. Vis dėlto, visuomet atsiranda naujų poreikių: galbūt norite kažko nematyto ar ekscentriško, galbūt baiminatės dėl nekokybiškai atlikus darbus pradėsiančio kristi tinko, ar tiesiog norite, kad naujos lubos būtų įrengtos kuo greičiau. Sprendimas galėtų būti įtempiamos lubos. Ką reikėtų žinoti apie šį lubų tipą, pasakoja ManoNamai.lt kalbinti ekspertai.

Paprastai nusakyti įtempiamas lubas galima taip – tai polivinilchlorido (PVC) plėvelė ištempta palubėje ant metalinio ar plastikinio karkaso. Po įtempiamosiomis lubomis galima paslėpti ir ventiliacijos, signalizacijos bei priešgaisrines sistemas. Taip pat tokiomis lubomis galima išgauti bet kokį vaizdą ar spalvą – plėvelė vežama į spaustuvę ir ant jos spausdinami paveikslėliai, nuotraukos, ornamentai.

Įtempiamos lubos taip pat pasižymi atsparumu. „Tokiose lubose neatsiranda įtrūkimų. Naujame pastate kartais juda pamatai, vaikšto sienos, atsiranda įtrūkimai, bet įtempiamose lubose tokių problemų nėra. Gipskartonis užima kažkur 10 cm erdvės iš viršaus, ši sistema taupo patalpos aukštį. Kitas privalumas – jas galima plauti, dezinfekuoti kiek tik norite kartų, lubos nebijo garų virtuvėje, kylančių nuo viryklės. Lubas galima tvirtinti vietose, kuriose padidėjusi drėgmė, jose neatsiranda pelėsių. Taip pat jų privalumas tas, kad lubos lengvai demontuojamos ir vėl sumontuojamos. Galima paardyti dalį lubų, sumontuoti reikalingas komunikacijas ir vėl sudėti“, – pasakoja Viačeslav Jankelevič, UAB „Baltic House“ direktorius.

Kitas pažymimas privalumas – greitas montavimas, užtrukantis ilgiausiai iki 3-4 valandų. Montuojant iš patalpos nereikia išnešti baldų, tačiau reikia sudaryti priėjimą prie kambario lubų perimetro, kad būtų galima pastatyti kopėčias. Lubos visų pirmiausia pamatuojamos, sudaromas brėžinys, pagal jį parenkami karkaso sprendimai, gamykloje pagaminama pati lubų plėvelė. Jei po keleto metų išvaizda pabosta, karkasas paliekamas tas pats, keičiama tik plėvelė, kuriai galima parinkti naują spalvą, kitokį ornamentą ar paveikslėlį. V. Jankelevič teigimu, karkasas sudaro apie 70 procentų visos lubų kainos.

Tiesa, tokio tipo lubos naudojamos tik šildomose patalpose, kadangi dideli šalčiai joms gali pakenkti. Taip pat jas reikėtų saugoti nuo pradūrimo. „Žmonės kartais klausia, ar kambaryje su įtempiamomis lubomis galima šauti šampaną. Taip, galima, luboms nieko neatsitiks, jei kamštis ir pataikys, lubos akimirksniu atsistato į pradinę būseną. Tik reikia saugoti lubas nuo aštrių daiktų - jos gali prakiurti. Tokiu atveju galima jas suklijuoti arba taisymui nuvežti į cechą. Bet iš tiesų tai labai retas atvejis, daugiau problemų kambaryje iškyla, tarkime, su sienomis.“, – pasakoja pašnekovas.

Prieš montuojant. Nusprendus įsirengti įtempiamas lubas, reikia atsižvelgti į kai kuriuos kitus veiksnius. „Jeigu bute atliekami bendrieji remonto darbai, lubas reikia montuoti tuomet, kai bus sumontuoti langai. Nerekomenduojama montuoti lubų iškart po to, kai sienas išklijuojate tapetais, nes šiluma, reikalinga įtempiamųjų lubų montavimui, gali perdžiovinti tapetus ir jie paprasčiausiai atsiklijuos. Naujuose butuose reikia įsitikinti lubų sandarumu, kad nesusidarytų skersvėjai, nesikauptų drėgmė ir panašiai“, – rekomenduoja UAB „Stilingi namai“ vadovas Marekas Paškevičius.

Montavimas. Tokios lubos, palyginus su gelžbetoninėmis ir pakabinamomis, yra sąlyginai naujas produktas. Šio tipo lubas pasidomėję galite įrengti ir patys, arba samdyti meistrus, kurie yra susipažinę su lubų įrengimo specifika – dažniausiai įtempiamų lubų pardavėjai siūlo tokią paslaugą.
Pradžioje prie lubų perimetro montuojamas plastikinis arba aliumininis karkasas – prie jo ir bus tvirtinama danga. Paprastai atstumas nuo tikrųjų lubų ir medžiagos siekia 4-5 cm. Dėl geresnių medžiagos savybių rekomenduojama rinktis aliumininius profilius – jie tvirtesni ir ilgaamžiškesni.

„Vis dėlto būna tokių vietų, kur patogiau dėti plastikinius profilius. Pavyzdžiui, ovaliniai ruožai. Jeigu yra nedidelis ovalas, plastikinis profilis montuotojamas lengviau, be papildomų pjovimų. Aliumininį profilį reikia pjauti, kad jis lenktųsi, todėl plastikiniai profiliai šiuo atveju yra paprastesnis variantas. Tiesa, būna tokių vietų, kai net tai nepadeda – ovalo skersmuo mažas, tada geriausia pjauti aliuminį, nes kuo siauriau jį pjauni, tuo labiau jis lenkiasi“, – pasakoja M. Paškevičius.

Prie karkaso plėvelė kampuose tvirtinama specialiais segtukais. Tuomet naudojantis vadinamąja šilumine patranka patalpa kaitinama iki maždaug +50 - +70 ºС temperatūros, iškart po to pradedamas plėvelės montavimas. Tokia temperatūra susidaro pačioje palubėje, ji leidžia PVC plevelę įkaitinti ir ją tempti. Žmogaus ūgyje temperatūra siekia apie 40°C, tai negali pakenkti daiktams, taciau gėles geriau išnešti į kita kambarį ir išvesti naminius gyvūnus. Plėvelės kraštas yra įtaisomas į specialius karkase esančius griovelius, kur suformuojamas vadinamasis užraktas. Kai oras patalpoje atšąla iki įprastos kambario temperatūros, plėvelė susitraukia. Taip lubos tampa lygios ir standžios. Esant didesnio ploto patalpoms, plėvelė tvirtinama prie papildomai sumontuotos atramos.

Apšvietimas. Įprastose gelžbetonio lubose įmontuoti šviestuvą gana paprasta ar bent jau nemažai savininkų nesunkiai įsivaizduoja šį procesą. Visus tradicinius sprendimus galima įgyvendinti ir įrengiant įtempiamas lubas.

„Viską, kas tvirtinama įprastose lubose, galima sumontuoti ir čia. Tiesiog reikia prieš tai viską suplanuoti – kokius šviestuvus, kokio dydžio, kuriose vietose montuosite. Galima įrengti net ir šviečiančias lubas – naudojant specialią medžiagą, kuri yra laidi šviesai. Ant pagrindinių lubų sumontuojami šviestuvai, jie nuleidžiami ir gaunamas toks efektas, tarsi visos lubos šviečia. Yra ir daugiau įvairiausių apšvietimo variantų“, – pasakoja M. Paškevičius.

Jeigu į įtempiamas lubas planuojama įmontuoti taškinius apšvietimo elementus, lygis nuleidžiamas šviestuvo aukščiui. Po to montuojama plastiko arba aliuminio rėmjuostė. Šviestuvai tvirtinami prie pagrindinių lubų, o įtempiamose lubose jiems daromos ertmės, kurios sutvirtinamos specialiais „žiedais“. Tais atvejais, kai apšvietimui pasirenkami sietynai, būtina atkreipti dėmesį, kad aštresnės jų detalės neliestų lubų. Rekomenduojamas atstumas yra bent 15 cm.

„Įprastai patys įtempiamųjų lubų gamintojai gali pasiūlyti didžiulį šviestuvų asortimentą, kuriuos galima rinktis jų produkcijos kataloguose ar įsigyti iš kitų gamintojų pasitarus su specialistais. 10 kv. m lubų prireiks vidutiniškai 7 halogeninių lempučių“, – teigia pašnekovas.

Priežiūra. Pašnekovų teigimu, įtempiamų lubų nereikia ypatingai prižiūrėti. Joms nebaisi drėgmė, todėl prireikus jas galima plauti neabrazyvinėmis valymo priemonėmis. Tai kartais prisireikia atlikti tuomet, kai lubos montuojamos salone, kur yra židinys ar krosnele, patalpoje, kurioje rūkoma, arba virtuvėje, vonios kambaryje. Dar daugiau, dėl šios savybės, lubos apsaugos patalpą galimo užliejimo atveju.

„Vienas kvadratinis metras atlaiko iki 100 kg vandens ir dar daugiau, tai yra ne riba. Jeigu gyvenate bute, įtempiamos lubos gali išgelbėti nuo užpylimo iš viršaus. Vanduo surenkamas lubose, tuomet atvažiuoja montuotojas, nuleidžia lubas, atsargiai išleidžia vandenį ir grindys, baldai, viskas lieka sausa“, – pasakoja M. Paškevičius.

Nutarus įsirengti peršviečiamas lubas, gali kilti klausimas dėl besikaupiančių dulkių bei atplaišų nuo sienų. „Saugantis nuo dulkių arba kokių nors nukritusių dalelių, reikia paprasčiausiai pasistengti kuo geriau užsandarinti lubas. Galima įrengti ir du plėvel sluoksnius, tarp jų išlaikant 3-5 centimetrų atstumą. Ir jei kažkas nukrenta ant vienos plėvelės, šešėlis išsisklaido. Tačiau paprasčiau yra iškviesti meistrą, jis lubas pakatins, demontuos ir pašalins tai, kas trukdo“, - pataria V. Jankelevič.

Įtempiamų lubų gamintojai joms suteikia apie 10 m. garantiją. Tiesa, M. Paškevičiaus teigimu, dėl to, kad gaminys yra sąlyginai naujas, nėra gerai žinoma, kiek tokios lubos gali laikyti. Vis dėlto jis pasakoja, kad yra namų, kuriuose įtempiamos lubos nekeistos jau 20 metų ir vis dar atrodo patraukliai.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis