Kaip valyti raudonojo vyno dėmes: praktiški patarimai

Atsitiko nelaimė – kažkas iš svečių išliejo vyno ant staltiesės, kilimo, savo ar jūsų rūbų! Jautriai dėl to reaguoti nėra ko – nors vyno dėmės žinomos kaip vienos iš tų, kurios nėra paprastai išvalomos, jei žinote, ką daryti, problema neatrodys tokia didelė.

Šaliname šviežią dėmę. Pašalinti ką tik atsiradusią dėmę yra žymiai lengviau nei numoti ranka ir problemos imtis tada, kai vynas jau bus išdžiūvęs. Surašyti metodai turėtų veikti bet kokiems skalbiamiems audiniams, tačiau jeigu audinys tinkamas tik sausam valymui, patariama neeksperimentuoti ir tiesiog nunešti jį į valyklą. 

Pirmiausia, ką būtų galima padaryti, tai pašalinti iš audinio kuo daugiau vyno. Prisiminkite, kad bet kokiu atveju dėmės nereikia trinti, antraip ji gali dar labiau išplisti. Dėmes sausinkite švariu audiniu (pavyzdžiui rankšluosčiu arba popieriniais rankšluosčiais). Pradėkite nuo kraštų ir pamažu eikite link dėmės centro – tai irgi sumažina šią riziką. 

Vienas žinomiausių raudono vyno dėmės naikinimo būdų – pašlakstykite dėmę baltuoju vynu ir vėl nusausinkite, naudodami švarų audinį. Kita vertus, būkite atsargūs, nes per daug balto vyno gali palikti šviesesnes dėmes. Tiesa, blogiausiu atveju ji bus vos šviesesnė nei audinys, tačiau tikrai ne tokia įkyri, kaip raudono vyno dėmė

Nepaisant to, kad geriate raudonąjį vyną, tikrai gali būti, kad po ranka nebus baltojo, todėl egzistuoja ir paprastesnių sprendimų. Kita nepamainoma priemonė – vandenilio peroksidas. Jei vyno pateko ant rūbų ar kitų plonų audinių, sumaišykite jį lygiomis dalimis su muilo tirpalu (1:1). Pašlakstykite dėmę, leiskite jai minutėlę nusistovėti, tada nusausinkite. Jei dėmė yra ant kilimo, galima naudoti tik vandenilio peroksidą. Panašiai veikia paprasčiausias actas – šiltame vandenyje (2 puodeliai) sumaišykite arbatinį šaukštelį acto bei truputį muilo. 

Kai kada galite išgirsti, kad dėmes iš kilimo gerai pasišalina naudojant gazuotą vandenį. Nors toks vanduo šiuo atveju nėra ypatingas valymo pagalbininkas, tačiau ir ši priemonė gali suveikti, priklausomai nuo jūsų greičio – jei užpilsite jo ant dėmės greitai, jis gali palengvinti tolesnį jos valymą. 

Jei minėtų priemonių dėl vienų ar kitų priežasčių neturite arba užsispyrusi dėmė vis tiek nenori pasiduoti, valymui puikiai tiks druska. Užberkite jos ant dėmės, palikite įsigerti, o vėliau galite nusiurbti ar kitaip pašalinti. Panašiai veikia ir kepimo soda – pabarsčius jos ant dėmės, ant viršaus dar reikėtų užpilti šaukštelį acto. Drėgną vyno dėmę gali sugerti ir talkas. 

Jei šalinant dėmę kuriame nors etape prireikia ją plauti vandeniu, daug labiau tinka šaltas vanduo, kadangi jis neleidžia dėmei plėstis. 

Jei jūsų audinys tinka mirkyti karštame vandenyje, galite išmėginti šį metodą: ištieskite audinį virš indo ir lėtai pilkite karštą vandenį ant dėmės – pro dėmę tekantis vanduo kartu turėtų „ištraukti“ ir nepageidaujamą skystį.

Šaliname įsisenėjusią dėmę. Išdžiūvusias vyno dėmes pašalinti yra sunkiau. Pirmoji taisyklė yra tokia pati, kaip ir šviežios dėmės atveju – jokiu būdu netrinkite, sausinkite. 

Geriausia iš žinomų priemonių – vandenilio peroksidas (3%). Labai lengvai sudrėkinkite dėmę vandeniu, tada lengvai pavalykite kempinėle, sudrėkintoje šiuo mišiniu – viena dalis muilo ar skalbimo miltelių ir 2 dalys vandenilio peroksido.

Jei įsisenėjusi dėmę yra tik audinio paviršiuje, geriausia bus iš kitos pusės patiesti rankšluostį. Taip išvengsite situacijos, kai valomas skystis persigeria per audinį. 

Sena dėmė nereikalauja skubos, todėl nepakenks patikrinti kaip jūsų pasigamintas valiklis reaguoja su audiniu. Lengvai pavalykite vidinėje pusėje ir žiūrėkite, ar jis nekeičia spalvos bei ar nėra kitaip neigiamai veikiamas.

Ar jau turite ManoNamai.lt programėlę savo išmaniajame telefone? Parsisiųskite ją ir pirmieji skaitykite portalo naujienas: „iOS“ versija; „Android“ versija Be to, galite sekti visas mūsų naujienas socialiniame tinkle Facebook!

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis