Kaip skalbti virtuvės tekstilę: 6 paprasti būdai

Virtuvėje mes nuolat naudojame specialiai šiam kambariui skirtą tekstilę: rankšluosčius, puodkėles, servetėles ir kita. Tačiau kaip visa tai vėliau išplauti? Šįkart parinkome keletą jums praversiančių gudrybių.

Virtuvės rankšluosčiai – tai ne tik pirmos būtinybės daiktas, bet ir tam tikras dekoro elementas. Malonu, kai rankšluosčiai ne tik gražūs, bet ir švarūs, be visokiausių dėmių.


Šiuolaikinės skalbimo mašinos puikiai susidoroja su savo užduotimi ir iš virtuvės rankšluosčių išplauna daugumą nešvarumų. Tačiau pasikaito tokių įsisenėjusių ir sudėtingų dėmių, su kuriomis įprasti skambino milteliai nesusidoroja.

Šioje situacijoje jums padės mūsų patarimai. Paprastos ir prieinamos priemonės, kurių yra kiekvienuose namuose, padės pašalinti pačias sudėtingiausias dėmes ir pamėgtus virtuvės rankšluosčius pavers švaresniais, o šventines servetėles, staltieses – baltesnėmis.


Skalbimo muilas


Skalbimo muilu, kuris liaudyje vadinamas ūkiniu arba ūkišku, naudojosi mūsų mamos ir senelės, tačiau šiuolaikinės technologijos ir atsiradusios naujos skelbimo priemonės nustūmė šį muilą į antrą planą. O veltui. Mes nesiūlome jums grįžti kelis dešimtmečius atgal ir rankomis skalbimo muilu skalbti rankšluosčius, tačiau šis mūsų patarimas bus labai naudingas.


Jeigu surengėte šventę su daugybe svečių, tai greičiausiai virtuvėje susikaupė visas kalnas purvinų rankšluosčių ir servetėlių. Bet kokias dėmes iš spalvoto ir balto audinio išimti padės šis triukas – įtrinkite virtuvės tekstilę skalbimo muilu, įdėkite ją į maišelį ir sandariai uždarę palikite nakčiai. Ryte rankšluosčius ir servetėles skalbkite skalbimo mašinoje kaip įprastai. Pamatysite, dėmių neliks nė pėdsako.


Indų plovimo priemonė


Jeigu jums nesinori terliotis su skalbimo muilu, pasinaudokite indų plovimo priemone. Ji puikiai tinka kaip tik riebalų dėmėms, nes jas lengvai ištirpina. Beje, indų plovimo priemonė vienodai veiksmingai padės išvalyti dėmes ir iš spalvoto, ir iš balto audinio.


Technologija lygiai tokia pat, tik nebūtina dėti į maišelį. Pakanka paprasčiausiai užlašinti šiek tiek indų ploviklio ant dėmės ir palikti nakčiai. Galima netgi iškart dėti rankšluosčius į skalbimo mašiną. Tada jums liks tik įjungti ją ir po kurio laiko ištraukti švarius rankšluosčius be jokios dėmelės.


Valgomoji druska


Paprasčiausia druska taps tikru išsigelbėjimu, jeigu jūs išpylėte kavą, raudonąjį vyną ar pomidorų padažą. Dažniausiai puolame valyti rankšluosčiu ir vėliau sunku šiam virtuvės aksesuarui sugrąžinti pirminę išvaizdą. Bet ir šiuo atveju yra puikus sprendimas.


Paimkite dubenį ir jame paruoškite druskos tirpalą. Jo santykis toks: vienas valgomasis šaukštas druskos vienam litrui vandens. Į tokį tirpalą pamerkite išteptą rankšluostį ir palikite valandai. Paskui, priklausomai nuo situacijos, galima paprasčiausiai praskalauti rankšluostį ar išplauti jums įprastu būdu.


Plaukų šampūnas


Ir kas galėjo pagalvoti, kad plaukų šampūnas puikiai susidoroja su vaisių ir uogų dėmėmis? Artėjant vasaros sezonui tai ypač aktualu, todėl būtinai išbandykite šį metodą.


Užpilkite šiek tiek šampūno ant dėmės, palikite kelioms valandoms, paskui išplaukite. Dėmė išnyks, o jūsų rankšluostis atrodys tarsi naujas nesigriebiant brangiai kainuojančių priemonių.


Amoniakas


Esame įsitikinę, kad daugelis esate girdėję apie šį sudėtingų dėmių, pavyzdžiui, likusių nuo kavos ar arbatos, pašalinimo būdą. Ir šiuo atveju reikia rinktis iš dviejų variantų, priklausomai nuo jūsų rankšluostį subjaurojusios dėmės.


Pirmu atveju galima ant dėmės užpilti amoniako ir vandens tirpalą, paruoštą santykiu 1:1, o paskui paprasčiausiai išplauti. Jeigu dėmė įsisenėjusi ar likusi nuo riebalų, tai vatos tamponėliu pabandykite neskiestu amoniaku sudrėkinti dėmę, o paskui virtuvės tekstilę išplaukite šaltame vandenyje.


Vandenilio peroksidas


Tai gana prieštaringas dėmių šalinimo iš rankšluosčių ir servetėlių būdas, tinkantis tik baltiems audiniams. Viską reikia daryti lygiai taip pat, kaip naudojant neskiestą amoniaką – vandenilio peroksidu ištepame dėmę ir paliekame 20–30 minučių, paskui išplauname. Vandenilio peroksidas neblogai susidoroja su įsisenėjusiomis dėmėmis, nes jis pasižymi puikiu balinamuoju poveikiu.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis