Kavos tirščiai, bananų žievė, laikraščiai – kaip juos panaudoti dar kartą?

Pradedant vaisių žievelėmis ir kavos tirščiais, baigiant pėdkelnėmis ir buteliukais nuo tablečių – čia pakalbėsime apie tai, kad jums nebereikalingi daiktai yra tikras lobis, galintis sutaupyti nemenką pinigų sumą.

Ralphas Waldo Emersonas kažkada piktžolę pavadino „augalu, kurio privalumai dar neatrasti“. Ar nevertėtų to paties požiūrio laikytis ir kalbant apie šiukšles? Galų gale, kas vienam yra šiukšlė, kitam – tikras lobis. Pakartotinio daiktų panaudojimo entuziasto rankose jūsų tuščias buteliukas galėtų tapti šviestuvu, vaza, stikline ar žvakide.

Pasaulyje, kuriame baigiame apsiversti šiukšlėmis, pats metas pradėti į panaudotus daiktus žvelgti kitoje šviesoje. Ir tuo pat metu taupyti pinigus. Štai pusšimtis patarimų šia tema ir tai yra tik dalelė iš nesuskaičiuojamų būdų, kaip atrasti šiukšlių privalumus.

1. Plastikinius butelius nuo pieno panaudokite laistymui – jums nereikės stovėti su laistymo žarna, o daržo augalų šaknys bus puikiai palaistytos. Tam butelio dugne padarykite smulkias skylutes, o butelį įkaskite į žemę. Pripildykite jį vandens – lėtas ir pastovus drėkinimas garantuotas.

2. Senus silikagelio pakelius sudėkite tarp svarbių dokumentų – tai apsaugos juos nuo drėgmės ir pelėsio.

3. Spausdintoms nuotraukoms kenkia drėgmė ir šviesa, tad tarp albumų taip pat prikaišiokite silikagelio pakelių.

4. Iš kamštelių nuo vyno butelių pasigaminkite neskęstantį raktų pakabuką ir nebereikės nerimauti, kad būdami prie jūros ar ežero nuskandinsite savo raktus.

5. Tapkite tikru daiktų pakartotino panaudojimo meistru ir surinktus kamštelius nuo vyno butelių, pasitelkę fantaziją, paverskite tikru meno kūriniu.

6. Iš dviejų litrų plastikinio butelio pasigaminkite paukščių lesyklėlę.

7. Panaudotus kiaulienos riebalus supilkite į skardinę nuo tuno ar kačių ėdalo, atvėsinkite, kol jie sukietės ir pritvirtinkite prie medžio – tai bus puikios vaišės jūsų sparnuotiems svečiams. Nors daugeliui žmonių riebalai yra bjaurūs, jie labai masina varnas, kėkštus, varnus, varnėnus, genius ir karetaites.

8. Po staltiese patieskite senus laikraščius – tai apsaugos jūsų stalą nuo išlieto skysčio.

9. Nepamirkite seno laikraščių panaudojimo būdo – jais vietoj popierinio rankšluosčio galima valyti langus.

10. Jeigu senas stalo žaidimas visiškai nusidėvėjo, iš žaidimų lentos galite pasigaminti kelis originalius padėkliukus po taurėmis.

11. Panaudokite senų žaidimų detales – figūrėles, kauliukus ar žetonus – kurdami papuošalus ar dekoruodami kokius nors daiktus.

12. Panaudotus kavos tirščius išdžiovinkite ir sudėkite į atvirą stiklainį ar dubenėlį – padėtas į šaldytuvą ar šaldiklį jis puikiai neutralizuos kvapus.

13. Panaudotų ir išdžiovintų kavos tirščių turėkite po kriaukle, kai prireiks iššveisti pridegusį puodą, sumaišykite juos su plovikliu ir puodas kuo puikiausiai išsišveis.

14. Panaudotus kavos tirščius paberkite aplink sodo augalus – tai apsaugos juos nuo skruzdėlių iš šliužų.

15. Panaudotus arbatos maišelius laikykite šaldytuve, ryte juos šiek tiek suvilgykite vandeniu ir uždėkite po vieną ant kiekvienos akies – paburkimas ir užsimiegojimas dings akimirksniu.

16. Sudrėkintus panaudotus arbatos maišelius galite dėti ant vabzdžių įkandimo ar nedidelio nudegimo vietos. Sakoma, kad taninai ramina ir mažina uždegiminius procesus.

17. Senų plastikinių maišelių nuo spaudos neišmeskite – jie jums pasitarnaus, kai nenorėsite sušlapti savo batų.

18. Jeigu negalite pakęsti į rankas besitrinančios gumos, tada plaudami indus rankas apsaugoti galite apsimovę tas pačias laikraščių įmautes.

19. Jūsų dviračio padangos kamera pradėjo leisti orą? Jums pasisekė! Galite ją sukarpyti reikiamo pločio juostelėmis, kurias panaudosite kam nors sutvirtinti ar surišti.

20. Iš nebereikalingos padangos kameros taip pat galite pasigaminti specialų durų stabdiklį.

21. Visi esame įpratę naudoti tualetinį popierių netaupant, todėl susikaupia daug ritinėlių. Juos galima paversti augintiniams skirtais žaisliukais.

22. Suplėšytus tualetinio popieriaus ritinėlius galima paversti puikia sandarinimo medžiaga.

23. Jeigu popieriniai rankšluosčiai yra viena iš jūsų „ekonuodėmių“ (mes visi kažkuo piktnaudžiaujame), tuomet panaudokite kartoninius ritinėlius bet kuriam iš daugybės galimų dirbinių pasigaminti.

24. Seni panaudoti žiebtuvėliai gali virsti papuošalais, žaisliukais ir apgaulingais jūsų slaptų daiktų laikikliais.

25. Tušti vaistų buteliukai nebūtinai turi keliauti tiesiu taikymu į sąvartyną. Jie gali puikiai pasitarnauti įvedant tvarką stalčiuose, instrumentų dėžėse, siuvimo reikmenų dėžėse ir kitose panašiose vietose. Šie tušti buteliukai – ideali vieta įvairiausioms smulkmenoms.

26. Kalbant apie siuvimo reikmenų dėžes ir buteliukus nuo tablečių, tai į vieną tokių galite sudėti siūlus, adatas ir smeigtukus.

27. Buteliukuose nuo tablečių taip pat galite savo rankinėje nešiotis apsauginius pleistrus.

28. Surinkite nedidelius kieto muilo likučius ir sudėkite juos į nereikalingą nailoninę kojinę. Pakabinkite ją šalia lauko čiaupo – visada turėsite muilo po ranka, kai reikės nusiprausti. Be to, kojinė padės muilui suputoti.

29. Kitas muilo likučių panaudojimo būdas – sudėti juos į frotinės plaušinės vidų ir užrišti. Turėsite puikią grandyklę.

30. Senus sportinius marškinėlius sukarpykite gabalais ir pasidėkite – panaudosite juos kažkam pasipylus ar tuomet, kai reikės išvalyti kažkokias dėmes namuose ar garaže.

31. Sukarpykite nereikalingus marškinėlius siauromis juostelėmis ir kažką iš jų nusimegzkite. Taip, nusimegzkite.

32. Pėdkelnės ar kojinės nubėgusiomis akimis negražiai atrodo ant kojų, tačiau niekam nerūpės, jeigu jas panaudosite namuose. Pradedantieji iš jų gali pasigaminti puikias įmovas plakatams, ritininiams tapetams ar bet kam kitam, kas turi būti susukta.

33. Atitarnavusios kojinės gali tarnauti kaip valymo skuduras.

34. Kadangi pėdkelnių suplėšome šimtais, iš jų galima pasigaminti amortizuojantį trosą, plaukų lankelį, kaspiną ar kitą panašų daiktą.

35. Jeigu išties pasižymite nagingumu, iš senų džinsų galite pasigaminti įvairių puikių daiktų: pasisiūti kuprinę, pasigaminti papuošalą ar net aptraukti džinsu baldus.

36. Seni jūreiviai žino, kad bananų žievės puikiai blizgina batus. Pirmiausia batus ištrinkite vidine banano žievės puse, paskui nublizginkite medžiagos skiaute.

37. Jeigu nevalgote duonos kepalo galiukų, neišmeskite jų, nes jie taip pat verti meilės. Sudžiovinkite juos ir susmulkinkite – turėsite puikių džiūvėsėlių.

38. Išspaustos citrinos žievelės neišmeskite – ją galima išdžiovinti ar užšaldyti ir vėliau panaudoti kaip prieskonį.

39. Išspaustų citrinų puseles apibarstykite druska – tai puiki priemonė nerūdyjančiam plienui ir kitiems metalo paviršiams valyti.

40. Gabalėlį apelsino žievės įmeskite į rudąjį cukrų ir nebereikės jo gabalų grūsti į matavimo indą.

41. Plutelė nuo parmezano sūrio gal ir nepasižymi gražia tekstūra, tačiau joje likę daug skonio, kuris labai praturtintų įvairius padažus. Galite suberti jas į sriubas, rizotą ir makaronų patiekalus.

42. Neišmeskite senų knygų – jas galima perdaryti į gražius rankų darbo žurnalus.

43. Turite negražų megztinį, kuris jums toks bjaurus, kad net prašosi į šiukšliadėžę? Išardykite jį ir nusimegzkite kumštines pirštines.

44. Kitas nuostabus megztinio reinkarnacijos būdas – išardykite jį ir permegzkite iš naujo. Jeigu to nenorite ar nemokate padaryti patys, visada galima paprašyti mamos.

45. Vėjuotų liūčių laikotarpiu miesto pakampėse stovintis šiukšlių konteineriai prigrūsti sulaužytų lietsargių. O juos galima pakartotinai panaudoti – iš medžiagos pasisiūti piniginę, sijoną ar apsiaustą šuniukui nuo to paties lietaus.

46. Vienkartinius indelius, kuriuose perkame išsineštinį maistą, galima išplauti, perplėšti pusiau ir panaudoti įvairiems daiktams susidėti.

47. Popierines kiaušinių dėžutes panaudokite daigams auginti. Kadangi toks popierius yra, galite sodinuką kartu su juo sodinti į žemę. Analogiškai galima panaudoti ir tualetinio popieriaus ritinėlius.

48. Nedidelius stiklinius indelius galite panaudoti darbo stalo stalčiuje įvairioms kanceliarinėms smulkmenoms susikrauti ar tualetiniame staliuke papuošalams susidėti.

49. Kai sunaudojate visą popierių, jų laikiusio gnybto neišmeskite – yra daugybė būdų jam panaudoti: galima sukabinti išsimėčiusius laidus, šaldytuve užfiksuoti gulinčius butelius, paversti magnetu magnetinėje lentoje ar panaudoti kaip laikiklį nuotraukai.

50. Gal tai atrodys keistai, tačiau patariame neišmesti netgi seno sodo grėblio! Nuimkite jo galvą ir pakabinkite ant sienos. Galėsite susikabinti karolius, kaklaraiščius, šalikus ar diržus. Galimybių tiek daug...

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis