Kas turi namuose išplauti indus? Išspręskite amžiaus dilemą!

Neplauti indai – viena iš dažniausių ginčų priežasčių, jeigu kalbėsime apie tvarkos klausimus namuose. „Kieno eilė plauti indus?“, „Negi taip sunku išsiplauti lėkštę?“ – girdėta..? Kažkam nuotaiką sugadina viena ne vietoje padėta neplauta lėkštutė nuo pyrago arba visur migruojantis neišplautas kavos puodelis, o kažkam visiškai jokio minties virptelėjimo nesukelia krūvos neplautų puodų.

Žinoma, jeigu šie du tipai susiduria vienoje erdvėje – karas garantuotas.

Matydama kaip skirtingai žmonės reaguoja į „indų klausimus“ ir kokias istorijas kuria aiškindami, kodėl jiems neina išplauti indų po valgio, niekaip negalėjau suprasti, kodėl mes taip nemėgstame plauti indų? Ši užduotis juk nereikalauja jokių didelių pastangų ir nuo vaikystės, atrodo, jau turėjo būti „įkalta“ : pavalgei, išsiplauk lėkštę. Seka kaip ir aiški, kodėl taip nenorime jos laikytis?

5 žmonių tipai ir priežastys, lemiančios, kad tokia, atrodo, paprasta indų plovimo rutina, mums prilygsta Sizifo darbui (Sizifo darbas – sunkus, nepabaigiamas ir beprasmis darbas, pagal vikipediją).

Shutterstock

1. Persivalgytojai. Ne paslaptis, kad pavalgę sočius pietus, dažnai mes ne tik nenorime plauti indų, bet nenorime apskritai pajudėti – nebent iki lovos nusnausti saldaus perpietės miego. O po to jau galime mąstyti apie kažkokią veiklą. Arba apie kavą. Paprastai tariant, po pietų (ar kitų valgymų) mes aptingstame. Ką daryti? Ogi atkreipkite dėmesį į tai, ką valgote ir koreguokite valgiaraštį priklausomai nuo savo dienos uždavinių, pvz. darbo dienomis galime pasirinkti tokį maistą, kuris mus ne migdytų, o energizuotų – taip padėsime sau iki galo išgyventi darbinę dieną.

2. Romantikai. Indų plovimas iš karto po valgio mums sugadina malonumą, kurį mes patyrėme pietaudami. Pietūs, vakarienė (ar bet kuris kitas valgymas) – tai mūsų atokvėpio minutėlė įsipynusi tarp dienos reikalų (žinoma, jeigu esate įpratę pietums skirti šiek tiek daugiau laiko nei reikia sukirsti dešrainiui bėgant gatve. Tokiu atveju pietūs tampa savotišku ritualu, kurio nenorime sugadinti plaudami indus. Palaikau! Kadangi taip pat priklausau šiam tipui. Ką daryti? Siūlau susitarti (su savimi arba su savo šeima) dėl vieno principinio dalyko: šiandienos nešvarių indų nepalikite rytdienai. Ko gero tai galime pritaikyti daugeliui gyvenimo sričių.. Nauja diena – naujas lapas, todėl šiandien „užgesinkite“ visus neužbaigtus darbus. Tačiau tam nebūtina iškart po pietų šokti nuo stalo ir bėgti prie kriauklės.

3. Galvotojai. Esame tinginiai iš principo, kai kalba eina apie namų ruošą. Nors ir jaučiame pareigą atlikti ruošos darbus, bet tingim ir viskas. Ši „problema“ paprastai aktuali dideliems „galvotojams“, kurie prieš atlikdami bet kokį darbą, ne tik prieš plaudami indus, skiria daug laiko aplinkybių apgalvojimui, pvz. „kaip aš tingiu“, „kaip nenoriu“, „padarysiu tai vėliau“ ir ilgai ruošiasi laukdami įkvėpimo. Vietoje to, kad atsikeltume ir tiesiog padarytume tai, ką reikia padaryti. Ši žmonių kategorija, dažniausiai problemos sprendimui įsigijusi indaplovę, sprendžia kitą klausimą – kas turi sudėti indus į indaplovę ir kas iš jos juos turi ištraukti. Ką daryti? Tiesiog atsistokite ir padarykite tai. Kiek laiko užtrunka išplauti lėkštes? 15, 10, o kartais juk tik 5 min. ir tai tikrai nėra didžiulė laiko investicija. Jeigu gyvenate ne viena(-s), pasiskirstykite darbais su namiškiais. Jeigu Jūs ruošiate pietus, galbūt indus išplaus valgytojai? Kas sutvarkys stalą po pusryčių? Galbūt tas, kas turi daugiau laiko, o galbūt kiekvienas savo vietą?

4. Menininkai. Mums vienodai „šviečia“ – indai išplauti ar ne. Jų tiesiog nepastebime iki tol, kol neateina metas valgyti. Šiam žmonių tipui paprastai bet kokia rutina yra kančia, todėl kad ir kokį laiką prisiskirsite indų plovimui, jis vis tiek bus netinkamas. Ką daryti? Vis tiek pasirinkite vieną sprendimą ir jo laikykitės. Ugdydami valią ir atlikti nedideles kasdienes užduotis auginame įprotį darbus atlikti iki galo, laikytis nuoseklumo ir išlaikyti sau duotą pažadą – malonu ar ne?

5. Viršininkai. Nebyliai tikimės, kad ši nemaloni užduotėlė bus atlikta už mus ir neprisiimame atsakomybės už tam tikrų veiksmų atlikimą. Jeigu tai yra indų plovimas, mūsų balsu neišreikšta nuostata yra „man nepriklauso to daryti“. Tokiu atveju nešvarūs indai tampa problema to žmogaus, kuris juos pastebi, o ne to, kuris juos tokius padarė. Ką daryti? Jeigu gyvenate su „viršininku (-ais)“, Jums teko nelengva užduotis.. Jeigu susitarti per sudėtinga, išbandykite technišką sprendimą – patikrinkite, ar „naudojimo režime“ neturite per daug lėkščių ir puodelių. T.y. jeigu spintoje guli 50 naudojamų puodelių, man labai paprasta pasiimti šviežią puodelį, vietoje to, kad išsiplaučiau savo ką tik panaudotą. Sumažinkite indų kiekį, sumažės ir problema.

Kuriam tipui priklausote Jūs? Jūsų šeimos nariai?

Shutterstock

Kaip sustyguoti indų plovimo procesą savo namuose?

– Nusistatykite, kuriam tipui žmonių priklausote ir kodėl nemėgstate plauti indų. Vien tai, kad pradėsite mąstyti, kodėl nemėgstate vienos ar kitos užduoties, bus pokyčio pradžia. Pavyzdžiui, esate „galvotojas“ ir po pietų ateina momentas, kai yra Jūsų eilė plauti indus. Pagaukite save tą akimirką, kai vėl pradedate galvoti apie eilinį išsisukinėjimą, kodėl negalite to padaryti kaip buvote suplanavę / susitarę.

– Priklausomai nuo savo tipo pasirinkite sprendimą, kada, kas ir ką išplauna. Tačiau prisilaikykite vieno principo: „šiandienos indai plaunami šiandien“.

– Jeigu šeimos nariams nuolat priekaištaujate, kad jie po savęs nesusitvarko, būkite ta, kuri visada rodo pavyzdį. Tinkamas elgesys moko geriau nei žodžiai.

Aš pati visada buvau iš tų, kurie nelabai ir pastebi, ar po pietų iš karto yra skubama plauti indų ir pati nepuolu to daryti. Man svarbiau susikurti man tinkančią rutiną, kuri leistų ir palaikyti tvarką (bokštai neplautų puodelių manęs neįkvepia), bet taip pat ir pasimėgauti pietumis. Tą kviečiu padaryti ir Jus. Sąmoningai pasirinkite sprendimą, kuris atitiktų Jūsų tipą ir ūpą. Gyvenimas per trumpas ir per gražus, kad švaistytume jį ginčams dėl buities.

Šaltinis: www,menastvarkytis.lt

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis