Kaip tinkamai prižiūrėti kaminus

Keičiasi technologijos, medžiagos, priemonės, keičiasi ir kaminkrėčiai bei kaminai, tačiau kaminų, kurie kūrenami neapsineštų suodžiais, niekas dar neišrado. Vienuose šis procesas vyksta greičiau, kiti yra atsparesni, tačiau reguliariai valomuose kaminuose ne tik pasiekiama geresnė trauka, tačiau ir išvengiama gaisrų pavojaus. Kaip tinkamai priežiūrėti savo kaminą, pataria ManoNamai.lt kalbinti profesionalūs kaminkrėčiai.

Valymo svarba ir dažnumas. Seniai valytuose kaminuose sumažėja trauka ir krosnis ar katilas įsikuria sunkiau, o kartais dėl šios priežasties jų įkurti apskritai neįmanoma – tada tenka kviesti kaminkrėčius. Valyti kaminą standartiškai rekomenduojama bent 2-3 kartus per metus. Vis dėlto reikėtų atsižvelgti į konkretaus kamino būklę. „Dūmtraukio apsinešimą suodžiais lemia labai daug veiksnių – jo diametras, aukštis, medžiagos, iš kurių pagamintas dūmtraukis, kokį šildimo įrenginį eksplotuojame – kieto kuro katilą, židinį ar židinį-pečių, kokį kurą kūrename ir dar daug įvairių smulkmenų. Nevalytame dūmtraukyje kilus suodžių gaisrui, gali užsidegti aplink dūmtraukį esančios medinės konstrukcijos ar kitos lengvai užsidegančios medžiagos. Užsidegus suodžiams, pasiekiama labai aukšta temperatūra – apie 1000°C, kyla pavojus, kad dūmtraukis nuo aukštos temperatūros ir didžiulio slėgio gali sutrūkti bei sugriūti. Todėl rekomenduojame dūmtraukį reguliariai apžiūrėti, vizualiai patikrinti, kad jis nebūtų sutrūkinėjes“, – pavojus įvardina UAB „Kad nebūtų šalta“ vadovas Artūras Tamašauskas.

Prevencija. Geriausia apskritai neleisti kaminui užsiteršti ar pasirūpinti, kad jis užsiterštų kuo mažiau. Kūrenantys malkomis turėtų prisiminti, kad labai svarbu jas gerai išdžiovinti, kadangi kūrenant drėgnu kuru, greičiau formuojasi suodžių sluoksnis kamine. Kūrenant lapuočių malkomis dūmtraukiai apsineša kur kas mažiau nei kūrenant spygliuočių malkomis. Labiausiai kaminas užsiteršia, jei kūrenama akmens anglimi, o mažiausiai vargo šiuo atveju turėsite pasirinkę dujas.

Palengvinti kamino valymą galima įsirengiant įdėklą, kadangi suodžiai nusėda ant lygių jo sienelių – juos valyti yra šiek tiek lengviau, be to, kaminas ilgiau išlieka švarus. Kamine be įdėklo suodžiai kaupiasi jo kampuose, plyšeliuose, todėl juos pasiekti yra sudėtingiau.

Valymas. Kaminą galima valyti iš viršaus, lipant ant stogo, arba iš apačios, per pravalą. „Pagrindinis valymo iš viršaus ir iš apačios skirtumas yra tame, kad pirmu atveju reikia lipti ant stogo, kuris dažniausiai būna nepritaikytas kaminkrėčio darbui, o esant blogam orui dar ir slidus, šlapias, apledėjęs, apsnigtas. Taigi, dažnai valymas iš viršaus būna neįmanomas. Tačiau naudojant lanksčias lazdeles, kuriomis galima pasiekti visus išlenkimus, iš apačios kaminą galima išvalyti ne blogiau nei iš viršaus“, – pataria kaminų valymo paslaugas atliekančios įmonės „Tantalus“ vadovas Egidijus Kurlianskas.

Šiuo atveju, svarbūs du dalykai – įgūdžiai ir tinkamas įrankis. Geriausia, jei šepečiai, kuriais valomas kaminas, yra skirti būtent tam tikslui, turintys šeriuotą galvutę ir yra sudedami iš kelių dalių – šis sprendimas leis išvalyti net ir gana ilgus dūmtraukius. Valymas vyksta paprastai: pirmiausiai įsitikiname saugumu (krosnis ar katilas išjungtas, jame nėra likę kuro), išimame judančias šildymo prietaiso dalis. Tuomet pamažu pradedame valyti apatines kamino dalis, vis ilgindami kotą kylame į viršų, ir valome, kol kaminas taps švarus. Jį išvalius belieka surinkti suodžius ir apnašas.

Cheminiai preparatai. Profesionalūs kaminkrėčiai tam tikrais atvejais naudoja ir cheminius preparatus, tarkime, populiarius suodžių deginimo katalizatorius. „Dabar prekyboje yra siūloma įvairių priemonių suodžių neutralizavimui. Panaudojus suodžių neutralizatorių galima kokybiškiau išvalyti dūmtraukį. Naudoti šias priemones taip pat siūloma ir po valymo, kad dūmtraukio sienelės pasidengtų minėta medžiaga. Dėl to dūmtraukis suodžiais apsineš lėčiau“, – teigia A. Tamašauskas.

E. Kurlianskas pabrėžia, kad tokie preparatai yra naudingi, tačiau jie tik palengvina mechaninį valymą, bet jo nepakeičia. „Yra rekomendacijų cheminius preparatus naudoti kūrenant, nes jie sumažina kondensato susidarymą, suodžių sluoksnio formavimąsi, vis dėlto, kai kaminas užsikimšęs, cheminiai preparatai mechaninio kamino valymo jau nepakeis“, – teigia pašnekovas.

Geriausias laikas valyti kaminus yra prieš arba po šildymo sezono, po to dar bent kartą reikėtų išvalyti ir šildymo sezono metu. Taip sumažinsite riziką, jei žiemą netikėtai dingtų trauka kamine – tokiu atveju tektų sėdėti kurį laiką sėdėti šalant, kol iškviestas kaminkrėtys ar pats žmogus išvalys kaminą. „Žiemą darbą neretai apsunkina nepalankios oro sąlygos – šaltis, sniegas, todėl pasiekti kaminą tampa sudėtinga ar netgi neįmanoma. Dažnai tenka gelbėti šąlančius žmones, kurie dėl netvarkingo kamino negali šildyti namų – kaminas netraukia, dūmai virsta į namus, o šildytis reikia, nes lauke minus dvidešimt. Dažnai tokiais atvejais valymas būna sudėtingesnis, taigi ir brangesnis. Tuo tarpu vasarą daugiau žmonių kreipiasi dėl kamino remonto, mūro darbų, apgalvotai ruošiamasi naujam šildymo sezonui ir kreipiamasi dėl profilaktinio kamino valymo ar patikrinimo“, – pasakoja E. Kurlianskas.

Dėmesio!

Kviečiame atsakyti į žemiau esančius klausimus ir mėnesio gale išrinksime vieną laimėtoją (su juo susisieksime asmeniškai), kuriam padovanosime 6 mėnesių žurnalo „Mano Namai“ prenumeratą.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis