Kasdien naudojamas daiktas, kurį turbūt jau laikas išmesti

Tikėtina, kad indus plauti jums tenka dažnai. Tai ypač aktualu tiems, kurie neturi indaplovės. Vis tik svarbu susimąstyti, ar pakankamai dažnai virtuvinę kempinę keičiate ar bent jau ja tinkamai nuvalote. Ant indams plauti skirtos kempinėlės susikaupia labai daug nešvarumų, tačiau dažnai apie tai nė nepagalvojame. Maža to, neretai būtent virtuvinės kempinėlės vadinamos nešvariausiu daiktu namuose, nešvaresniu net už klozeto dangtį ar šiukšlių kibirą. Kaip rašo apartmenttherapy.com, kas 20 minučių kempinėlėje išauginama naujų bakterijų, kurių sunaikinti kempinėlę išskalavus karštame vandenyje nepavyks dėl daugybės skylučių ir tarpelių, kuriose jos labai sėkmingai slepiasi. Jei kempinėlių nedezinfekuojate ir nepakankamai dažnai jas keičiate, kiekvieną kartą plaudami indus iš esmės bakterijas skleidžiate, o tokių indų pavadinti švariais tikrai negalima.

Kaip dažnai reikia keisti virtuvines kampines?

Bloga naujiena: jei dažnai naudojamas kempines (pavyzdžiui, skirtas indams plauti) keičiate tik kas kelias savaites ar mėnesius, labai tikėti, kad tai darote per retai. Kempinę, skirtą indams plauti, keisti būtina kartą per savaitę. Jei vis tik jums atrodo, kad po savaitės kempinėlė dar kuo puikiausiai tinkama naudoti, galite pratęsti jos gyvenimo ciklą ją tinkamai dezinfekuodami. Jei jums nerimą kelia kempinėlės būklė, pasikeitė jos spalva ar atsirado nemalonus kvapas, be didesnių apmąstymų ją siųskite į šiukšlinę ir imkite naują.

Kaip valyti ir dezinfekuoti virtuvines kempines?

Pirma, labai svarbu panaudojus kempinę ją gerai išgręžti ir pašalinti visą joje susikaupusį skystį. Svarbu, kad ant panaudotos ir išgręžtos kempinėlės nebūtų maisto likučių ir ji atrodytų švari. Kempinėlė po naudojimo turi išdžiūti kuo greičiau. Daugiau vandens reikia daugiau bakterijų, taigi šio patarimo jokiais būdais negalima ignoruoti. Ta pati taisyklė galioja ir indų plovimo šepečiui, jei tik tokį naudojate.

Mažiausiai kartą per savaitę būtina virtuvines kempines dezinfekuoti. Šią procedūrą galima atlikti keliais būdais: mirkyti baliklyje, acte, amoniake, dėti į mikrobangų krosnelę, skalbyklę ar indaplovę. Efektyviausia dezinfekcijai skirta priemonė – ¾ stiklinės baliklio ir 4,5 l vandens tirpalas, po kurio dar rezultatą užtvirtinti padės mikrobangų krosnelė (išmirkyti kempinėlę vandenyje ir dėti į maksimaliu režimu įjungtą mikrobangų krosnelę 1-2 min., priklausomai nuo kempinėlės dydžio ir rūšies) ar indaplovė (dėti kempinėlę į indaplovę nustačius įprastinį plovimo režimą su džiovinimo funkcija).

Ne ką prasčiau kempinėlėms dezinfekuoti tinkamas actas ar amoniakas. Dezinfekavimo metodas skalbyklėje taip pat pasiteisins: šios procedūros metu žūsta 93 proc. bakterijų – tikrai neblogas rezultatas. Taigi galite rinktis jums patogiausią ir priimtiniausią virtuvės kempinėlių dezinfekavimo būdą.

Naudingi patarimai

Jei kempinėles dezinfekuojate mikrobangų krosnelėje, įsitikinkite, kad jos yra pripildytos pakankamu skysčio kiekiu, nes kitokiu atveju jos gali užsiliepsnoti.

Svarbu tam tikrų namų plotų priežiūrai naudoti skirtingas kempinėles. Kitokiu atveju kyla kryžminės taršos pavojus.

Objektams, kurie lietėsi su žalia mėsa, valyti naudokite popierinius rankšluosčius ar vienkartines pašluostes. Taip išvengsite salmonelių ar E.coli bakterijų paskleidimo.

Rinkitės iš tinkamos medžiagos pagamintus variantus. Geriausias pasirinkimas – iš celiuliozės pagamintos kempinėlės. Kai tenka iš peties pašveisti, tiks ir kitokios šiam tikslui skirtos kempinėlės.

Būtinai kruopščiai nusiplaukite rankas po kempinėlių dezinfekavimo tam, kad atsikratytumėte visų bakterijų, kurias teko liesti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis