Kaip teisingai skalbti užuolaidas?

Kai langai išvalyti ir tobulam vaizdui tetrūksta tik švarių užuolaidų. Užuolaidų valymas iš pirmo žvilgsnio gali atrodyti brangus malonumas, bet, ko gero, ne visi žino, kad užuolaidų švarą gali užtikrinti ne vien cheminė valykla. Pasirodo, jas galima saugiai išskalbti namie, skalbyklėje.

Ekspertai rekomenduoja prieš imantis šio darbo būti atsargiems, nes, pavyzdžiui, tiulis skalbyklėje gali deformuotis, o užuolaidos iš tankaus, prabangaus audinio gali išblukti.

Kad taip nenutiktų, prieš skalbdami patikrinkite, iš kokio audinio pasiūtos užuolaidos – ar audinys neišbluks, nenudažys kitų audinių, su kuriais skalbsite užuolaidas.

Jei neliko etikečių su informacija, ar jų apskritai nebuvo (pvz., jei užuolaidas siūdinotės), tai patikrinti galite ir kitaip: iš kokios mažiau pastebimos užuolaidų dalies ištraukite kelis siūlus ir kelioms minutėms pamerkite juos į šiltą vandenį su skalbimo priemone, kurią planuojate naudoti.

Po kelių minučių siūlus ištraukite iš skysčio ir suspauskite tarp dviejų balto audinio atraižų. Jei ant jų lieka dažų žymės – tokias užuolaidas geriausia atiduoti į cheminę valyklą, o jei testas sėkmingas ir dėmių nėra, galite imtis pagrindinės procedūros – užuolaidų skalbimo.

Visų pirma išpurtykite iš užuolaidų visas dulkes, po to apsiūkite tose vietose, kur jos atiro. Jei užuolaidos labai nešvarios, pamerkite jas į šiltą vandenį ir palikite mirkti kokią valandą ar pusantros.

Užuolaidas geriausia skalbti šiltame vandenyje (ne karštesniame nei 40 laipsnių Celsijaus) su švelnia skalbimo priemone. Kad užuolaidos ilgiau išliktų kaip naujos, atkreipkite dėmesį į skalbimo priemonės pH lygį – jis turi būti tarp 7,5 ir 11,5, o vilnoniams ir šilkiniams audiniams skirtos skalbimo priemonės pH lygis turi būti dar mažesnis.

Geriausia užuolaidas skalbti sudėtas į specialių trapiems audiniams skirtą maišelį, bet jei namie tokio neturite, galite vietoj jo naudoti pagalvės užvalkalą. Tankesnio audinio užuolaidas rekomenduojama prie maišelio ar užvalkalo prisiūti, kad jos nesusiglamžytų ir neprarastų formos. Užuolaidų negręžkite, bet išskalbtas pakabinkite nusivarvėti. Po to užuolaidas pakabinkite vertikaliai, kad džiūtų.

Lyginti užuolaidas taip pat reikia atsargiai, kad nesugadintumėte audinio. Nustatykite tausojantį lygintuvo režimą ir prieš lygindami išbandykite jį nedideliame, vizualiai mažiau pastebimame užuolaidos kamputyje.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis