Ko bijo tarakonai?

Ar žinojote, kad tarakonas gali gyventi be galvos iki vienos savaitės? Šie kenkėjai, gyvenantys nuo dinozaurų laikų, yra vieni iš lengviausiai prie aplinkos besiadaptuojančių kenkėjų. Bet yra kai kas, ko jie bijo.

Biologas Liutauras Grigaliūnas teigia, kad pasaulyje aptinkama daugiau nei 4000 šių vabzdžių rūšių. Mūsų namuose dažniausiai apsigyvena nedideli, iki 1,6 cm ilgio, šviesiai rudos spalvos naminiai prūsokai arba rečiau pasitaiko stambūs juodos ar rudos spalvos juodieji (rytietiški) tarakonai. Šildymo sezono metu šie kenkėjai tampa itin aktyvūs. Kaip kovoti su ilgaūsiais?


Tarakonai bijo švaros


Nepaisant to, kad tarakonai nesimaitinę gali gyventi iki mėnesio, negėrę – iki dviejų savaičių, neradę maisto likučių jūsų namuose, jie ima jų ieškoti kitur. Kenkėjų kontrolės ekspertų „Dezinfa“ vadovė Margarita Kutkaitė teigia, kad labai svarbu patalpose palaikyti švarą.


„Atitraukite visas spinteles, viryklę, šaldytuvą ir kitus prietaisus bei baldus virtuvėje. Nustebsite, kiek daug maisto likučių, riebalų, dulkių ir šiukšlių rasite. Privaloma viską labai kruopščiai išvalyti. Rekomenduojama maistą laikyti sandariuose induose arba plastmasiniuose maišeliuose. Be to, svarbu nakčiai nepalikti naminių gyvūnų maisto, vandens”, – perspėja ekspertė.


Tarakonai bijo sausros


Tarakonai laksto ne tik po virtuvės stalą, ant spintelių, bet dažnai pastebimi ir vonios kambaryje. Čia dažniausiai šilta ir yra drėgmės. M. Kutkaitė pataria, atidžiai patikrinti vietas, kuriose gali slėptis ūsuotieji kenkėjai.


„Jei vonioje yra karnizų, rekomenduojama nuimti, patikrinti, ar nesislepia ūsuotieji vabzdžiai. Būtinai reikia apžiūrėti ir gyvatuką, ir kitus karšto vandens vamzdžius – už įtvirtinimo irgi gali slėptis pulkai išsigandusių tarakonų”, – sako specialistė.


Tinkamas tarakonų naikinimas


Biologas Liutauras Grigaliūnas perspėja, kad tarakonai gali pernešti salmoneliozės, dizenterijos, vidurių šiltinės ir kitų užkrečiamų ligų sukėlėjus. Jie taip pat yra parazitinių helmintų kiaušinėllių nešiotojai. Iš į žmogaus organizmą patekusių parazitų kiaušinėlių išsirita lervutės, kurios gali sukelti labai rimtus sveikatos sutrikimus. Be to, tarakonų išmatos sukelia egzemą ir astmą.


Kenkėjų kontrolės ekspertė tikina, kad tarakonų naikinimui skirtos medžiagos turi būtų naudojamos saugiai: „Žmonės dažnai naudoja lipnius kartoninius namelius, tačiau jie yra skirti tam, kad pastebėtumėte, jog į jūsų patalpas įsiveržė kenkėjai, o ne juos naikinti. Priemonės, kuriomis purškiamos patalpos, turi būti saugios žmogui ir jo aplinkai, ypač, jei jūsų namuose gyvena vaikai ar augintiniai, kurie nuolat liečiasi prie įvairių paviršių. Deja, daugelis vis dar turi įprotį naikinimo priemones įsigyti nespecializuotose parduotuvėse, turguose, kas gali sukelti rimtą žalą žmogaus sveikatai, kadangi tokios priemonės nėra tikrinamos, dažnai neatitinka saugumo reikalavimų, būna, kad netgi nėra nurodytos sudedamosios dalys.“



Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis