Kaip reguliuoti mikroklimatą namuose?

Kiekvienas namuose nori jaustis kuo patogiau ir siekti, kad mikroklimatas būtų toks, kokio norite, nėra išlepimas. Šiuo metų laiku namuose gali būti per sausa, per drėgna ir per daug dulkių. Tačiau įvairūs prietaisai gali jums nesunkiai padėti pasiekti norimą mikroklimatą.

Komfortabilus drėgmės lygis žmogui svyruoja nuo 40 iki 60 %. Esant 30 % jūs greičiausiai patys pajusite, jog patalpoje per sausa, esant 70 % – per drėgna. Nustatyti drėgmės trūkumą galima pasitelkus higrometrą (drėgnomatį) ir išmatavus drėgmės lygį.

Paprastu būdu drėgmės trūkumą galite atpažinti iš šių požymių. „Kai namuose yra grindinis šildymas ar židinys, jie gali išsausinti orą. Esant pernelyg sausam orui, gyventojai skundžiasi, kad atsikėlus ryte gerklė būna išdžiūvusi, nosis išsausėjusi ir panašiai. Būna, kad ilgiau pagyvenus tokiomis sąlygomis skilinėja plaukai, dažniau lūžinėja nagai, oda būna sausa ir džiūsta. Kuo mažesnė yra drėgmė, tuo aiškiau matosi minėtos problemos“, - pasakoja Deividas Kasperas parduotuvės „Oro sprendimai“ atstovas. Ypatingai sausas oras aktualus ten, kur žmogus miega ar praleidžia daugiau laiko. 

Vasaros ar šiltesniu metu, ši problema išsprendžiama atidarius langus ir taip sunormalizuojant drėgmės lygį, tačiau šildymo sezono metu, tai reiškia šaltį ir papildomas išlaidas, todėl galima pasirinkti vandens drėkintuvą. 

Vandens drėkintuvus galima skirstityti į karšto garo, šalto garo ir ultragarsius: 

Karšto garo. Šiuose drėkintuvuose vanduo įkaitinamas iki 80 laipsnių, tuomet susidarę garai pasklinda po patalpas. „Nors karšto garo drėkintuvai yra pigiausi, jų ir sąnaudos bus didelės, ir efektas nelabai malonus. Būtų panašu, jei atidarytumėte elektrinį virdulį ir jis jums garuotų. Drėkins, tačiau efektas bus kaip pirtyje“, - pasakoja D. Kasperas. 

Šalto garo. Šalto garo vandens drėkintuvai yra dviejų tipų – diskiniai šalto oro drėkintuvai ir drėkintuvai su filtrais. Diskinių veikimo principas yra toks – diskai plaka vandenį, ventiliatoriai stumia oro srautą, tuomet oras susimaišo su vandeniu ir šis mišinys išstumiamas lauk. 

Ultragarsiai drėkintuvai. Ultragarsinių drėkintuvų privalumas – tylus darbas. Jų veikimo principas – membrana ultragarsu vibruoja vandenį, kuris paskleidžiamas po patalpą. 

Taip pat egzistuoja ir drėkintuvai-oro valytuvai, kurie aptarti žemiau. 

Pasirinkimo kriterijai. Pasak pašnekovo, našumas ir kaina yra pagrindiniai kriterijai. „Faktas, kad didesnė kaina reiškia geresnį produktą. Geriau, nusipirkti tokį, kuris veiktų dešimtmetį, nei kas metus keisti prastą daiktą. Taip pat svarbu našumas. Tarkime, ultragarsiniai išdrėkina 300 ml per valandą – tai yra riba. Drėkintuvų su filtru našumas priklauso nuo ventiliatoriaus galingumo – kaip greitai prietaisas stumia orą, taip ir drėkina“, – pasakoja D. Kasperas.

Nuo našumo priklauso ir drėkinimo plotas. Ultragarsiai drėkintuvai dažniausiai statomi miegamuosiuose, jie neturi galingo ventiliatoriaus, kad galėtų aptarnauti daugiau kambarių. Kiti tarkime, šalto garo drėkintuvai, drėgmę gali paskleisti plačiau. „Drėkinimo plotas susideda iš oro srauto ir našumo rodiklių. 

Kuo didesnis oro srautas, tuo didesniame plote bus paskleista drėgmė, tačiau jei bus mažas našumas –- teks ilgiau laukti. Ekonomiškumas – visų drėkintuvų energijos sunaudojimas panašus, išskyrus karšto garo. Kai kuriuose ultragarsiniuose drėkintuvuose būna funkcija, kad juose vanduo būtų dezinfekuojamas pašildant. Kol jis bus šildomas, bus suvartojama daugiau energijos, bet tai nėra ta funkcija, kurią reikia nuolatos naudoti“, – pasakoja D. Kasperas.

Priežiūra ir naudojimas. Pagal instrukcijas prižiūrint kokybišką drėkintuvą jis gali tarnauti ilgai – net dešimt ar daugiau metų. Ultragarsiniuose drėkintuvuose dažniausiai reikia keisti filtrus, kurie nukalkina vandenį. Jei filtrų nekeičiate, kalkės kaupiasi ant membranos ir ji vis silpniau vibruoja, todėl mažėja našumas. 

„Filtro pakanka vienam šildymo sezonui, trims mėnesiams. Kai kuriuose modeliuose yra galimybė pakeisti filtro granules. Į diskinius šalto garo drėkintuvus reikia pilti higieninį skystį, kitaip drėkintuvas visus ant diskų susikaupusius nešvarumus pradės mesti lauk. Juos reikia plauti kartą per savaitę“, – pataria pašnekovas. 

Oro sausintuvai

Vis dėlto, gali atsitikti ir taip, kad namuose per drėgna. Kai lauke šlapia, langai ir durys hermetiški, šildymas labai saikingas – santykinė drėgmė yra didesnė. Ją taip pat generuoja ir žmonės, augalai, skalbiniai, akvariumai ir kiti šaltiniai, daug drėgmės paprastai būna rūsiuose ar garažuose. Tad tokiu atveju, kol namuose nėra didelės temperatūros, itin aktualūs tampa oro sausintuvai. 

Kaip ir drėkintuvų atveju, per drėgną orą padeda nustatyti ne tik drėgmės matuokliai, tačiau ir kai kurie požymiai. „Per drėgno mikroklimato atveju gali atsirasti pelėsis, specifinis kvapas, pastebima labai daug drėgmės kondensato ant langų, kitų paviršių, nedžiūna rūbai ir panašiai. Yra ir sausintuvų, kurie patys turi drėgnumo matuoklį – juos galima suprogramuoti, kad pradėtų veikti esant tam tikram drėgmės lygiui“, – pasakoja Aurimas Vizgirda, įmonės „Šalnos prekyba“ atstovas.

Efektyvumas. Sausintuvą rinktis reikėtų atsižvelgiant į jūsų patalpos drėgmę bei sausintuvo efektyvumą – jei nuokrypis nuo normalios ribos nėra didelis, pakaks ir mažo sausintuvo. Kad oras galėtų būti sausinamas ne tik tame kambaryje, kuriame stovi sausintuvas, turi būti sukurtas oro srautas. 

„Jei kelių kambarių butas yra su pertvaromis ir uždarytomis durimis, sausinimas nebus efektyvus, vyks tik viename kambaryje. Valytuvus ir sausintuvus galima pernešti – jie patogūs paimti, nėra sunkus, sveria apie 10-20 kg, dažnai yra su ratukais. Renkantis reikėtų atkreipti dėmesį į tai, kiek litrų vandens prietaisas gali surinkti per parą ar per valandą – būtent taip matuojamas efektyvumas“, – pasakoja A. Vizgirda. 

Priežiūra. Dažniausiai sausintuvo bakelio talpa būna apie 4-5 l, prisikaupus vandens, jį reikia išpilti. Nuo netikėto persipildymo prietaisą apsaugo speciali plūdė – kai bakelis prisipildo, ji pakyla ir išjungia kompresorių. Įrenginys gali turėti galimybę vandenį nuvesti į išorinius mazgus ar lauką – tokiu būdu nereikės vandens išpylinėti. Sausintuvų priežiūra yra gana paprasta – A. Vizgirda pataria tiesiog nuimti korpusą bei nusiurbti susidariusius nešvarumus dulkių siurbliu.

Oro valytuvai

Namuose aktuali problema yra ne tik netinkama drėgmė, tačiau ir dulkės. „Visuose namuose kaupiasi dulkės. Didžiausių problemų kelia tos dulkės, kurių paprastai nesimato, jos matomos tik dienos šviesoje šviečiant saulei – dažniausiai jos laikosi metro aukštyje, o tai yra tas aukštis, kuriame mes miegame. Kai kurie žmonės yra alergiški dulkėms, taip pat didelis dulkėtumas trukdo ligotiems žmonėms, todėl oro valymas yra privalumas“, – pasakoja pašnekovas.

Orą valantys įrenginiai yra taip ir vadinami – oro valytuvais. Juos galima skirstyti į tris rūšis. Kai kurie oro valytuvai yra skirti tik valymui. Jie ne tik valo orą nuo dulkių, bet naikina ir bakterijas – turi anglies filtrus ar antibakterinius filtrus, ultravioletines lempas. Antroji rūšis – orą jonizuojantys valytuvai. Taip pat jau minėti drėkintuvai, kurie turi ir oro valymo funkcijas. Drėkintuvams su valymo funkcijomis nereikia filtrų, tačiau jis surinks tik dulkes. 

Kada naudoti. Daugumoje valytuvų yra indikatoriai, kurie parodo užterštumą, kuris valant palaipsniui gerėja. Naudojimo dažnumas priklauso nuo dulkių kiekio. „Valytuvus faktiškai galima naudoti kasdien. Elektros sąnaudos nėra didelės, jie pakankamai tylūs – galima netgi miegoti įjungus valytuvą, o oro valytuvai drėkintuvai su valymo funkcija gali būti naudojami ištisus metus“, - pasakoja A. Vizgirda. Kai kurie valytuvai ne tik apsaugo nuo bakterijų ir dulkių, tačiau ir naikina nemalonų kvapą.

Priežiūra. Valytuvus su vadinamuoju hepa filtru, reikia kartą per mėnesį nusiurbti siurbliu, anglies filtrą galima plauti įprastu būdu. Ilgai naudojant valytuvus filtrus po tam tikrą laiko reikia keisti.

Parašyk Redakcijai

Sekite mus:

Prenumeruok

Naujienlaiškį

Prenumeruodami portalą, Jūs sutinkate su taisyklėmis