Kiaušinių lukštų nauda dirvožemiui: ar verta juos kaupti pavasariui?

Kiaušinių lukštai iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti tiesiog kaip paprastos, biologiškai skaidžios atliekos, tačiau prieš išmetant tokias „šiukšles“ į šiukšlių dėžę, vertėtų žinoti, kad net 95 procentus kiaušinio lukšto sudaro mineralai. Juose itin gausu kalcio, taip pat yra tokių medžiagų, kaip: magnis, kalis, geležis bei fosforas. Tad ši maistinė atlieka yra itin vertinga natūrali trąša, galinti pagerinti dirvožemio kokybę.

Kuo kiaušinių lukštai yra naudingi dirvožemiui?


Kiaušinių lukštuose yra begalė vertingų medžiagų, kurios gali praversti gerinant dirvožemio sudėtį. Juose itin gausu kalcio, kuris reikalingas tokiems augalams, kaip: pomidorams, paprikoms, pupelėms, moliūgams. Lukštuose taip pat yra ir kitų naudingų mineralų bei proteinų.


Kiaušinių lukštai taip pat gali labai praversti tuo atveju, jeigu reikia neutralizuoti rūgštų dirvožemį (juk būtent neutralus dirvožemis labiausiai patinka daugumai darže auginamų augalų). Kalcis esantis juose pakelia dirvožemio pH, kitaip tariant, neutralizuoja jį.


Kad kiaušinio lukštai dirvožemiui atiduotų kalcį, jie turi suirti. Suirti jie gali užkasti į žemę arba laikoma komposto dėžėje. Žiemą, norintys naudos greičiau, gali sumalti kiaušinio lukštus. Sumalti kiaušinio lukštai greičiau dirvai atiduos kalcį, o ir laikyti juos sumaltus bus patogiau (stiklainyje ar kitame sausame, uždarome inde).


Beje, yra dar viena sąlyga kuri pagerina lukštų irimą ir kalcio išsiskyrimą – tai rūgšti terpė. Kaip jau minėjome, lukštai puikiai tinka rūgščiai dirvai neutralizuoti. Būdami rūgščiame dirvožemyje jie suyra greičiau, negu būdami šarminiame dirvožemyje.


Unsplash


Kaip panaudoti kiaušinių lukštus?


Kompostavimas. Tiek virtų kiaušinių lukštus, tiek nevirtų kiaušinių lukštus galima dėti į komposto dėžę arba duobę (nevirtų kiaušinių lukštai mažina padidėjusį dirvos rūgštingumą, o virtų kiaušinių lukštai gerina dirvos struktūrą). Prieš dedant juos į kompostą, reikia susmulkinti, kad vėliau dirvožemis lengviau pasisavintų juose esantį kalcį.


Mulčiavimas. Kiaušinių lukštais taip pat galima mulčiuoti augalus. Susmulkinti lukštai atrodo kaip šviesūs akmenėliai, todėl vazonėliuose atrodo estetiškai.


Apsauga nuo kenkėjų. Jeigu augalus puola sraigės bei šliužai, kiaušinių lukštai gali pasitarnauti kaip kovos priemonė su šiais kenkėjais. Kiaušinių lukštus reikia gerai susmulkinti ir paskleisti aplink augalus. Sraigės ir šliužai per aštrų kiaušinių lukštų paviršių paprasčiausiai negali šliaužti, o jeigu pabando, susižeidžia ir vėliau žūsta.


Lukštų panaudojimas auginant pomidorus. Kalcis yra itin reikalingas pomidorams. Prieš sodinant juos į duobutes yra patariama į dugną įberti saują smulkintų kiaušinių lukštų, tada pomidorai augimo ir derliaus mezgimo laikotarpiu palaipsniui gaus mineralų.


Indelis sodinukų daiginimui. Lukštai gan dažnai yra naudojami kaip indeliai skirti sodinukų daiginimui. Kiaušinio lukšto puselės dugne reikia pradurti skylutę vandeniui nutekėti, tada įberti žemių ir pasėti sėklas. Pavasarį, daigeliams išdygus, belieka suskaldyti lukštą ir juos persodinti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis